Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komedie z roku 1980 připomíná geniálního britského komika Petera Sellerse ve dvojroli detektiva Scotland Yardu Naylanda Smithe a jeho protivníka dr. Fu Manchu. Když zloduch Fu zmizí, jedině detektiv Smith může zachránit civilizaci před jeho ďábelskými plány. V režii Pierse Haggarda dále hrají Helen Mirrenová, Steve Franken, Simon Williams ad. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (14)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Mezi vrcholky Himalájí sténají zlověstné tóny Bachovy fugy, skupinka smrtelně vážných Asiatů se shromažďuje k oltáři, posetému svícemi... načež se melodie změní v Happy Birthday to You a ukáže se, že tím oltářem je vlastně obrovský dort - Dr. Fu Manchu, maniakální superzločinec a velkopodnikatel v oblasti pohostinství, slaví 168. narozeniny... :o) Než mu jeho věrní stačí dát hobla, je znehodnocen elixír věčného mládí a proto je třeba uloupit potřebné ingredience. Tak začíná memento mori Petera Sellerse, komedie stejně melancholická jako bláznivá. Velký komik zemřel dřív, než ji stačil dotočit a přinejmenším jedna scéna (flirtování s Helen Mirrenovou) tím utrpěla. Dr. Fu je najednou zabírán z podezřelé dálky a zcela se změní jeho gesta, chůze i držení těla. Maska vykoná své, ale i tak je znát, že je to dablér. Nicméně tím vlastně mé výhrady končí. Tento film, od něhož jsem neočekával nic (vzhledem k dobovému neúspěchu), mi dal tolik, že mi to až vyrazilo dech. Nejenže úroveň humoru je výrazně lepší než třeba v Pomstě Růžového pantera, nejenže je to láskyplná parodie jako Adéla ještě nevečeřela, nejenže je to po jisté pauze vyloženě BRITSKÝ film. Předkládám k úvaze, zda celý tento příběh není šifrovaným podobenstvím o potřebě životní rovnováhy. Dr. Fu Manchu a jeho protivník Nayland Smith by se klidně mohli jmenovat Jekyll a Hyde nebo - zůstaňme styloví - Jin a Jang. ;-) 80% ()

Bakllazaan 

všechny recenze uživatele

Zážitek už moc živý není, nicméně rád se na to podívám znova. Je to jedno z těch správných "béček" (teď opravdu envím kam dát ty uvozovky), na kterým někdo máchne rukou či ublinkne, a druhý se řeže smíchy. Fakt to není kdejaký filmařský zázrak, ale duše milující britský humor to potěší. 66% ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Moc jsem od této komedie nečekal, vzhledem k nízkému hodnocení jak zde, tak na iMDB, navíc jsem bral v potaz očekávání, že Sellersův náhlý skon pokřiví některým scénám vlasy. Za prvé to bylo jednak mylné očekávání, jelikož Sellers film dokončil (premiéra filmu proběhla pouhé dva týdny po jeho smrti), a za druhé si myslím, že se Peter Sellers za svou labutí píseň nemusí vůbec stydět. Už sice tolik neblázní jako v zlatých létech šedesátých, ale i umírněným hereckým projevem, který v jeho podání zná širší veřejnost z jeho předchozí role v "Byl jsem při tom", dokázal výborně pobavit. Tento snímek například v plné kráse ukazuje, proč zrovna komedie mám tolik rád - v kterém jiném filmovém žánru se dá takto bleskově přejít do úplné absurdity? V jednu chvíli čekáte zatčení podlého zločince, a za pár minut už jej vidíte, jak se svou sokyní zpívá "Daddy Wouldn't Buy Me...". O zde v komentářích zmíněném úvodu ani nemluvě. Jako zapřísáhlému konzervativci se mi také líbí návrat ke svým začátkům - vůbec od této komedie nečekejte psychedelii typu Monty Python nebo The Comic Strip, svým retro pojetím mi hodně připomněl třeba Univerzální uklízečku, která se o podobně decentní styl humoru pokoušela v poslední době také. Nicméně zatímco ona vypustila kotvy v průměru, Sellersova kreace je o třídu lepší (byť dle mého hodnocení patří spíše k těm slabším kouskům). "Hello, boys..." ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Toto nie je všestranná komédia, ale je veľmi nudná. Sotva som sa zasmial a plytvá svojimi okázalými výrobnými hodnotami. 3/10 ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Ve filmech jako je Fu Manchu hledejme kořeny pozdějších parodií Davida Zuckera. Dělat si srandu sám ze sebe je základ všeho. A Sellers je toho nejlepším příkladem. Sellers jako obvykle s chutí zesměšňuje "neotřesitelné" hodnoty Spojeného království, královský pár nevyjímaje. Padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina. K závěru tedy dojde k situaci, kdy si Fu Manchu i detektiv téměř padnou do náruče, neboť kde není Dobra, nemůže být ani Zla. Tenhle film je přiznané Béčko a takové já mám rád. Jinak vše velmi dobře vystihl Oskar. 70% ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Ty žánrové veletoče při procházení krimi z roku 1980 jsou opravdu šílené, od dětské komedie se psem přes nezávislé vztahové drama po tohle. Jméno Fu Manchu znám, díky Sellersovi a námětu jsem čekal nějakou béčkovější, akčně-kriminální komedii ve stylu Růžového pantera. Bohužel tohle nebylo ani vtipné, ani akční, ani krimi. Všichni se chovají jak pitomci, nic ani náznakem vtipného tu není, chybí tu i jakákoliv akce, spád nebo aspoň nápady, konec je nijaký. Sellers je bohužel v dvojroli marný, ztrapňuje se se sekačkou a je na něm vidět smrtelná únava a že se sotva drží na nohou. Nedůstojný konec kariéry. 1* za létající chaloupku a výborné kung-fu aspoň v titulkách. ()

Reklama

Reklama