Reklama

Reklama

Podzemní pevnost

  • Velká Británie The Blockhouse

Jaké to je strávit sedm let v podzemí? Šestice mužů, kteří jsou v Německu na nuceném totálním nasazení, je během náletu uvězněna v podzemním bunkru. Bezprostřední strach brzy vystřídá pocit beznaděje z pobytu v kopce bez světla a bez možnosti kontaktu s vnějším světem. I když je v bunkru dostatek jídla a vína (bunkr byl zároveň skladem), muži různých národností se musí především naučit překonat psychické strádání a charakterové rozdíly. (Levné knihy)

(více)

Recenze (38)

tron 

všechny recenze uživatele

Podzemnú pevnosť som si zohnal pod vplyvom (klamlivej, to som ale vtedy ešte nevedel) informácie, že ide o „teror“. Mám rád podzemné terory, ak sú dobré a v tomto si zahral Peter Sellers, takže podozrenie na výskyt „dobré“ bolo... dobré. Bohužiaľ, ak niekto tvrdí, že ide o teror, nedajbože o triler či dokonca horor, zavádza. Žiadny horor nečakajte. Nikto nikoho nezabije, herci sa síce snažia, ale hrajú nesympatické postavy, takže čo z takej snahy? V tomto filme nebolo takmer nič, čo by ma zaujalo. Dokonca ani Sellers. V čase vzniku Podzemnej pevnosti, kedy vrcholil boom série Ružový panter, musel byť jeho tlmený výkon hodnotený asi rovnako, ako v roku 1998, keď si „blázon“ Jim Carrey zahral v Truman Show. Obávam sa však, že v roku 2016 je to až prehnane neviditeľné. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Pustil jsem si to kuli Sellersovi a ten me nezklamal, ale zbytek za moc nestoji. Filmu taky dvakrat nepomaha, kdyz jeste prakticky pred jeho zacatkem je vykecanej konec. No a cely to je proste o tom, jak skupinka spindiru, u kterejch neni moc jasny, co jsou zac (zajatci, vojaci, delnici..?), sedi v seru v bunkru, nudi se a jelikoz jsou ve skladisti, neustale zerou. Atmosferu to ma ze zacatku docela slusnou, ale kdyz je to furt to samy a Reesovi se nedari vybudovat nejaky napeti nebo depku, zacne to po case unavovat. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Spíše než studií vztahů a charakterů a jejich vzájemných interakcí se jedná o analýzu jednotlivce čelícímu obrovskému psychickému náporu v naprosto extrémních životních podmínkách. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

V některých případech to vypadá, že film jednoduše nemůže zklamat, protože zajímavý námět se skloubí s vysokým skóre na CSFD, ale bohužel tentokrát byl opak pravdou. Osobně jsem byl velice zklamaný, jde o největší rozdíl mezi očekáváním a výsledným dojmem za poslední rok. Nejde ani tak o to, že film je komorní a má výrazně televizní vizáž, to jsem konec konců předpokládal a vyplývalo to z informací o filmu. Spíš mě nemile překvapilo, jakým způsobem se Clive Rees s námětem vyrovnal. Pokud zavřete skupinu lidí do pasti a necháte je tam v izolaci dny, týdny a měsíce, dá se očekávat, že když pro nic jiného, tak z čisté nudy si budou povídat a prozradí o sobě i to, co neřekli vlastní manželce, rodičům nebo nejlepším přátelům. Jenže, ač je to k nevíře, na konci filmu o těch postavách nevíte kromě jmen téměř o nic víc, než na začátku. Režisér ani scénárista neudělali nic pro to, aby divákům dovolili se s hrdiny příběhu nějak ztotožnit, nechávají je prostě jen tak trpět a to sdělení je při vší hrůznosti jejich postavení strašně banální a předvídatelné. Chtělo to seznámit se s minulostí těch mužů ještě předtím, než je výbuch bomby pohřbil v podzemí. Moderní film často úplně zbytečně využívá flashbacky, ale tady by byly zcela na místě. Chtělo to zároveň kvalitně napsané dialogy, které by konfrontovaly jednotlivé postavy, sdělovaly něco o jejich hodnotových žebříčcích, a naplňovaly tak žánr dramatu. V neposlední řadě mám pak problém s přijetím příběhu, který se tváří jako zfilmování skutečné události. Aby někdo přežil více než 4 roky v naprosté tmě a izolaci, je trochu silné kafe. Vědci dělali pokusy na podobné téma a už po dvou dnech projevovaly pokusné osoby velké psychické problémy. No a konečně je nutné upozornit na fakt, že valná část filmu se odehrává v přítmí nebo ve stavu blízkém úplné tmy, kterou štáb vzal až příliš doslova, takže si divák připadá jako při poslouchání rozhlasové stanice nebo se může stylizovat do postavení slepce, který si zašel do kina. Celkový dojem: 35 %. Ta druhá hvězdička je vlastně jen za zajímavé herecké obsazení, Peter Sellers byl obvykle obsazován do úplně jiných rolí a i když byl po herecké stránce velmi tvárný, druhý takový film v jeho filmografii nepamatuju. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Za daného stavu lze jen těžko určit, nakolik se jedná o skutečný příběh a nakolik o ryzí uměleckou fikci. Pominu-li hvězdné herecké obsazení, již od prvních záběrů je zřejmé, že efektnost a atraktivita poněkud vítězí nad věcností a psychologickým uchopením, po kterém podobné téma přímo volá. Kulisy zkrátka nad dějem vedou. A kvalita je tím citelně dotčena. Atraktivní postupně retarduje k povrchnímu, napínavé k nudnému, dramatické k šedému a neurčitému. Závěr, že není nadsázkou konstatace o ne zcela využité příležitosti, jíž námět nepochybně původně nabízel, je tu nabíledni. Škoda, dalo se vytěžit a dokázat mnohem více. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Málo známy, zaujímavý film s naozaj dobrým príbehom, ale nemôžem sa ubrániť dojmu, že tvorcovia nevyťažili z tejto témy všetko. Chýbali mi tam silnejšie charaktery, silnejšie scény, o ktoré by v takýchto situáciach nemala byť núdza a možno aj lepšie dialógy. Niečo medzi troma a štyroma hviezdičkami. Film 70% . ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavé drama. Myslím, ale že z námětu šlo vytěžit více. Například "zánikem" postav se zaobírá posledních pár minut filmu, přitom to je na filmu to nejzajímavější. Jinak všichni herci jsou skvělí, slabší je to s režisérem, protože z jeho záběrů jsem si žádné úzkostné ani klaustrofobické stavy nezanechal. Možná by takovéhle temné bludiště mohlo být zajímavým dějištěm pro reality show typu Big Brother, to by alespoň bylo koukatelné, možná. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Scénář je proto tak super, že ho nikdo nenapsal, ale že se to zkrátka stalo. Být hlavním hrdinou bych to tak super neviděl. Ani já nebyl ze zpracování až tak nadšen, ale říkám si co na tom měnit a točit jinak? Betonové kobky a minimum světla, s tím se kromě hereckých výkonů moc dělat nedá. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

No já čekal že se budou aspoň požírat :-). Ne teď vážně - námět je supr, ale samotné zpracování dost odflinklé. Určitě se z toho dalo vytěžit daleko víc. Navíc nijaký závěr taky nepřidá moc kladných bodů. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Totálně zazděný námět. O uvězněných mužích se nic nedozvíme, ani během pobytu v bunkru se neprojeví jejich charaktery. To, že jsou dva roky někde uvězněni se projevuje tím, že v občasných zàblescích, kdy se rozhlasovà hra (většina filmu se odehrává ve tmě) nahodile změní na film, můžeme zahlédnout na tvářích zúčastněných vousy. Oděv i obuv bez jakéhokoliv poškození odolovává nepřetržitému používàní během dvou ket. Občas někdo umře, ale bylo mi to úplně jedno, protože v té tmě stejně nebylo poznat, kdo a proč. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Velké zklamání. Téma přitom silné, očekávání velká ( vzhledem k místnímu vysokému hodnocení ) a vše umocněno faktem, že příběh je natočen na motivy skutečných událostí. Co sráží tento snímek nejvíce je větší seznámení se s hlavními hrdiny, daleko větší prokreslení jejich charakterů ( divák se po celou dobu snímku, téměř nic o nich nedozvídá ) a že se snímek zabývá spíše analýzou psychyckého náporu na jedince v krizové situaci ?! Pokud by tomu skutečně tak bylo, vůbec bych se tomu nebránil....! V tomto případě však jakoukoliv postupnou gradaci v chování hlavních hrdinů postrádám. S trochou nadsázky by se dalo říci, že jsme svědky " pouze neustálého se ožírání hlavních hrdinů " v důsledku nastalé situace. Což o to, proti tomuto tématu zhola nic nemám, to by musel být ale zcela jiný příběh nazvaný např. 7 let " v lihu " a tvůrci by hlavní hrdiny nemuseli zavírat do podzemního bunkru, ale stačil by jakýkoliv moravský sklípek :o) Herci dobří, to by ale museli mít v zádech daleko lepší scénář ( o nějakých smysluplnějších dialozích nemůže být ani řeč ) a schopnější režijní vedení. Víc jak na 2* to u mě není! ()

Němi 

všechny recenze uživatele

Klaustrofobní drama s težko snesitelnou autenticitou, téměř dokumentárním zpracováním a bez znatelného zásahu zubu času. Možná by mu prospěla větší prokreslenost uvězněných vojáků, ale díky jejich skromnému počtu a výborným hercům to není vada výrazná. Nakonec vyčítat cokoliv filmu, který vás téměř svou atmosférou zadusí, je pomalu urážka (nutno sledovat večer bez jasné oblohy za oknem). ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Kdžy dostal tenhle film Zlatého medvěda, tak se musel tehdejší porotě udělující Zlaté medvědy moc líbit! Doufám, že k tomu přihlédnou všichni další komentátoři tohoto málo dravého a ambiciózního filmu. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Totálně bezvýchodisková ledová sprcha, na kterou zůstává krátká ve svém jádru i většina hororů. Zatímco po strašidelných zážitcích z klasických hororů se lze uklidnit tím, že jde přeci jen o fikci, závěrečný titulek zde naopak podtrhuje skutečnost děsivého příběhu. Z představy přežít sedm let v izolovaných podmínkách v hlubokém podzemí (a z toho cca čtyři roky v absolutní tmě) se může lehce zrodit malá noční můra... Tenhle existenciální nářez mi dost připomínal depresivní "psycho" styl válečných filmů Zbyňka Brynycha (např. ...a pátý jezdec je Strach nebo Oáza). Zde se navíc vytěsňuje do úzadí jakýkoliv příběh s výrazným napětím, neboť většinu podstatného se dovídáme už z úvodního prologu (včetně toho, že dvěma ze šesti mužů se podaří tragedii přežít) a zůstává pouze psychologie v mozaice obrazů plné prudkých emocí ze stran postav. Zoufalství, hroutící se naděje vyváznutí, spousta psychických záchvatů a zběsilého bažení zásob alkoholu a zavařeného jídla... celkově poměrně kakofonické obrazy, doprovázené hořícími plameny a těžko ztrávitelnou akustikou v zavalených podzemních prostorech. Děsivé až síla! Přesto dík za tenhle film, je pořád obohacující dovídat se o zajímavých osudech poznamenaných (nejen) světovýma válkama z minulého století. Sellers i Aznavour v hodně netypických polohách byli určitě vynikající, ač síla filmu zdaleka nespočívá na hvězdném obsazení. 75% ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

"The Blockhouse" byl natočen podle stejnojmenného románu Jeana Paula Cleberta (česky vyšel v roce 1958 v nakl. Svoboda - Melantrich pod názvem "Zajatci tmy"), který se pro jeho napsání nechal inspirovat případem šestice německých pěšáků zavalených v podzemním skladišti v Babích Dolech v Polsku, z nichž dva přeživší zde skutečně strávili více než 6 let. Snímek zdaleka nedosahuje mrazivé hrůznosti literární předlohy a jak zde upozorňují gudaulin nebo Šakal, o minulosti hrdinů se z něho také nedozvíme téměř nic. Kdybych nečetl knihu (téměř třetina jejího děje se odehrává v naprosté tmě), měl bych patrně značné problémy s chápáním motivace jednání postav, v románu je kromě jejich minulosti kladen daleko větší důraz na sexualitu a na to, čemu se říká "ponorková nemoc" - násilí tam nepůsobí téměř náhodně jako ve filmu, ale je logickým důsledkem vzájemných vztahů uvězněných. Přesto všechno se mi snímek jako takový líbil - Reesovi se podařilo vybudovat patřičně klaustrofobickou atmosféru a byť zůstává spíš na povrchu dění, postavení několika jedinců v bezvýchodné situaci vykresluje ve vší jeho tragice a zoufalství šesti nešťastníků dokáže divákovi účinně zprostředkovat. Ještě dodám, že zatímco film - docela pochopitelně - končí spolu se zhasnutím posledních svíček, v knize se dva přeživší dočkají záchrany - oba dva úplně slepí a jeden z nich navíc šílený. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Nezaujatá snaha o čo najautentickejšie vykreslenie pravdepodobných podmienok v pasci zavaleného bunkru a reakcií na ne. Ani stopa po vyjadrení či analýzy čohokoľvek. Nie je to ani oslava sily ľudského ducha, ani povzdych nad jeho krehkosťou. Je to fascinujúce aj odpudzujúce, obdivuhodný filmársky výkon pretavený do nepekného filmu, ktorý si tak skoro znova nepustím... vlastne ani nebudem musieť - tie obrazy budú v mojich spomienkach veľmi dlho veľmi živé. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Film bol natočený podľa románu Paula Cleberta, ktorý opisuje skutočný príbeh šiestich nemeckých pešiakov zavalených v podzemnom sklade v Babích Doloch v Poľsku. Títo muži strávili v podzemí viac ako 6. rokov. Ide o málo známy film s naozaj dobrým príbehom, ktorý končí spolu so zhasnutím poslednej sviečky, v skutočnosti prežili dvaja, obaja boli úplne slepí a jeden z nich sa aj zbláznil. Film je trocha skresľovaný, ale sa snaží pridržiavať faktov. Plné bodové ohodnotenie v tomto prípade je namieste. ()

Reklama

Reklama