Reklama

Reklama

Vikář, který je pevně rozhodnutý měřit stejným metrem bohatým i chudým, nechtíc naruší společenský řád ve svém novém působišti – a rozzuří tím všechny. (Netflix)

Recenze (7)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Rozhodně jeden ze slabších filmů Petera Sellerse. Nejsem si jistý, nakolik je jím proklamovaná satira a kritika lidské společnosti aktuální (dneska jsou lidi daleko horší), filmu chybí vtipnost, je to suché, příliš suché i na anglický humor a to by se u podobného námětu záměny a zavedení bláznivých nápadů (jaké Sellers měl a uměl prodat) do praxe stát nemělo. MImochodem, zde použitý motiv útěku z vězení v přestrojení za návštěvu odsouzeného na cele použil Peter o dva roky později ve filmu Hon na lišku coby geniální padouch Aldo Vanucci. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

"Máte rád osly, otče?" - "Bůh ví, že se snažím." Velmi milé komediální podobenství s krásně civilním Peterem Sellersem, jehož reverend Smallwood je takovým předchůdcem zahradníka Chanceho z Byl jsem při tom. Film je příliš dlouhý, ale to je jediná věc, kterou mu můžu vytknout. Od začátku je jasné, že děj nemá příliš společného s realitou, v níž by se řada věcí řešila a vyřešila jinak, a tak mi nevadil ani ten závěrečný odskok někam úplně jinam, protože tam vlastně patřil a smysl rozhodně měl. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Tak jsem se těšil na tuto britskou komedii kvůli Peteru Sellersovi a postupně se pak musel smiřovat s tím, že ačkoliv zde sice Sellers hraje ústřední roli, co do prostoru před kamerou jde v případě jeho vikáře Smalwooda jen o jednu z celé řady výrazných postav ve filmu a celkový prostor pro Sellerse je tu (podobně jako v prvním Růžovém panterovi ze stejného roku) značně tlumen. Naštěstí většina ostatních herců se taky činí velmi slušně a zápletka, byť se tedy rozjíždí dost dlouho, je poměrně originální, vyústí do více zajímavých situací (včetně satirického přesahu) a posledních 15 minut se pak nečekaně mění přímo na sci-fi! Sice na jednu stranu ten závěr může budit dojem silného úletu, ale zároveň jsem se dlouho těšil, kam tak rozsáhle rozehraný děj se slibným námětem vygraduje... ovšem, to co přišlo ke konci, jsem navzdory názvu takhle explicitně fakt nečekal. :o) Ono přestože se část vývoje zápletky (realizace nápadu rozdávát potravinové zásoby ctěným návštěvníkům kostela každodenně zdarma) se dá snadno brzy odhanout a očekávat jak nejdříve radost a velký fenomenální úspěch, tak později ty nejočakávanější možné konflikty vzniklé z takového nevšedního „projektu“ jenom pro vybrané, nakonec Nebesa vzhůru! dokážou párkrát i překvapit. V rámci komedii třeba i místy dramatičtějším rázem, kdy po bouřlivém shromáždění sledujeme dobitého, lehce zraněného a uvnitř zoufalého vikáře chvíli zcela bez humorných tónů! A jak jsem film včera večer se zájmem skoukl až do konce a teď píšu komentář, moje pocity zavání stále spíše spokojeností, avšak na úplné 4 hvězdičky to přesto nevidím. Do většího zážitku tady stále buď cosi scházelo, nebo možná také na vesměs tradiční černobílou komedii s nezvykle dlouhou 2-hodinovou stopáží i přebývalo a v rámci svého druhu by si film bratří Boultingů zasluhoval svižnější tempo. [70%] ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s tím, co už bylo řečeno přede mnou. Děj se rozbíhá pomalu, je to až moc dlouhé a humor až moc suchý. O to více se filmu týčí fascinující  Peter Sellers, který se dokázal  už na začátku šedesátek zhostit pro něj netypické  role vikláře a předvést nádherný umírněný výkon plný jeho typického charismatu.  Ale něco pořádného se začalo bohužel  dít až v poslední půlhodině, kdy  navíc následně zlomený viklář opravdu budí lítost a film se na chvíli překlopí i do docela působivého vážnějšího pojetí. Ještěže je tady to překvapení s cestováním na vesmír, které je na závěr tak ulítlé a nečekané, že si díky němu nebudu z Heavens above! pamatovat po čase jenom skvělého Sellerse. ()

Kenneth 

všechny recenze uživatele

Peter Sellers coby kněz Smallwood je poslán do jednoho města přesně podle biblického: jako ovce mezi vlky. Na jedné straně v maringotkách žijící lidé, kteří nemusí pracovat, když vše co potřebují se dá ukrást, na druhé straně snobi a pokrytci. Kněz přijíždí na své nové působiště stylově popelářským vozem, potěší první skupinu, na úkor té druhé. Ve svých kázáních se nesnaží zavděčit, ale být úpřímný a poctivý. Nevím, jestli záměrem filmu bylo, aby se alespoň věřící nad sebou zamysleli nebo demonstrace, že křesťanské hodnoty nelze důsledně uvést do praxe. Každopádně tvůrci filmu to ve své snaze v jednom momentu tak přehnali, že se nechtěně dostali až ke karikatuře komunismu. ()

Peabody

všechny recenze uživatele

J8 si myslím, že je to dobrá komedie. Ano, Sellers hraje klidně a jemně, spíše jako v Being There a nikoli drasticky jako v Clouseauovi, ale podle mne tím není o nic horší. Film sám je roztomilá komedie o tom, co je dnešní církev a kde jsou její ideály a jak to dopadne, když je někdo začne brát vážně. A taky jak se lidé začnou chovat tváří v tvář naplnování křesťanských ideálů. Svoje dostane jak církev, tak její ovečky, takže na své si přijdou jak věřící, tak nevěřící. Reakce obchodníků a živnostníků, reakce příjemců charity, syna paní hraběnky a dalších jasně ukazují, co je vlastně homo sapiens zač. Chce to umět slušně anglicky, pak ještě vyniknou rozdíly kastovní, tedy jak mluví lady a jak mluví nižsí třídy, i v tom je velký kus britského humoru. Takže pro mne je to jeden z naprůměrných Sellersů (to je Clouseau taky), protože hraje ucelenou postavu a ne jen scénky, jak se mu tu a tam stalo. Je ho ale v každém případě škoda. Body dolů za závěr, autoři prostě nevěděli kudy kam. Ale to má řada komedií. ()

Reklama

Reklama