Reklama

Reklama

VOD (1)

Strhující válečný velkofilm F. Bondarčuka o hrůzách ruské intervence v afganistanu. Syrové zobrazení války od výcviku po tvrdé nasazení ve válečném konfliktu. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Recenze (364)

Martyr 

všechny recenze uživatele

Toto ma fakt dostalo. Veľmi drsný film s výbornou atmosférou, ktorý sa podľa môjho približuje realite (nikdy to nechcem môcť skonštatovať s istotou). Vôbec sa mi nezdalo, že by tvorcovia chceli námet zneužiť tak ako to robia američania pre svoje "vlastenecké" účely. Dobrý výber ruských "drsňákov". Krásne ukazuje ako vojna dokáže zničiť úplne všetko. "Vojna je dokonalá. Buď život alebo smrť. Žiadne zbytočnosti" 80% aj napriek adidas teniskám ;) ()

kowalski 

všechny recenze uživatele

Od doby co jsem viděl Speielbergova Vojína Ryana jsem neviděl znovu až doteď tak surově zpracovaný válečný film. Ani na mě nepůsobili kýčovitě záběry krajiny nebo brečícího plukovníka sedícího v poli vlčích máků. ()

Honza dAve 

všechny recenze uživatele

Rusové v éře Putina se s prohranou válkou v Afghánistánu rozhodli smířit filmovým podáním, podobně jako Američané s Vietnamem za Ronalda Reagana. Nedopadlo to zle, jen tomu chybí lepší muzika a politická motivace je z toho znát. 9. rota nezapře inspiraci hned několika americkými filmy, Full Metal Jacket, Hamburger Hill, Mariňák a Black Hawk Down a řemeslně je velmi vydařená. Místo UH-1 Huey a UH-60 Black Hawk vidíme nezbytné Mi-24, M-16 je nahrazena AK-64, místo "Charlieho" jsou tu "Duši". Navíc je tu "Sněhurka". Rozstřesená a nepřehledná kamera v záveřečné řežbě mi nevadí, hodí se to tam, i když divák opravdu neví, kdo je kdo a kde. Nevím ale proč, z 9. roty cítím propagandu víc, než z amerických filmů, přestože je to asi srovnatelné. Na mě sovětské vlastenectví a gerojismus nefunguje, nad rozpadem Sovětského Svazu tesknit nebudu, o další "bratrskou internacionální pomoc" nestojím, i když bojovníci v šátku mi sympatičtí nejsou ani náhodou. Ten "duch" v černých brýlích s vlasy měl být nějaký Američan?? Epilog celý film dost kazí a zvyšuje míru patosu nad únosnou mez. Jako částečná rehabilitace afghánských veteránů pro ruské publikum však 9. rota asi funguje. ()

jorgus 

všechny recenze uživatele

skoda, ze nektere sceny jsou chaotictejsi,nesrozumitelne protoze tento film ma velky potencial..hodne ho srazi hluche minuty v polovine filmu a jeste vetsi katarze urcitych scen..ale urcite zajimavy pohled do mist, ktere nejsou tolik filmove zmapovana..tj. afganska valka:) ()

gonga 

všechny recenze uživatele

Šlo to, ale některé patetické výlevy, zejména na konci, si tvůrci opravdu mohli odpustit. Paradoxně mi jako lepší připadala první polovina. ()

KoleckoR 

všechny recenze uživatele

Moc jsem ještě válečných filmů z rusko-afgánské války neviděl a z toho málo, bylo tohle nejlepší. Bohužel konec to trošku pokazil. Už jsem nečekal, že dočkám hrdinských scén, ale na konec to přišlo. Tolik odvážných vojáků...jako skoro vždycky. ()

Gadyn 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem jen odechovku z prostředí, které mě zajímá, ale vyklubal se z toho velmi slušný film. Ani ty patetické kecy mi nepřišly dementní. Tak nějak tam patřily. Některé scény bych v tomto filmu nečekal, ale byly tak divné až byly vlastně super. Těžko to vyjádřit, každý si asi udělá vlastní obrázek. ()

piranha 

všechny recenze uživatele

Nejdřív se to tvářilo jako lehce budovatelské dílko, ale konec tomu věru neodpovídal. Jako akční film to bylo skvělé, ale v druhé půlce mi to začínalo být podezřelé, proto jsem si udělala menší badatelskou přestávku a ponořila se do historie (jen lehce). Nakonec se to ukázalo méně podezřelé, než by se mohlo zdát. ()

Mlle 

všechny recenze uživatele

Když se člověk dobrovolně zúčastňuje hrátek, v nichž nezáleží na jednotlivci, měl by si být předem jist, že tím jednotlivcem myslí sebe, své kamarády a všechny, jež má rád. Vojenský příběh podle skutečné události je podán přece trochu idealističtěji, než jak akce v Afghánistánu podle všeho probíhaly a probíhají, nedůvěryhodně působí například vysoká intelektuální úroveň vojenských vůdců a ostatně i některých pěšáků. To vše snad ale jen proto, aby se na tu hrůzu vůbec dalo dívat. Režisérské i herecké ztvárnění v ruském, jinak poměrně drsném a realistickém pojetí, velmi příjemně překvapilo. Důvodem bude i to, že v našem prostředí, plném protlačovaného amerického braku, vede k ruskému filmu složitější cesta. Válečný a vojenský film byl totiž vždy silnou stránkou ruské kinematografie, bez ohledu na pofiderní politické pozadí. ()

sandinista 

všechny recenze uživatele

Vyjebanej dabing. První půlka filmu z ruského výcvikového tábora pro vojáky směřující do Afghánistánu, druhá půlka kovbojka, naháněčky a lumpačiny s mudžahedínama v horách. Film jsem shlédl, protože nic smysluplnějšího v TV v sobotu večer nebylo. A taky to tak dopadlo - neurazilo, nenadchlo. SDTV ()

Saur.us 

všechny recenze uživatele

Válečný velkofilm, kterého zabíjí delší a ne vždy naplněná stopáž, plná hluchých míst. Formálně na výši, zde bych hledal kazy pouze na levně vypadajícím CGI. Obsahově pokulhávající, plné do očí bijícími klišé, patetických výstupů a prázdných dialogů. Po prvnám shlédnutí jsem se i na konci ztrácel v jednotlivých postavách, mnohdy jsem je od sebe nedokázal rozlišit, což se ukázalalo jako kámen úrazu právě ve chvili, kdy najednou začali všichni strašně rychle umírat. Bondarčuk si vzal hodně ze západní kinematografie, bohužel by potřeboval ještě zapracovat na scénáři a pak by bylo možná už vše v pořádku. ()

Lars 

všechny recenze uživatele

Oproti americkým filmům příjemná změna, kde je vojna zobrazena jinak - buzerace a šikana. Sympatičtí herci, příjemná režie. Závěrečná scéna bitvy je trochu patriotičtější, ale na výsledku se to nijak zásadně nepodepisuje. ()

Judas 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkně provedený film z konfliktu mezi Afgánistánem a Ruskem. Bondarčuk ukázal své schopnosti, které poukazjí na to, že je možné natočit dlouhý a pěkný válečný film mimo americkou produkci, v tomto případě by mohla i závidět. Kamera mě naprosto uchvátila. ()

Wargoo 

všechny recenze uživatele

Tu je ďalší dôkaz toho, že aj mimoamerické filmy dokážu prevýšiť (a to niekoľkonásobne) hollywoodske "trháky". 9. rota ma doslova ohromila, a to pravdepodobne tým, že som si od nej nič nesľuboval. Skvele zmáknuté realisticky zachytene prostredie vojny, kde krutosť vládne na každom kroku, rohu, kúsku piesku... Vynikajúca akcia, ktorá si zaslúži 4,5****a pol. 80,074% ()

mala_kea 

všechny recenze uživatele

Z ruských kamer jsem byl zvyklý spíše na druhoválečné akce, které stály za nic. Ovšem tento snímek je více než povedený, proto také tak hodnotím. ()

J. T. Kirk 

všechny recenze uživatele

Tak tohle mě opravdu překvapilo a mile překvapilo. Rusové prostě umí točit válečné filmy a dokazují nám to pořád. Nejlepší byl asi příběh, ale ani ostatní součásti jako obsazení, efekty, hudba atd. nebyly vůbec špatné. Jen kdyby byl film o trochu kratší určitě bych dal ještě tu jednu * navíc.. ()

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele

Ruská obdoba Čety. Možná v některých momentech ještě drsnější a realističtější. Dále Rusové točí po svém a až na pár scén, které by se objevili i v americké produkci, je film svůj. ()

Evander 

všechny recenze uživatele

Velmi důstojná konkurence hollywoodským válečným filmům. Nic zásadního zde nechybí ani nepřebývá. Pokud přehlédnete pár drobností jako např. místy chaotické bojové scény, nebo pár "přehnaně akčních" scén, můžete očekávat velice povedený snímek. Obzvláště bych vyzdvihnul daleko větší realističnost a menší zaměření na jednotlivce než u většiny hollywoodské válečné produkce, dále pak i zachycení prostředí, ve kterém se celý rusko-afgánský konflikt odehrává. ()

Související novinky

Stalingrad jako nejdražší ruský velkofilm

Stalingrad jako nejdražší ruský velkofilm

11.11.2009

Syn slavného Sergeje Bondarčuka Fjodor to slušně rozjel a daří se mu kráčet v otcových šlépějích – přinejmenším co se rozmachu jeho filmů týče. Po afgánské akci 9. rota a dvoudílném sci-fi velkofilmu… (více)

Reklama

Reklama