Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Detektivní příběh začíná objevením mrtvoly Josky Sedláčka. Muž byl zavražděn. V podezření je téměř celá vesnice, protože mladý Joska byl nejen velmi atraktivní a záletný muž, čímž proti sobě obracel nevraživost mnohých mužů a žen, ale mimo to honil v družstvu lidi do práce a nic jim neodpustil. Rozplétá se klubko vztahů na malé vesnici, kde každý vidí do talíře tomu druhému. Podezřelých je několik, k vyřešení vraždy však přispěje až jistý pokus majora Háska (E. Cupák)… (Česká televize)

(více)

Recenze (47)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Ženský mu tady říkaj Obecní bejk. Hlavně ty, o který nezavadil." Chudák Joska. V práci dřel, po práci oral svým pluhem brázdy do manželek svých sousedů, následně svědomitě chlastal a ještě k tomu ho někdo zabil. To byl teda zapeklitej mord a hodně nudný vyšetřování. Motiv měli přibližně všichni, kteří taky chlastali, spali nebo čuměli na telebednu. Já jsem tedy pachatele dal na první dobrou a pak už jsem jen čekal až na to vyšetřovatelé ve spolupráci s uniformama a PSVB přijdou taky. Moudrými hlavami moudře pokývali, podivnou metodu vymysleli a přiznání sepsali. To bylo brilantní, soudruzi. Leč nudné. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Výborné krimi, časem zatracované a možná i záměrně příliš neznámé! Ale stojí za to, při chladném večeru hudba navozující sirovou atmosféru zapadlé vesnice dosti padne. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Vesnice kde se zná každý s každým až do pátého kolena a kde se nic neututlá. Ženské pracují v kravíně místního JZD, chlapi v nedaleké výrobně plastových obalů. Čas se tam zastavil už dávno a krom běžných hospodských bitek a nevěr se tam nic moc neděje až do jednoho podzimního večera, kdy je za hospodou nalezena mrtvola místního kurevníka. Na místo vyráží kapitán od kriminálky Matyáš a z kraje major Cupák. Pomalu pak začnou rozplétat místní složitou spleť vztahů a dávných křivd s cílem najít vraha. Jak tu tak čtu komenty, někomu to možná přišlo ,,seversky'' drsné a chladné, pro mne to byla docela těžko stravitelná typická socialistická televizní inscenace. Napnutý jsem nebyl ani minutu a celá ta vesnice plná zkrachovalých existencí byla spíše k pláči. Možná jako dobové zrcadlo socialistickému venkovu na konci osmdesátých let fajn, ale jako kriminálka nic moc. Házím jen dva kameny. * * ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Průměrná detektivka, jakých v osmdesátých letech točila ČST téměř kopu ročně. Od samého začátku až po úplný konec mi bylo naprosto jedno, kdo a proč Josku zabil. Celé smutné podívané nepomohla ani přítomnost Eduarda Cupáka, který si zapomněl své charisma vzít s sebou na natáčení. Takže nezbývá než se oprostit od příběhu a zaposlouchat se do libozvučného hlasu páně Cupákova. Podotýkám, že to je z celé téhle nepovedené televizní taškařice nejlepší zážitek. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Typický produkt soudobé televizní dramaturgie, v mnohém připomínající libovolnou četbu z tehdy žádané krimi edice Smaragd. Pátrání po vrahovi místního frejíře a požitkáře nemá čím zaujmout, snad jen mimoděčným zachycením všeobecného sociálního marasmu osmdesátých let. Z herců lze ocenit Cupáka, Sklenčku a Geprtovou, všechno ostatní je velká bída. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Vyšetřovatelská skupina božského Edy je dobrá, televizní omšelost už ne. Je mi líto Sklenčky, ve filmu vypadá už hodně nemocný a slabý, a podobně zbědovaný je i Krška (ten ale hraje opilce). Nesedí způsob vyprávění, kdy od vyšetřovacího stolu skáčeme k natočeným výslechům lidí. Na druhou stranu, tenhle film dokonale reprezentuje šedivý socialismus v ČSSR. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Poprvé to vysílali někdy před 20ti lety a sám se divím, jak si z té doby tuto poměrně nevýraznou detektivku pamatuji, včetně vraha a neustálých řečí o příjezdech a odjezdech místní lokálky. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Celkem nezáživná rekonstrukce vraždy vede k očekávanému konci. Snorlax má pravdu - jen bych k Cupákovi přidal i Sklenčkův hlas. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Hodně průměrná televizní detektivka. Každopádně Joska to byl teda kabrňák – ojel ve vesnici, co se dalo, staral se nejenom o své haranty, ale pomáhal i cizím, na statku patřil mezi nejlepší, bral největší prémie, chlastal rum, no a utopil se v močůvce – vlastně ho někdo zavraždil…Plno keců, dialogy a vyšetřování zabrali drtivou většinu příběhu, sem tam někdo podal falešné svědectví, aby trošku zmátl vyšetřovatele, nebo prostě jen chtěl zakrýt své slabosti či neduhy – no a tak pořád dokola. Herecké obsazení slušné, atmosféra nic extra, příběh taky žádné terno, no prostě slabých 50%. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"A já si řikám, že co ten dědek lítá po baráku v zablácenejch botách ?? Anka byla hrozně na pořádek !! To i Jozka se musel zouvat v předsíni, i když byl třeba nalitej jak dělo !!" ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Detektivní příběh z vesnice, kde každý ví o každém všechno, ale kdo vraždil, neví nikdo. Povedená Československá kriminálka. Scénář - Božena Šimková. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Nechtěně silná výpověď o šťastném životě socialistické vesnice. 1) Nízkorozpočtová televizní inscenace (žádný film, prosím) ukazuje v prvním plánu nezajímavý příběh jedné vraždy. 2) Jako u mnoha jiných reálně-socialistických filmů tím neplánovaně atraktivním je druhý plán - zubožená vesnice s otřískanými domy a s bahnitými cestami, na nichž se nablýskaná šedá volha vyšetřovatelů vyjímá jako kočár gubernátora někde na Sibiři. Zachmuření obyvatelé ponuře bloumají mezi domovem, družstvem a hospodou a neznají stejně jako smečka vyšetřovatelů ani úsměv.. Atmosféra jako z Maryši. 3) Příjemné jsou vychytané herecké výkony, tak odlišné od telenovelových rychlokvašek dnešní doby. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Detektivní inscenace Zdeňka Kubečka oplývá dusným vesnickým prostředím, ve kterém skupina vyšetřovatelů řeší případ vraždy místního nadsamce, před kterým nezůstalo více sukních schovaných. Vrah je sice jasný už velmi brzo, i tak se napětí stále stupňuje a herecké obsazení plně a přesně vystihuje jednotlivé charaktery jak vesničanů, tak vyšetřovatelů. Kvalitní hudební poslech obstaral Jiří F. Svoboda. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Klasická ukecaná kriminálka, s ubohými interiéry, občas nakouknuvší do exteriérů zablácené podzimní pochmurné vesnice a do pokřivených vztahů mezi místními lidmi. Kromě slušného obsazení i v menších rolích a celkem překvapivé pointě není tento film příliš zajímavý. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Televizní inscenace o mrtvém Jozkovi, který se cizím zaviněním utopil v močůvce. Přijíždí kriminalisté v čele s E. Cupákem a i díky retrospektivnímu vyprávění pak dojdeme k překvapivému závěru. Vcelku netradičně stavěná, ale zajímavá pomalejší detektivka. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Méně známá, ale překvapivě slušná televizní inscenace, potvrzující, že i za málo peněz se dá se schopnými lidmi udělat hodně muziky. Zajímavé zvolna plynoucí vyšetřování se opírá o výborné herecké výkony a o starý dobrý logický úsudek. S osudy venkovských lidiček, kteří v případu figurují se seznamuje a postupně je rozplétá Eduard Cupák v netradiční roli kriminalisty. Líbilo se mi to, ale milovníkům akce bych to nedoporučila. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Mnoho podezřelých a přitom nikdo, na koho se dá ukázat prstem. Někdy se vyplatí střelit do hejna…" Spíš dost  průměrná detektivka z prostředí vesnického "hejna", kde se každý zná z každým a každý o každým ví, co je ten druh zač. Dost zvláštní je metoda vyprávění, kdy výpovědi některých svědků jsou podávány formou jakési retrospektivy. K tomu je to hodně "ukecaný", takže bych měl skoro tendenci se ptát podobně jak jeden z kriminalistů: "K čemu tyhle starý historky?" Eduard Cupák jako vrchní kriminalista za mě spíše průměr, za to hudba Jiřího F. Svobody dodává této televizní kriminálce vcelku obstojnou atmosféru. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře udělaná socialistická detektivka. Eduard Cupák je tam nechtěně v roli pokomunističtělého rady Vacátka. Svatopluk Matyáš by nejradši celou vesnici zavřel do vyšetřovačky ale jeho šéf Cupák jako by věděl what is go. Libuše Geprtová odvedla vynikající práci, stejně jako Ota Sklenčka. Z krimi vůbec nějak nepoznáte hnilobný dech komunismu vyjma všudypřítomného pomocníka VB Zdeňka Martínka, který tuto roli šťourala a donašeče absolvoval téměř ve všech českých krimi minulého režimu (Smrt stopařek). Věra Vlčková tam opět koupila roli nenasytné venkovské nymfomanky, Jorga Kotrbová zase v roli těhotné a podvedené venkovské slepice(ala Utrpení mladého Boháčka). Herectví Oty Sklenčky tu doslova exceluje, škoda, že v minulosti bylo promarněno rolemi stranických funkcionářů, vlezprdelků a přisluhovačů....zde se předvedl na výbornou. A úžasný Vladimír Krška, vždy tlustý podváděný a alkoholik. Chlastá ve vlastní hospodě ale aby ho hosti neviděli, chodí do sklepa narážet a tam se doráží tvrdým, je to vtipné a opravdové. Rozhodně mohu doporučit, Zdeněk Kubeček?Nevím, neznám ale dobré! ()

Reklama

Reklama