Reklama

Reklama

VOD (1)

Strhující válečný velkofilm F. Bondarčuka o hrůzách ruské intervence v afganistanu. Syrové zobrazení války od výcviku po tvrdé nasazení ve válečném konfliktu. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (364)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Celkem solidní válečný počin. V první polovině se seznamujeme s mužstvem, jsme svědky jejich tvrdého výcviku a také je tu jakási snaha o vykreslení jejich charakteru, ale marná sláva, tohle Rusům moc nejde a z mého pohledu to je velmi křečovité. Po přesunu do Afghánistánu už nabírá děj spád, vykresluje život na frontě a je zde i pár solidních přestřelek, nicméně nemohu se zbavit pocitu, že je to pořád, vyjma závěru, takové bezkrevné či nedynamické. Herecky potěšil talentovaný Čadov v roli panického Vrabce a líbil se mi i Artur Smoljaninov jako Ljutyj. 65% ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Rozmáchlý ruský válečný film. Příliš rozmáchlý. A na to, že je ruský, se tváří až moc americky. Ano, místy je to velmi velké a téměř obdivuhodné, ale místy zase děsně teatrální, trapné a nudné. A hlavní hrdiny jsem měl navíc problém rozeznávat, což mi vadí vždycky. Náš Tobruk dopadl mnohem, mnohem lépe. ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Válečný snímek klasického střihu "těžko na cvičišti, ještě hůře na bojišti..." Technicky snímek docela obstál, ovšem velmi ho sráží první polovina vojenského výcviku. Je to taková horší verze první epizody Bratrstva Neohrožených "obohacená" o neskutečně trapné momenty (například brečící důstojník v poli rozkvetlých máků). Naštěstí druhá polovina již není natolik klišovitá a má několik svých silných momentů. Ohromná škoda je, že tvůrci jen okopírovali jiné úspěšné válečné snímky, zasadili děj do prostředí konfliktu jim blízkého, ale nepřidali nic vlastního co bychom neviděli již několikrát jinde. Chápu, že je to primárně určeno pro domácí publikum (a přiznejme si, že nám nějaký takový snímek chybí), ovšem jistý nadhled by neuškodil. ()

Ratemus 

všechny recenze uživatele

Válka v Afgoši nikdy nebyla žádné peříčko, jediný, kdo kdy dokázal Persii porazit byl Saša Veliký a po něm už nikdo. Syrový příběh se začátkem, který jsme už viděli například v Četě. Tvrdý výcvik mladých absolventů, jejich postupné spřátelení a hybaj do války. Film je opravdu velice syrový, akce je nadupaná, nejvíce mě bavila přátelská chemie mezi jednotlivými postavami. Osobně považuji tento film za jeden z nejlepších válečných snímků, opravdu výborný a strhující film, který vás donutí si vážit svých přátel. ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Pro Kristovy rany, kde se vzaly ty 4hvezdickovy hodnoceni?? Vetsi nudu jsem u vojenskyho filmu uz dlouho nezazil. Potencial to rozhodne melo, ale tak priserne utrapenej dej nedokazu pochopit a uz vubec ne akceptovat.. Dve hvezdy za snahu a za ty dve podareny bojovy sceny. Kazdopadne srovnani s Olovenou vestou pokulhava vic nez afghanskej kripl mezek.. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (21)

  • Za celú afganskú vojnu (10 rokov) prišli Rusi len o dve dopravné lietadlá Il-76. Prvé v prvý deň vojny. Pri katastrofe, ktorú spôsobila dezorientácia pilotov v neznámej hornatej oblasti, zahynulo asi 50 ľudí – sapérov, ktorí mali stavať letiská. Druhú zostrelili mudžahedíni počas pristávania v roku 1984. Zomrelo asi 30 ľudí. (Arsenal83)
  • Pred natočením filmu sa herci stretli so skutočnými veteránmi z Afgánskej vojny, vojakmi z legendárnej 9. roty. Zároveň boli oboznámení s prototypmi svojich postáv. (Marek1991)
  • Praporčík Dygało (Michail Porečenkov) má medailu: „Afganský národ je vďačný bojovníkovi internacionalizmu“. Táto medaila sa udeľovala až po vojne. (Arsenal83)

Související novinky

Stalingrad jako nejdražší ruský velkofilm

Stalingrad jako nejdražší ruský velkofilm

11.11.2009

Syn slavného Sergeje Bondarčuka Fjodor to slušně rozjel a daří se mu kráčet v otcových šlépějích – přinejmenším co se rozmachu jeho filmů týče. Po afgánské akci 9. rota a dvoudílném sci-fi velkofilmu… (více)

Reklama

Reklama