Reklama

Reklama

VOD (1)

Strhující válečný velkofilm F. Bondarčuka o hrůzách ruské intervence v afganistanu. Syrové zobrazení války od výcviku po tvrdé nasazení ve válečném konfliktu. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Recenze (364)

smalda 

všechny recenze uživatele

Překvapivě povedený film se silnou atmosférou u kterého si "průměrný" obyvatel žijící v Evropě uvědomí jak malicherné jsou jeho každodenní problémy ve srovnání s tím co se dělo (děje) jinde! ()

maken 

všechny recenze uživatele

Tento ruský film je tak vojnový až je protivojnový.. perfektné exteriéry, zobrazenie skutočných vojakov (skor vystrašených a šokovaných chlapcov) v Afgánskej vojne, ktorým išlo len o to prežiť za každú cenu.. najprv som sa divil ako sa niekto môže dobrovoľne hlásiť do Afgánu, ale múdri ľudia mi to vysvetlili.. Rusi týmto filmom môžu pohodlne konkurovať vojakovi ryanovi a "skvosty" typu 6. batalión mu nesiahajú ani po nechty na nohách nieto ešte po členky ()

boda13 

všechny recenze uživatele

tento film jsem si koupil minuly tyden v trafice protoze mam rad valecne filmy a myslim si ze tento mezi ne urcite pari jak uz to tak byva tak ruske filmy jsou cca dobre ale tento se mi zdal jeste lepsi .ale urcite si myslim ze tento film je dobre take proto ze jsou tam skvele herecke vykony a urcite je velice silnym dramem. ()

DeTomaso 

všechny recenze uživatele

Tenhle film postrádá všechno, co mi vždy vadilo na ruských, či sovětských válečných filmech a neschází v něm nic, co bych od válečného filmu čekal. Navíc téma války v Afgánistánu z pohledu sovětských vojáků je neokoukané a příjemnou změnou proti Hollywoodu. Film pro mě byl velkým překvapením i přesto, že jsem znal zdejší hodnocení. Ačkoliv je natočen podle klasického schématu, nenudil jsem se ani na moment.. U mě se zařadil mezi " top ten " válečných filmů. Škoda jen, že Vorobej se s "SVDčkem" víc nepředvedl. ()

DaNQa 

všechny recenze uživatele

- Film o vojne v Afganistane ma prinútil rozmýšľať nad tým, prečo ľudia tak strašne túžia po vojne. Kvôli moci, pôde či sláve? Každá z tých vecí je nepodstatná,ak má byť pri jej získaní premárnený ľudský život. Nič totiž nieje cennejšie a keď si to nedokážeme vážiť, potom sa pýtam, prečo sme prestali byť ľuďmi a začali sme byť zvermi? Zo žiadnej vojny nikdy nevzišlo nič dobré. Ostalo len zúfalstvo, strach a smrť... Deviata rota nám ukazuje ako to bolo kedysi na ruskom fronte. Ako sa mladý ľudia vrhali bezhlavo do nebezpečia. Nevážili si život? To si nemyslím. Každý by rád nosil vyznamenanie na svojej hrudi. Dokonca aj ja. Ale stojí nám to zato? Ale vráťme sa k filmu. ***SPOILERS*** Skupina mladých mužov sa zoznámi pri nástupe na vojnu. Zo začiatku sa a ničom nezhodnú a každý z nich ťahá za iný koniec. Ale po troch mesiacoch tvrdého tréningu sa naučia spolupracovať a začnú si aj dôverovať. Po príchode do do Afganistanu ich však rozdelia. Opäť sa stretnú až pri boji. Ten trval niekoľko dlhých mesiacov, až nakoniec prežil len jeden. Ten sa potom dozvedel, že zatiaľ čo oni bojovali a zomierali , vojna sa už dávno skončila. Proste na nich zabudli. Preto sa pýtam. Budeme riskovať svoj život za slávu a hrdosť? Priznám sa, že som vojnové filmy nemala príliš v láske, ale tento film mi určite ostane v pamäti, a že mi zmení názor na vojnové filmy. Film odo mňa dostal hodnotenie 90 percent za skvelú hudbu, ktorá dodala filmu určité napätie a originalitu. Ďalej majú u mňa veľké plus scény, kde vojaci idú naprieč divokým Afganistanom (pohľad z vrtuľníka). A samozrejme, že bez originálneho scenára a námetu, ktorý bol podľa skutočnej udalosti, by to ani nemohlo byť. Postavy aj herci, čo ich stvárnili nemali prosto chybu, ale napriek tomu by som určite zmenila herca, ktorý hral poručíka Dygala. Nejakým zvláštnym spôsobom mi tam nepasoval, ale každý má iný názor tak vám ho brať nebudem. Možno, že nezmením ľudstvo, ani neukončím vojny či napríklad nezbavím svet trápenia, ale svojím spôsobom prispejem k dobru,ale zapamätajte si, že vojna, nech je už z akéhokoľvek dôvodu, nikdy neuspokojí ľudskú chamtivosť po moci... ()

Yossaretix 

všechny recenze uživatele

Dobrý válečný film, nezatížený klasickou sovětskou ideologií, který podává celkem střízlivý pohled na válku v Afghanistánu, výcvik pod vedením tvrdého praporčíka, kasárenská dívka pro všechny, nástup do válečné zóny k protřelým mazákům, to vše je podáno uvěřitelně, rozhovory a monology většinou nepřehnané a nepatetické, klíčová záverečná bitva byla sice chvílemi trochu nepřehledná, historicky to taky bylo dost mimo, ale to je vedlejší, obrazově se povedla, mně spíš zaujala scéna s Ahmedem, je bravurní a vlastně silně lidská a taky při cestě pro sirky jsem úplně cítil vojákův strach. Je vidět, že i Rusové umí natočit válečný film bez přepísknutého gerojství. ()

BGH 

všechny recenze uživatele

není to úplně špatný, ale není to ani úplně dobrý. Tragickou scénu s havárií Antonova bych se zavřeným okem prominul, ale ty bojové scény v afghánistánu. Bohajeho... jestli mi někdo chce namluvit, že Talibové útočí na sovětské pozice bez krytí a v lidských ve vlnách jako Zuluové na Brity... ()

ghostwo 

všechny recenze uživatele

To jakým způsobem tam drželi hlídky, chránili svou kolonu a své stanoviště mi teda drásalo nervy. Doufám, že v reálu to v ruské armádě fungovalo trochu lépe.Bojové scény po technické stránce velmi dobré, ale po obsahové místy zbytečně naivní (hlavně chování ruských vojáku-ale to souvisí s tím co píšu na začátku).Neříkám, že z nich měli dělat supermany, to určitě ne, ale zase je nemuseli shazovat. Kolona jede soutěskou, která si o napadení přímo říká a půlka vojáku se opaluje na tancích a druhá půlka, která je má jistit ze zhora se kochá, jak je ta kolona velká a vůbec nehlídá okolí.No, ale to se zase opakuju. ()

Adom 

všechny recenze uživatele

Konečne ukázali aj Rusi že dokážu natočiť perfektny film. Ako inak film obsahuje originálny príbeh. Troška ma nepotešilo že už od začiatku sa vám podarí uhádnuť koniec. Film je natočený na čisto ruský štíl. Avšak dosť mi tu chýbal nejaký náznak humoru. Keď sa vo filme všeci herci smejú divák sa nesmeje. Ak by som bol reálne medzi nimi možno by som sa zasmial a však ako divák v žiadnom prípade. To bolo tu čo mi najviac chýbalo. Odporúčam si ho pozrieť milovníkom vojenských filmov a zbraní. Vďaka tomu že sa Rusi konečne ukázali dávam do hodnotenia o jednu hviezdu viac takže to bude 4/5. ()

+sfinx+ 

všechny recenze uživatele

S čistým svědomím můžu prohlásit, že tohle patří mezi nejlepší válečné filmy, které jsem viděl. Klidně ho zařadím (kvalitou) i vedle filmů jako vojín Ryan nebo Schindlerův seznam. Už od začátku mě tento film zaujal a to vydrželo až do závěrečných titulků. Obě části tohoto filmu jsou zajímavé a především uvěřitelné, což je pro jiné konkurenty z tohoto žánru nepřekonatelný problém. Dalším problémem, kterému se tento film vyhnul je nestrannost. Tento film jí dosáhl - nejedná se o žádnou propagandu, politika je tam zmíněna pouze okrajově, opět musím zdůraznit nestranně a během 5 minut je tato záležitost odbytá. Zbytek filmu je popisem útrap vojenského oddílu-prosté, ale dokonalé. Od okamžiku, kdy vystoupí v Afghánistánu si hrdinové i diváci uvědomí, jak snadné je se nechat zabít - a teď ruku na kardiostimulátor - kolik filmů tohle dokáže? Po mnoha filmech divák touží stát se vojákem, protože to je ten kdo vítězí. Po tomhle mnohým lidem dojde, že je to ten kdo umírá. ()

JARDAHONDA 

všechny recenze uživatele

Musím upřímně říct, že jak jsem viděl namistrované mladé "puboše" kteří jdou k armádě a mají se připravovat na válku v Afghánistánu, tak jsem to chtěl vypnout.... V druhé půli jsem změnil názor. Film nabral na obrátkách a ukázal válečnou-akční št´ávu. Velmi slušně zahrané, zároven dojemné.. ()

kubra 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je opravdu skvěle natočený film vypovídající o pokusu rusů dobít afganistán v roce 88.. kamera a herci předvedli skvělé výkony. ()

Balisong 

všechny recenze uživatele

Jak již bylo řečeno tento film svou kvalitou a zpracováním drží krok s Hollywoodem a nebýt zbytečně se vlečoucího úvodu dal bych i 5 hvězd. Druhá polovina je však naprosto perfektní. Určitě doporučuji pro všechny milovníky válečných filmů stojí to za to. ()

schdrak 

všechny recenze uživatele

3Hviezdy ale len preto ze je to zo vsetkych ruskych hovadin ta najmensia hovadina. Ak by bol toto americky film to by ho tu vsetci riadne sfukli. Bodka ()

Sose 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála výtvorů bolševiků, na který se dá dívat a je opravdu dobrý:) Jinak průměrný český voják se zasměje při pohledu na některé vybavení, které použivají rusáci ve filmu a které máme možnost používat dnes my :) ()

Nijay 

všechny recenze uživatele

Podle mě tohle je jeden z nejlepších válečných filmu posledních 10 let. Od začátku do konce jsem od toho nemohl odvrátit zrak. Chtělo by to víc takových filmů, kde Američani nejsou hlavními hrdiny a nezvrhne se to do náborové propagandy. ()

raininface 

všechny recenze uživatele

Rádobyskutečná historka, z níž byly prakticky vypuštěny sovětské politické reálie té doby a nahrazeny spoustou klišé z průměrných amerických válečných filmů. Aspoň tomu bobrovi mohli nechat dorůst kožich. ()

onevoice 

všechny recenze uživatele

Ruské filmy mám rád. A tento medzi dobré určite patrí. Veľmi mi to pripomína Mariňáka. Akurát druhá polovica filmu je viac akčnejšia. Afganistán bol riadny omyl aj československých vojakov. Bohužiaľ boli len figúrky. ()

mrkvicka33 

všechny recenze uživatele

tak u mna totalna nuda dej ktory sa taha alebo vlečie je pre mna nezaujimavi hoci popisuje partiu mladych regrutov na kvasi vojne je to nuda a jedina zajimavost pre mna (snehurka) inak nuda ()

insky 

všechny recenze uživatele

Kľudne sa vyrovná americkým filmom podobného vojnového štýlu. Podľa mňa lepší ako The Hurt Locker. ()

Související novinky

Stalingrad jako nejdražší ruský velkofilm

Stalingrad jako nejdražší ruský velkofilm

11.11.2009

Syn slavného Sergeje Bondarčuka Fjodor to slušně rozjel a daří se mu kráčet v otcových šlépějích – přinejmenším co se rozmachu jeho filmů týče. Po afgánské akci 9. rota a dvoudílném sci-fi velkofilmu… (více)

Reklama

Reklama