Reklama

Reklama

Matrjoški

(seriál)
TV spot 1
Belgie, (2005–2008), 16 h 40 min (Minutáž: 50 min)

Scénář:

Guy Goossens, Marc Punt

Kamera:

Michel van Laer

Hrají:

Peter Van den Begin, Axel Daeseleire, Luk Wyns, Marc Van Eeghem, Lucas van den Eynde, Ljubomiras Laucevičius, Manou Kersting, Veerle De Jonghe (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(20)

Obsahy(1)

Jsou mladé a jsou krásné. Jedni je prodávají, druzí kupují. Belgický kriminální seriál z prostředí obchodu s bílým masem. Každý rok jsou stovky žen na celém světě odvlečeny ze svých domovů a donuceny k prostituci a k sexuálnímu otroctví, z kterého jen obtížně a někdy vůbec nacházejí únik. Seriál Matrjoški vypráví osudy deseti z nich. Ukazuje složitou situaci těchto žen, nevybíravé kriminální postupy mafiánských živlů, stejně jako si všímá toho, jak policie často jedná pomalu a mnohdy toleruje obchod s bílým masem. Seriál byl kromě Belgie uveden ve Finsku, Švédsku, Velké Británii, Španělsku, Francii, Polsku, Maďarsku, Německu, Austrálii a Brazílii. Vzhledem k diváckému zájmu o ztvárněné téma o rok později vznikla druhá desítidílná seriálová řada. (Česká televize)

(více)

Recenze (27)

gudaulin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je to zvláštní, ale zatímco s některými tématy pracuje kriminální žánr v nesčetných variantách až do omrzení - namátkou je možné uvést drogovou scénu nebo terorismus - jiným se scénáristé důsledně vyhýbají. Patří k nim i potenciálně atraktivní svět obchodu s bílým masem. Vedle britského seriálu Zvláštní oddělení si ještě vybavím britský snímek Sex Traffic a pak už mně paměť nic nedokáže nabídnout. Belgická televize se rozhodla tohle bílé místo vyplnit rozsáhlým projektem Matrjošky, kde sleduje osudy východoevropských dívek vylákaných pod záminkou práce tanečnice do západní Evropy. Ze sálu se stane bar, z pódia prostor kolem tyče a z tance vyzývavá striptýzová šou, kde se očekává pracovní nasazení i v separé s širokou nabídkou sexuálních potěšení a s neustálým rizikem, že v případě slabšího výkonu dívky nemine prodej smlouvy do podřadného bordelu s agresivní klientelou a s vyhlídkou sexuální nádeničiny toho nejhoršího ražení. Osudy dívek i členů zločineckého gangu se klikatí, někomu se podaří včas vystoupit, někdo se konce jízdy nedočká. Ale svoji cenu nakonec zaplatí každý. Matrjošky představují slušně zvládnutý napínavý seriál s realistickým vyzněním a bez laciných scénáristických berliček a kotrmelců, s přiměřeně odpudivými a přitom uvěřitelnými padouchy a s nikoliv neposkvrněnými klaďasy na druhé straně. Snad je jen škoda, že některé postavy se s přibývajícími díly vytrácí. Bylo by zajímavé sledovat i vedlejší linie vyprávění a naplnit i příběhy vedlejších postav. Celkový dojem: 75 %. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

I když zákulisí byznysu prostituce a sexuálních otrokyň není zrovna mým oblíbeným šálkem čaje. Tak jsem ze zvědavosti zhlédl. Hned na úvod mohu konstatovat, že dějový rámec se vší pravděpodobností je vybudován na základě možných reálných zločineckých praktik se všemi negativy. Tudíž v dané problematice nelze upřít seriálu mírnou nadprůměrnost. A po pravdě řečeno, obecně se dá říct, že občas to nebyl hezký pohled, ale pro holky, které láká čtvrť červených světel a hodinových hotelů, je to možná jedna z cest, jak možná pootevřít oči. I když v závěru seriálu je to už poněkud únavné, tak za zhlédnutí to určitě stálo. ()

Aky 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Košatý příběh o tom, jak děvčata z Ruska a Litvy vyrazily za vidinou peněz do bohaté západní Evropy, přičemž nedala na žádná varování, že to s nimi dopadne blbě. Až to blbě dopadlo. Tak je to vždycky. Moc se mi nedařilo je litovat. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Jeden z najlepších počinov na tému "biele mäso", a to na poli filmovom aj seriálovom. Realistické zobrazenie toho, ako to vlastne funguje, ako lacno sa dievčatá z východnej Európy a Ázie získavajú, že su vlastne dražené ako otrokyne za nejakých pár stoviek eúr. V obidvoch sériách sú najlepšie podľa mňa stredové časti, teda 3-7, ten finiš už potom bol nejak tak dokopaný. Najlepší na tom sú herci. Ani neviem, či sa vlastne o hercov jednalo, pretože tie ksichty, to je ako zo zločineckého časopisu. ()

esopesokeso 

všechny recenze uživatele

Wau, tak toto je špička medzi seriálmi! Násile a arogancia je na dennom poriadku, hustý dej, fakt pochúťka na osem hodín! Aby ste boli v obraze, tak sa tu dá dočkať takých scén ako nájdenie dvoch hlav stripteriek v mraziaku, odstrelenie gulí... Takže určite choďte do toho a snáď potom niekto z vás spraví titulky na Matroesjka's 2 ;) ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Belgičani šli na jistotu. Nějaké to prsíčko, trocha toho násilí, střídmá stopáž (myšleno počtem epizod). Na tom opravdu nešlo nic pokazit, obzvlášť když konkurence tak nějak chybí (o policajtech a doktorech točí seriál každý debil). A celkem jim to vychází. Ta mrazivá atmosféra bývalého Sovětského svazu (zhruba v v době natáčení filmu jsem ve Vilniusu byl a ten dojem byl dokonalý), k tomu různorodý přístup (přece jen, každá holka měla ten svůj osud trochu jiný) a prakticky co epizoda to zacílení na jiný osud dělá ze série zajímavou podívanou (myšleno ne nudnou). Co trochu vadí na kráse je pachuť z nadhledu... pokud se totiž podíváte na "hlavní představitelky", tak většině výstup v tomto seriálu "nakopnul kariéru" a to nejen herečky, ale třeba i několikanásobné playmate ;). Za to mužští představitelé naopak mají již několikaletou filmovou praxi... Tělem se prostě kariéra dá lehce udělat nejen ve virtuálním světě smyšleného seriálu :). ()

vander19 

všechny recenze uživatele

Drsný seriál, fakt drsná vec, kde si človek uvedomí ako ho môže túžba po peniazoch zatiahnuť až do hlbokých sračiek. Ako vravel Jules - já som uši a ty si až po uši v sračkách. Presne tak mi pripadajú osudy týchto naivných dievčat. Je to pritom tak ľahké pre tých kokotárov, len ich nalákajú na € a boom zrazu má sexi pipka péro v hube. Výborné herecké výkony, ktoré fantasticky svojim charakterom zapadli do tejto skladačky týkajúcej sa obchodu s bielym mäsom. Myslím, že aj dĺžka seriálu je veľmi vhodne zvolená. Zabezpečuje to, že divák nestráca napätie a nemusí sa to ťahať, len kvôli sledovanosti. Je len smutné, že takto funguje realita. ()

mira007 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

To téma se dalo uchopit daleko atraktivněji - bylo to nevyvážené - nejprve cestou zabijou jednu holku, aby ostatní byly poslušné a když dorazej do belgie tak je přemlouvaj a škemraj , aby udělali striptýz. Vzhledem k tomu, že opravdu není moc filmů s touto tematikou ( solidní byl sex traffic a Whistleblower, dokonce i americký Human trafficking - zde ale převládla ta americká korektnosti dy ty holky vražděj a mučej ale bojej se ukázat byť jen bradavku ), takže za výběr tématu dávám body. ()

dawe787 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zcela náhodou jsem přepínal programy a zahlídl kousek druhého dílu druhé série Matrjošek, což mě donutilo k tomu, abych se podíval na celou první sérii, která mě chytla a bavila po více směrech. Vše začíná daleko na východu, kde si členové zločineckého gangu vybírají naivní děvčata pod záminkou dobrého výdělku na tancování v Evropských diskotékách. To, že se nebude jednat o tanečky, je jasné od první chvíle a je do nebe volající, že i některé děvčata, které byly varovány okolím po tom skočily. Zanedlouho poznávají pravou tvář své budoucí kariéry a úmysly svých nových pánů. Tito bossové s bílým masem byli vybráni velice pečlivě a své role hrají opravdu okázale. Snad nejlepší je výkon Petra Van den Begina, který oplívá nejvyšším IQ a vede celou bandu a řeší problémy po dobrém i po zlém. Nejednou jsem čuměl na bednu s otevřenou hubou anebo naopak jsem se smál jak u Mr.Beana, když jsem poslouchal ty jejich hlášky. Seriál je podán upřímně, syrově a celé je to takové sociální a hodně dramatické, takže ne každý to vsákne, když si ve finále uvědomí, že se to děje každý den a pro některé mladé dívky tato zkušenost bohužel končí i smrtí. ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zpracování je stejné jako u jednoho (snad) britského filmu, který byl před lety na ČT 1, byl dvoudílný, kde se jednalo o slečny ze Srbska a Jugoslávie, které musely šlapat v Británii, název nevím, takže to nemám ani v hodnocených. Jen se zde jedná o seriál, takže čekám, že to bude více rozvedeno. Po třech dílech to má dobře našlápnuto, první dva mě velice zaujaly a doslova jsem je hltal, ve třetím má nadšení trochu opadlo, ale i tak se jedná o velice dobrý seriál a těším se na další díly. EDIT: Další díly se nesou v relativně stejném duchu a posouvá se děj dále až na závěr, kde je to už dost krimi. Až na to, že o mnohých slečnách jsme se nedozvěděli, jak to s nimi skončilo (kromě těch, které zemřely nebo zůstali v Belgii), to má celkem dobrý konec. Sice je to fiktivní seriál, ale mnohé z toho bude to, co se odehrává ve skutečnosti v tomto nezákonném byznysu. ()

Ezis

všechny recenze uživatele

K tomuhle seriálu jsem měla pro ČT napsat titulky k místům, kde se mluví litevsky, ale byl na mě moc drsný, tak jsem tu zakázku nakonec nevzala. Nevím, jestli měl sloužit jako vzrušující thriller nebo děsivé varování. Těm, kdo tu říkají, že si za to ty holky mohly samy, protože byly lačné peněz - s tím nesouhlasím, pro některé to tedy sice otázka peněz byla, ale jiné chtěly jen získat pracovní zkušenosti v zahraničí. Nezapomeňte, že Litevci se v té době teprve probírali z umělé sovětské odtrženosti od světa a vytvářeli si realistický obraz o západní Evropě. Pamatuju se, že v letech 2002-2005 na Litvě všude visely varovné plakáty "PRODAJÍ TĚ JAKO LOUTKU". ... Název seriálu mě hrozně irituje, i když odráží zjednodušený pohled Belgičanů na východní Evropu. Některé dívky sice měly za mateřštinu ruštinu, ale většinou pocházely z Litvy, a Litva není žádné Rusko a matrjošky se tam nevyrábějí. ()

anitae 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně naivní holky z Litvy, uvěřitelně nechutní chlapi, kamarádství i nenávist a konečně jiný seriál než kriminálky. ()

Mire 

všechny recenze uživatele

Fantastický seriál!!! Konečne niečo, čo ma pritiahne k televíznej obrazovke!! Neotrelý námet s prostitúciou tu bol spracovaný úplne dokonale, herecké výkony na vysokej úrovni, všetko je tu tak uveriteľné... niektoré fakt brutálne scény vo vás vyvolajú mrazenie, tí pasáci sú zo začiatku veľmi tvrdí a nekompromisní, ale postupom času aj oni zmäknú keď sa im všetko začne rúcať... Chválim aj dabing z TV Markíza, chválim aj to že sa nebáli použiť aj tvrdšie slová (za telenovelové "slušné" výrazy typu "striga", "potvora", "pobehlica" a podobne by som zabíjal) a chválim na tomto seriáli úplne všetko!! Päť hviezd jak sviňa!!!! ()

DJ Kritik 

všechny recenze uživatele

Silné téma a keď človek pomyslí, čo všetko musia dievčatá a ich rodiny pretrpieť je to niečo strašné. Bohužiaľ spracovanie tohto seriálu je tak amatérske, že mi to veľmi sťažovalo pozerať tento seriál. ()

DR.SZ 

všechny recenze uživatele

S tak originálním kriminálním seriálem jsem se nestekal. Takhle vystihnout obchody podsvětí a byznys velkých sviní se podaří jen málokomu. Vážnou tvář tomu nasadil námět a atmosféra striptýzu a nevěstince. Ač někteří herci (třeba policisti) byli slabí a samo vyšetřování pomalé, je vše uvedeno na pravou míru a erotické scény (i když mně vadí) vyjadřují nejen autentičnost, ba i chladnost celého tohohle průmyslu. Bohužel kamera nebyla nejlepší a spoustu záběrů na sexuální hrátky i slabé role pro hlavní hrdinky mě ještě přesvědčili dát 84%. Ale možná to otevřelo obzory všem policistům :D! ()

spotczek 

všechny recenze uživatele

Seriál zpracovává téma často opomíjené. Ostatně zobrazit nepředstavitelnou krutost degradace osobnosti, hlavně v emocionální sféře, je téměř nemožné. Přesto hodnotím kladně part podvedených a zneužívaných děvčat. Horší je to se zločineckým prostředím jejich vykořisťovatelů. To je důvod, proč dávám 3,5*. Postavy padouchů jsou příliš černobílé. Jejich jednání má být kruté a nemilosrdné, ale někdy je to buď přehnané, nebo se naopak nejde k jádru věci. Například v případě ignorance potřeb jejich otrokyň. I lidé přímo nezasvěcení do hrůzných obchodů se určitě musí nějak vyrovnat s přístupem k lidem, kteří se svou nesvobodou stávají podlidmi. Myslím, že se tak děje vytěsňováním, jakousi profesní slepotou. Více prostoru by si zasloužil přístup nás obyčejných smrtelníků k těm, o nichž se řekne, že pracují v nočním podniku. Tedy silně předsudečný pohled zvenčí. Díl viny totiž nenese jen hloupost důvěřivých holek, co se touží dostat ze zapadákova do světa, obhroublost ziskuchtivých obšoustů a zkorumpovanost veřejných složek, ale také my, ve své snaze přehlížet podstatné, raději nejednat, než aby se člověk do něčeho náhodou nenamočil, a vykrucovat se z vlastní odpovědnosti na stavu společnosti. Bude to znít lacině, ale kde máte jistotu, že neunesou někoho, koho znáte, třeba vaše dítě?! ()

eMeMko 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála, možná dokonce jediný seriál, který se pouští do tématu nelegální prostituce a obchodu s lidským masem. A nutno říci, že extrémně povedeným způsobem. Už několik prvních minut Vás utvrdí v tom, že tato desetidílná série nebude jen tak obyčejný televizní zážitek. Surovost a realističnost, se kterou bylo toto dílo natočeno, chvílemi vyrážejí dech. A že je na co se koukat. Vraždy, násilí na ženách, vydírání, prostituce a to všechno zabaleno do celkem poutavého příběhu. Kromě krásných žen, které se vlní u nerezových tyčí, zaslouží pozornost především představitelé hlavních záporáků, tj. vůdci gangu. Zde se blýskl zejména Peter Van den Begin, jehož slizký a odporný Ray vážně nahání strach. Pokud se pro tento druh zábavy rozhodnete, doporučuji spíše originální verzi, jelikož českým dabingem se ochudíte o skvělou ruštinu, holandštinu a angličtinu, a určité problémy v komunikaci. V české verzi bohužel všechny jazyky nahradila naše mateřština. ()

Reklama

Reklama