Reklama

Reklama

VOD (1)

Strhující válečný velkofilm F. Bondarčuka o hrůzách ruské intervence v afganistanu. Syrové zobrazení války od výcviku po tvrdé nasazení ve válečném konfliktu. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Recenze (364)

Terva 

všechny recenze uživatele

Rusko točí čím dál lepší filmy a 9.rota patří mezi nejlepší válečné filmy z této krajiny. Mrazivé, podmanivé, smutné a brutální. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Velké překvapení. 9. rota je velice syrový a hodně atmosférický válečný film. Film se rozjíždí opravdu pomalu, nejdřív si lehce oťukáme postavy, potom se s nimi trochu pobavíme, poté je pošleme do války abychom je v závěru pořádně zmasakrovali. A že ten konec byl silnej! Perfektní herecké výkony přesně vykreslují ruský agresivní styl boje a přehnané hrdinství. Akční scény byly hodně krvavé a až nepříjemně reálné (místy jsem měl až pocit, že se dívám na dokument). Pro fandy válečných filmů povinnost! ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Výcvik v armáde Sovietskeho zväzu bol jedným z najtvrdších, šikana bola jedna z najhorších a vojnové ťaženia patrili k najtragickejším. To, čo si ruské matky museli kvôli svojim synom a dcéram vytrpieť je ťažko popísateľné. O otcoch sa skoro nikdy nehovorí, lebo boli bu´d mŕtvy alebo často alkoholici, ten zbytok si však tiež vytrpel. Tento film síce dáva ukážku tejto atmosféry a diania, ale je v skutočnosti len slabým odvarom skutočnosti. Naviac, záverečná scéna je skôr nereálna ako reálna, lebo domáci nemali taký štýl boja. Avšak chýbajú tomu aspekty okolo zabíjanie v civilnej sfére, naopak nebojí sa to ukázať, aké straty mali Rusi, že to nešlo ako sa vraví, po masle. Tak, ako povedali vo filme a možno je to aj pravda, neviem, že tú krajinu nikdy nikto naozaj nedobyl, tak to bolo aj v takmer 10 ročnom ťažení Sovietov, kde takmer skoro zbytočne vyhasli životy mnohých ľudí a dala iskru pre vznik Al-Kájdy, hnevu Bin Ládina, vyzbrojovaniu Afgáncov Američanmi, vzniku Tora Bora a následnej vláde Talibanu a vojne s Američanmi, ktorá zatiaľ tiež vedie do záhuby a to sú tam už tiež skoro 12 rokov. Záverečné slová sú silné a vo filme by ich chcelo viac, hlavne preto, že ruské dejiny sú veľmi smutné, hľadať v nich kúsok radosti a normálnosti je dosť ťažké. Takéto filmy patria na obrazovky televízii, naviac, keď je to vlastne v konečnom dôsledku ruský protivojnový film. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Režisér Fedor Bondarchuck si od svetového vojnového filmu ( vrátane toho z jeho vlasti ) požičal snáď všetko. Od snímania akčných scén, cez emotívne patriotické pasáže, až po tradičný úvodný výcvikový tábor. Neberiem to však ako vadu, všetky tieto aspekty sú na vysokej profesionálnej úrovni a vytvárajú skvelý celok. ()

EastWicka 

všechny recenze uživatele

Dojemný a zvláštně smutně uspokojivý film, takový familiérní, držící se toho nejlepšího, co může člověka k nějaké té jednotce v nějaké té válce divácky připoutat. A zajímavý příspěvek na téma neporazitelnosti "lstivých Afgánců". Zvláštní, tolik armád, od té pod velením Alexandra Makedonského, přes koloniální britskou, francouzskou, sovětskou, americkou... Scénář zůstává stejný a ten nezdolný nárůdek v pustině si drží svoje... ()

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

Hodně podobné britské Olověné vestě, ale pro mě je toto silnější zážitek, především kvůli delší a kvalitnější akci. ()

zlabus 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale k ruskému "gerojství" mám prostě averzi. Jinak po formální stránce poměrně dobře natočené. ()

mysiak 

všechny recenze uživatele

Skvelá kombinácia amerických vojnových filmov a ruskej realistickej vojny...ja som bol šokovaný a dobre šokovaný...skvelý vojnový snímok ()

vhojta 

všechny recenze uživatele

Tvrdý výcvik deváté roty, skvělé Afgánsko-Ruské válečné prostředí. Film zahrán a natočen na výbornou, ovšem ještě mi nějaký ten stupínek, do čtyřkové kategorie chybí. ()

Karlas 

všechny recenze uživatele

Novodobé ruské válečné filmy jsou vždy realističtější svou syrovostí než americká vyumělkovaná dílka dnešní doby. Přesto bych byl obezřetný s démonizací mudžahedínů, kterou je tento příběh protkán. Uvědomme si, že nebýt západní pomoci, celý islamistický afghánský odboj byl již na kolenou. Avšak už staří kronikáři líčili své nepřátele mnohem děsivěji, jen aby posílili obraz hrdinství a statečnosti svých vojsk. ()

edy66 

všechny recenze uživatele

Jestli lze názorně ukázat ruské trápení v Afganistánu,tak p.Bondarčukovi se to podařilo skvěle.Nevím nakolik čerpal z Olověné vesty,ale výsledek mě uspokojil.Možná mám štěstí,že jsem tak "mladý" a nemusel jsem v Afganistánu sloužit. ()

Žralok 

všechny recenze uživatele

Ruský válečný film. Který jistě potěší nejednoho fanouška žánru. Tak jako i mě. Tento snímek sleduje skupinu několika přátel kteří se dobrovolně přihlásí k armádě a službě ve válce v Afghánistánu. Společně projdou výcvik a poté jsou přiděleni do předsunuté základny. Ještě však netuší co je čeká. A že ne všichni se vrátí zpět do rodné vlasti. Skutečně vynikající příběh. A skvěle natočený film. Osobně se nebojim ho srovnat s kultovním snímkem Olověná vesta od Stanleyho Kubricka. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Moc se mi to líbilo.Od pomalého rozjezdu až ke strhujícímu finále.Dobře zahrané, dobře zrežírované, je vidět že filmové řemeslo skutečně doma v rodině Bondarčuků zůstalo.Závěr mě velice dojal, ve válce je vždy realita velmi drsná, tím spíše v afghánské.Nikdy ho nikdo nepodrobil a těžko se mu to kdy povede.Takže skvělý ruský vojenský velkofilm s nádhernou hudbou, který mohu jen doporučit a jasné čtyři hvězdy. ()

MATADOR 

všechny recenze uživatele

9.rota zvítězila! Film plný přátelství, dobrých akcí a oddechových chvil. Také jde vidět, že i v Rusku může vzniknout velmi dobrý film. I když některé pasáže nejsou zrovna napínavé, závěrečná obrana kóty to vynahradí. Velmi pěkný film. ()

Herr_Flick 

všechny recenze uživatele

Nepříliš povědomý konflikt, ničím jiným snad snímek výjimečný není. Chvástá se reálným základem, ale úplně autentický film asi nebude. Důvodem není nic jiného, než po poměrně poklidném průběhu očekávané radikálnější zakončení. A tady mám problém. Netuším, co filmaře přimělo k volbě heroických scén ve stylu Johna Ramba v závěru. To člověka vyloženě rozesměje, škoda. ()

Aiax 

všechny recenze uživatele

9. rota mě fakt překvapila, je vidět, že po Maďarech a Polácích jsou Rusové dalším postkomunistickým národem, který se naučil dělat řemeslně kvalitní žánrové filmy. Vypadá to, že česká kinematografie zůstane ve škatulce "výhradní producent vztahovek ze současnosti" brzy sama. Každopádně dobré řemeslo ještě neznamená dobrý film. Nevím, jestli má příběh o ruských vojácích obecně šanci nějak zvlášť zaujmout českého diváka, myslím si, že není důvod, proč by neměl. Spousta pětihvězdičkových hodnocení tady to potvrzuje. Já osobně jsem se ale s paragány z Afghánistánu moc nesžil, takže jsem se většinu stopáže dost nudil. Američané mají tohle řemeslo pořád ještě vymakanější, například takový Jarhead (srovnatelné téma) je o ligu dvě výš. Ale držím Rusům palce, jsou na dobré cestě. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Válečný velkofilm je natočen působivě, což o to, ale ideologicky jde přesně v linii současné ruské vládní garnitury. V mnoha záběrech se třepetá rudá vlajka se srpem a kladivem, vojáci jsou vylíčeni jako hrdinové, pro které je kolektiv vším (“Chlapi, jak já vás mám rád!“), a hlavně si nikdo z nich nepoloží otázku: Co sakra v tom Afghánistánu vlastně děláme?! Tedy pardon, jednou jim ji během výcviku položí jejich velící a v odpověď zazní sborově: „Bratrská internacionální pomoc.“ Tak tohle jsme poslouchali dvacet let, že… ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

......dobre natočené....uveriteľné.....chýbalo mi spomenutie od hocikoho alebo event. v závere, že k čomu to vlastne bolo dobré ...?? ()

Související novinky

Stalingrad jako nejdražší ruský velkofilm

Stalingrad jako nejdražší ruský velkofilm

11.11.2009

Syn slavného Sergeje Bondarčuka Fjodor to slušně rozjel a daří se mu kráčet v otcových šlépějích – přinejmenším co se rozmachu jeho filmů týče. Po afgánské akci 9. rota a dvoudílném sci-fi velkofilmu… (více)

Reklama

Reklama