Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Provokativní a komický snímek podle námětu spisovatele Jerzy Kosinski vypráví příběh zahradníka Chance, který je po celý svůj život uzavřený v domě ve Washingtonu DC. a svět zná jen z televize. Když se náhle ocitne ve skutečném světě, zaplete se do úzkého kruhu protřelých vládních poradců, kteří touží po "moudrosti mudrců." (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (370)

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Uf, ako tento nesmierne zaujímavý film hodnotiť stručne a jasne? Ťažko, preťažko...Hal Ashby mal čuch na originálne a nekonvenčné, ľahko provokatívne námety, každopádne Harold and Maude stále pre mňa ostáva neprekonaný! Being There má fantastický námet a famózneho Sellersa (nikdy ma nenapadlo, že to niekedy o tomto hereckom exhibicionistovi napíšem). Už dlho sa mi nestalo, že by som počas filmu pravidelne zažíval stavy absolútneho nastavenia, angažovanosti, inteligentného humoru, perfektných myšlienok, scény o ktorej si hovorím, že je geniálna ... a o chvíľu bol "nútený" pozerať naivné, simplexné a triviálne scény, ktoré síce chceli mať výpovednú hodnotu, ale výsledok bol rozpačitý. Ach jaj! Celkovo je Being There dobrým a hodnotným filmom, v ktorom však bohužiaľ myšlienka niekoľkonásobne predbehla formu...Je to nedotiahnutým scenárom, réžiou,...? Každopádne obrovská škoda, mohlo to mať oveľa väčšiu silu!!! Skôr 3,5*/5, aj za nezabudnuteľnú poslednú scénu... ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Neskutočne výborne namiešaný koktejl drámy, spoločenskej satiry a všeobjímajúceho humoru. Vo všetkých týchto zložkách sa ako klenot vynímajú dialógy v podobe hutných myšlienok hodných zamyslenia, ktoré sú navyše divákovi podané prekrásne jednoduchou, milou metaforou. Každá jedna myšlienka, ktorá vyšla z úst záhradníka Chanceho si zaslúži samostatne rozobrať vo zvláštnej kapitole, alebo aspoň vytesať do kameňa. Obyčajne ma pomalé tempo filmov trocha nudí, v tomto prípade som to však privítal s otvorenou náručou, nehovoriac o tom, že tempo presne vystihovalo charakter hlavnej postavy. Skrátka v každom ohľade majstrovský kúsok, pričom životný výkon P. Sellersa je dokonalou čerešničkou na torte. Videné v rámci Season Challenge Tour. ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Krásný film. Něco tak milého a pozitivního jsem dlouho neviděl. Pokuď někdo očekává, že se bude smát jako u příběhů o Jacquesovi Clouseauovi bude zklamán. Protože tohle je vlastně satira, ale zabalena do velice nevinného obalu. Ale ať už to budete vnímat jako příběh s dobře skrytým satirickým podtextem o blbosti druhých, nebo milý a dojemný film o hodném a prostoduchém zahradníkovi, zaručeně si odnesete velký filmový zážitek. Jo jinak je třeba upozornit diváky toužící po akci; film plyne velmi pomalu a volně (ale za těch 130 minut jsem se nenudil ani chviličku). Takže co ještě dodat kromě 5* ohodnocení? "Bravo pane Sellersi, zahrál jste tu skvěle." ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Kdo si pustí "Byl jsem při tom" v očekávání podobného stylu humoru, jakým se Sellers proslavil v sérii komedií o Růžovém panterovi, bude zklamaný. Tohle je úplně jiný styl a vlastně i jiná liga. Spolu s filmem Dr. Divnoláska je to nejzásadnější herecký part Petera Sellerse, kterým potvrdil svoje postavení mezi hereckou špičkou. Velmi dobrý scénář a úsporné herectví, které si vystačí s drobnými změnami tónu hlasu, vévodí této nenápadné, ale velmi inteligentní satiře o tom, jak to chodí ve vysoké politice. Kdo tento film shlédne, pochopí pravý význam slova sarkasmus. Celkový dojem: 90 %. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Negramotný zahradník Chance se po smrti svého pána poprvé vydává za hradby pozemku, kde sloužil, a poznává okolní svět. Nepraktickému muži, který neví nic víc, než několik mouder ohledně rostlin a to, co se dozvěděl z televizních pořadů, hned prvního dne přejede jedna bohatá rodina nohu a z Chance, zahradníka, se omylem stává pan Chauncey Zahradník, jehož "moudra" o květinách a střídání ročních období se brzy stanou základy ekonomie i politologie. "V zahradě má všechno svůj čas. Nejdřív je jaro a léto, ale po nich přijde podzim a zima. A nakonec budeme mít zase jaro a léto." "Náš přemýšlivý přítel chce zřejmě říct, že vítáme střídání ročních období v přírodě, ale v ekonomice nás něco podobného znepokojuje." "Ano, na jaře vše poroste." Chance se setkává s prezidentem a jeho jméno se objevuje na titulních stranách vše časopisů. Muž, který dodenávna neznal nic víc než realitu zprostředkovanou televizí a nejde mu na rozum, že někteří lidé prostě nejdou dálkovým ovladačem vypnout, se stává celebritou, která zajímá díky své pozoruhodné (ne)minulosti i FBI. "Je nemožné zamést po sobě všechny stopy. Jediný, kdo by to dokázal, je bývalý agent FBI." Výborná satirická, sarkastická komedie na politiku a společnost ve Spojených státech s excelujícím Sellersem a řadou nezapomenutelných momentů. Milostná scéna se stojkou na posteli nechť mi dá za pravdu. ()

Galerie (95)

Zajímavosti (13)

  • Peter Sellers se na roli Chance připravoval také tak, že si pořád dokola nahrával svůj hlas a experimentoval s různými styly a polohami. (džanik)
  • Hal Ashby si ve filmu zahrál malé cameo muže u pořadače dokumentů. (Terva)
  • Henry B. Dawkins, který hraje rentgenového technika Billingse, byl opravdovým rentgenovým technikem. V 90. letech byl šéfem radiologického oddělení na Asheville-Buncombe Technical Community College v Severní Karolíně, kde se natáčelo. (džanik)

Reklama

Reklama