Reklama

Reklama

VOD (1)

Strhující válečný velkofilm F. Bondarčuka o hrůzách ruské intervence v afganistanu. Syrové zobrazení války od výcviku po tvrdé nasazení ve válečném konfliktu. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Recenze (364)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Pri označení "sovietsky vojnový film" sa mi pred časom otváral Sarajevo-nerez vo vrecku. Ale po časovom odstupe a všetkých zmenách bola 9. rota pre mňa veľmi príjemným prekvapením. Realistické vykreslenie podmienok výcviku paragánov síce pripomenulo Olovenú vestu, ale napriek tomu si myslím, že 9. rotu nemožno podozrievať z plagiátstva. Film sleduje osudy skupiny vojakov odvelených do Afganistanu. Skupiny tak malej, aby nebol problém s identifikáciou jej členov, ale aj primerane početnej na zobrazenie osobnostných rozdielov medzi jej členmi. Film je vierohodný v detailoch bojových scén, vo väčších celkoch už to celkom nezvládli, aj keď je zrejmé, že rozpočet a ochota armádnych zložiek boli takmer bezbrehé. Páčila sa mi aj kamera a zaujala ma hudba k filmu. Na druhej strane množstvo nepodarených detailov a pasáž so Snehulienkou mi bránia čo i len uvažovať o plnom počte hviezdičiek. ()

Ratemus 

všechny recenze uživatele

Válka v Afgoši nikdy nebyla žádné peříčko, jediný, kdo kdy dokázal Persii porazit byl Saša Veliký a po něm už nikdo. Syrový příběh se začátkem, který jsme už viděli například v Četě. Tvrdý výcvik mladých absolventů, jejich postupné spřátelení a hybaj do války. Film je opravdu velice syrový, akce je nadupaná, nejvíce mě bavila přátelská chemie mezi jednotlivými postavami. Osobně považuji tento film za jeden z nejlepších válečných snímků, opravdu výborný a strhující film, který vás donutí si vážit svých přátel. ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

strhujuci vojnovy film z ruskej dielne. vyborne herecke vykony, skvela kamera, silny pribeh, zrucna filmarcina. hroza afganskeho konfliktu prezita vdaka tomuto filmu ako v skutocnosti. ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Hodně surový snímek shrnující válečnou mašinerii - z prostředí Afgánistánu, která spolkne mladíky, přežvýká ve vojenském táboře a vyplivne do surové války v Afgánistánu. O zbytečnosti válek netřeba vyprávět. Film se ponoří do přátelství, naivity a celkově mužského světa se všemi plusy a mínusy a vynoří z krve války. Snímek s tak nabitou atmosférou, že míří do TOP. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Slušný válečný snímek s opravdu hodně povedenými bojovými scénami. Akorát ti herci mi neseděli a je to docela dot utahaný. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

V různých komentářích jsem se dozvěděl, které jiné filmy tento snímek údajně vykrádá (Olověnou vestu, Zachraňte vojína Ryana, Bratrstvo neohrožených, Černý jestřáb sestřelen atd. atp.), komusi hudba připomíná podkres pod kterousi PC hru - inu, ono dnes natočit něco zcela a naprosto původního je docela kumšt (u válečného snímku zvlášť). Klišé i sentimentalita se místy opravdu najdou, i ten střih je chvílemi skutečně dost chaotický - ale mě se prostě "9. rota" líbila a to tak, že hodně. Upřímnosti a autentičnosti je v tomhle snímku podstatně víc, než těch vylhaných či vykalkulovaných momentů a že se jedná o působivou podívanou asi těžko někdo popře. Jen pro zajímavost - v několika epizodních rolích se tu mihlo pár herců známých ze seriálu "Trestný prapor". ()

Yardak 

všechny recenze uživatele

Hodně slušný válečný film, který je inspirován skutečností. Nejvíce jsem ocenil skvělé záběry krajiny a helikoptérek. 85 %. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Mé podezíravé já nedůvěřivě sledovalo poetický déšť, děvočku na vokzale, točící se bez příčiny a halasné pokřiky mladých branců, kteří od zápalu div nevyhazovali ušanky ... mé shovívavé já srovnávalo ruský vojenský výcvik s americkým a zjistilo, že v duchu obrázků "najdi deset rozdílů" poněkud vyčnívá jen větší zacházení do extrému a ořvanější ksichty Yankeeů ... mé usmívající se já přicházelo na chuť slovanskému mixu radosti i smutku a některým slovanským typům (Bondarčuk, Čadov, Serebrjakov)... mé užaslé já tajilo dech nad silou napětí, lstivostí Afgánců, hrůzou bojů i krásou obrazů ... a mému nadšenému já nezbývá než dodat, že šlo o jeden z nejlepších válečných filmů, co kdy vidělo. ()

lillien 

všechny recenze uživatele

Za opravdu výrazný úspěch tohoto filmu považuji to, že jsem ho vydržela dokoukat do konce. To se mi dosud u žádného „sovětského“ válečnému filmu nepodařilo. Nicméně ani zde nás tvůrci neušetří typického ruského patosu, i když pravda, zde trochu říznutého hollywoodštinou. Nejprve všude panuje soudružský duch a také kopa legrace. Výcvikovou selanku ukončí drobná nehoda již na letišti v Afgánistánu..to kdyby věděl soudruh voják druhého ročníku, který nemohl letět a TOLIK CHTĚL, snad by tak moc neplakal a nelitoval, že také nemohl jet sloužit Sovětskému svazu. V samotné akci chlapcům občas nastane sem tam trocha problémů, ale vše vyřeší nesmrtelné katuše na URALECH alias Stalinovy varhany. Mezitím máme ovšem možnost pokochat se např. “létající laňkou“ MI-24, sovětským jeepem UAZ a všudypřítomnými BéVéPéčky. Vzájemné střílečky soudruhů a Usamových „borců“ obstarávají samozřejmě na obou stranách nepřekonatelné AK-čtyřicetsedmičky…ale i hezké okamžiky pod minomety jednou skončí a nakonec jako vždy skoro všichni zemřou (až na hrdinného Vitalije Tlamova) ,protože soudruzi v Moskvě udělali chybu a zapomněli, že mají na kvotě 3243 ještě pár soudruhů…(v rámci zvýšení dramatičnosti samozřejmě blahosklonně odpustíme tvůrcům poněkud nepřesné počty hrdinsky padlých a zraněných členů 9.roty oproti skutečnosti) Když na závěr poslední zbytky „zachránců afghánského lidu proti imperialismu“ opouští území, můžeme tedy jen konstatovat: když už cikány z pouště nedobyli ani sovětští soudruzi, kdo jiný by to mohl dokázat? Ale nevadí..neboť jak v závěru filmu praví hrdina: My..my jsme zvítězili!! ..škoda, že nám v závěrečných titulkách nevyskočil přes celou obrazovku ještě tradiční НУ ПOГOДИ! (a pamětníci doplní: Kotěnočkin, Rusakov..) ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Ruské filmy jsou pro mne obvykle osvěžující zážitek oproti US produkci. Tenhle film to potvrdil. Na produkci se nešetřilo a bojové scény stojí za to. Herci jsou dobří a (hlavně) neokoukaní. Docela se povedl i scénář, který poměry v sovětské armádě zrovna neidealizuje, byť si myslím, že šikana, alkoholismus a násilí na civilistech jsou faktory, které jsou ve filmu relativně (šikana, vodka) či naprosto (zabíjení civilů) potlačeny. Každopádně jako vyrovnání veteránů s jedním velkým traumatem - ne nepodobným Vietnamu - ten film funguje víc než dobře a nebýt nělika zbytečně heroizujících scén, hodil bych sem 5*. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Konečně přišel čas na tento opěvovaný ruský filmeček a po jeho zhlédnutí musím uznat, že všechny chvály byly oprávněné. Je sice pravda, že Fjodor Bondarčuk se moc nedržel skutečného příběhu „když už to bylo točené podle skutečné události“, ale kostra příběhu zůstala stejná. Mě chytl film již od úvodních minut, kdy mladí bažanti přijdou do výcvikového tábora. Gumy jsou všude a ten jejich velitel byl svině nehorázná – to že to s nimi myslel dobře, pochopí až později. Režisér se vše snažil rozložit rovnoměrně, to znamená, že akční pasáže střídaly ty dramatické a do toho všeho se snažil ještě zapojit i humor. Jakmile se však vydají na svou misi, vše druhořadé jde stranou a začíná akce. Ten finální masakr byl skutečně precizně natočený a nezbývá mi než režiséra odměnit nadprůměrným hodnocením. Na nudu tu totiž nebyl čas!80% ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

No podle mně bych tomu dopřál trošku větší šťávy než to mělo jinak celek zajímavý námět na válečný film, Rusko jede bomby na Afghánistán. Přesto že polovina filmu byla o výcviku a neustálých sračkách se to do dalo přežít a zapůsobilo to. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Úplne obyčajný vojnový film. Bez akýchkoľvek inovácií, rovnako tak však aj bez zaváhaní. Ani stopy po patriotizme, bez patetizmu protivojnových póz, žiaden exkurz (zakaždým nutne aspoň z časti tendenčný) do histórie konfliktu a tej krvi je tam toľko, koľko jej má byť. Rozumej žiadne, dnes už otrepané, orgie. Tam ich poslali, tam mali plniť úlohy a rozkazy, tam väčšina z nich aj zomrela. Možno boli všetci tí vojačkovia až príliš obyčajní, príliš dobrí a k sebe kamarátski, ale tých 130 minút zbehlo ako nič, také to bolo po filmárskej stránke presvedčivé a nič iné som ani nepotreboval. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Celkem solidní válečný počin. V první polovině se seznamujeme s mužstvem, jsme svědky jejich tvrdého výcviku a také je tu jakási snaha o vykreslení jejich charakteru, ale marná sláva, tohle Rusům moc nejde a z mého pohledu to je velmi křečovité. Po přesunu do Afghánistánu už nabírá děj spád, vykresluje život na frontě a je zde i pár solidních přestřelek, nicméně nemohu se zbavit pocitu, že je to pořád, vyjma závěru, takové bezkrevné či nedynamické. Herecky potěšil talentovaný Čadov v roli panického Vrabce a líbil se mi i Artur Smoljaninov jako Ljutyj. 65% ()

PROROK14 

všechny recenze uživatele

Tak toto ma veľmi prekvapilo. Ruský film hovorím si. No skúsim pozrieť že čo to bude. Nakoniec som ostal veľmi milo prekvapený. Skvelé bojové scény a aj dobrý zvuk. A najlepšia hlaška : Zbrane sú to najkrásnejšie čo človek stvoril. 90% ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že ve válečných filmech toho moc nového vymyslet nejde. A tento film je toho důkazem, je sice ruské produkce a vypadá stejně či dokonce lépe než podobné hollywoodské trháky, ale je to pořád dokola to samé. Strukturou mi snímek až moc přípomínal Full Metal Jacket. Pro nadšence válečných filmů dobře odvedená práce, ale pro normální diváky jen dokola omílaný známý příběh. ()

brutale 

všechny recenze uživatele

Neprehľadná kamera v bojových scénach. Miestami sa chlapci chovajú ako skauti, nie ako vojaci resp., choreografia bojových scén je úplne zlá. Film sa hrá na "amícky vojnový mainstream", ale nedarí sa mu to. Snímka dosť vykráda Kubrickovu olovenú vestu a hudobný dobrovod mi pripomína jednu známu vojnovnku z PC hier. Záverečná scéna je absolútne nereálna. Kubrickova vesta dostala odo mňa **** t.j. 9 rota dostáva ** s prižmúrením jedného oka a to sa radšej, ani nebavme o niektorých hereckých výkonoch. ()

Související novinky

Stalingrad jako nejdražší ruský velkofilm

Stalingrad jako nejdražší ruský velkofilm

11.11.2009

Syn slavného Sergeje Bondarčuka Fjodor to slušně rozjel a daří se mu kráčet v otcových šlépějích – přinejmenším co se rozmachu jeho filmů týče. Po afgánské akci 9. rota a dvoudílném sci-fi velkofilmu… (více)

Reklama

Reklama