Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V jedné chaloupce žila maminka (J. Bohdalová), tatínek (J. Somr) a Honza (P. Nárožný), který se celý svůj život jen válel na peci. Jednou se otec dozvěděl, že drak Kvadrát chce, aby mu všichni králové poslali své dcery, aby si je mohl vzít za manželky. A protože se Honzův tatínek přece také jmenuje Král – poslal syna k drakovi, aby se za něj „provdal“. Na cestě se Honza potkává s bytostmi z pohádek, kterým pomůže a ony pak, jak už to bývá, na oplátku pomohou jemu, když se pustí do boje s drakem Kvadrátem, který vězní ve sluji čtyři princezny… (Česká televize)

(více)

Recenze (94)

Faye 

všechny recenze uživatele

Hodně moderní „pohádka“, ve které se vyřádila spousta dobrých herců a Obejda (teda Jitřní hvězda) Molavcová. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Těžko říci, zda parafráze pohádky je ještě stále pohádkou, ale kupodivu v tomhle případě funguje obé - jak moderní autorská pohádková variace na klasický pohádkový syžet, tak i právě to zesměšnění jeho podstaty - mladého Honzu hraje téměř padesátiletý plešatící kmet, lidový námět se zvrhává v řetězení absurdit, pohádka má mnohdy až dadaistický rozměr, často se tu objevuje metajazyk (úvodní píseň, v níž jsou zmiňováni herci a třeba i autor hudby!) a ryze nepohádkové předměty (rádio, televize, vysavač...), jejichž použití v pohádkovém kontextu je zdrojem komičnosti... Ludvík Ráža touhle pohádkou hodně zabodoval... ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

47-letý Nárožný jako chytrý Honza, který, probudiv se, světu ukázal, že nic důležitého nezaspal. Dost šílená a potrhlá pohádka - kupodivu stále v mezích "přijatelného" vkusu. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Úvodní píseň, kde se zpívá mimo jiné "...přední pražští herci se tu snaží pod vedením režiséra Ráži nadělat vám na bránici puchýře, hudba je od Jaroslava Uhlíře..." signalizuje, že to nebude docela normální pohádka. Brzy se ukáže, že není normální ani trochu, že je to vlastně jakási parodie na pohádku; smluvená hra s divákem. Proto může hrát Honzu plešatý a tehdy už šestačtyřicetiletý Petr Nárožný, jeho rodiče jen o málo starší Somr a Bohdalová, v perníkové chaloupce může bydlet vodník (Josef Dvořák, kdo jiný) a Červená Karkulka může mít podobu Stelly Zázvorkové. Co sejde na tom, že podstatnou část dramatického děje - souboj Honzy s drakem Kvadrátem - vůbec neuvidíme, jen o ní slyšíme z rádia, které napjatě poslouchají princezny? :-) 70% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Jestli si chceš zatelefonovat, kamarádíčku, tak si si spletl budku. Tady je perníková chaloupka." Tak to je moderna. To mám rád. Už obsazení Petra Nárožnýho, kterej v době natáčení týto "pohádky" stříhal metr do důchodu, do role junáka Honzy dávalo tušit, že tentokrát dramatičnost díla bude přebita hravostí autora. Pohádková říše nám totiž neuvěřitelně technicky vyspěla a tak je možný sledovat Honzovy hrdinský kousky na barevný televizi nebo s uchem přilepeným u rádia. Já jsem se u toho královsky bavil, jen si nemůžu vzpomenout jestli se Honza a princové Bajaja a Banene skutečně kvalifikovali do závodu F1. Enge by s tím asi nesouhlasil, ale já mám podezření, že Honza byl skutečně první Čech, kterej vyhrál závod F1. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Ježišmarjá, tohleto byl děs. Vše negativní z pohádkových inscenací sneseno na jednu hromadu. Místo nadsázky totální trapas. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Honza se na peci pěkně prospal, aby byl vyspinkaný do růžova, až pošupačí k drakovi Kvadrátovi jako jeho nevěsta, konec konců, jmenují se Královi, tak je stejně dobrým adeptem na svatbu, jako kdejaká nanicovatá princezna. Strašlivého čtyřhlavého draka, předbíhám ději a spoileruji, hraje Krampol, a pak, že nikdo není dokonalý. Drak tedy, jak to tak v pohádce bývá, s Honzou prohraje, ale s grácií. Jeho čtyři rozmazlené manželky si rozeberou více méně náhodně se vyskytnuvší samečci libovolného druhu, co se vyskytli ve špatnou dobu na špatném místě (kdo jen hrál prince Banejo?). A po dobře vykonaném týrání zvířat se všichni sešli na gálbík v hospodě, kterou vede Červená Stella, paráda. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

"Brát si draka v luftě, to je horší než kupovat zajíce v pytli!" Nádherně střelená pohádková parodie, Měl jsem ji moc rád jako dítě a zdá se mi, že jako dospělý ji mám ještě o něco raději. ()

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele

Panečku, srandovní a originální pohádka. Nárožný v roli chytrého ( hloupého ) Honzi. Moderní vtipné zpracování, škoda jen trochu těch úkolů, jinak není co bych vytknul. ( Hodnocení: 7/10 ) ()

Peytl 

všechny recenze uživatele

Bože, zdálo se mi to, nebo tam opravdu chtěl každej šukat? Nejlépe každý s každým? Cenzor musel bejt na prázdninách v Artěku. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Moderní pojetí starého motivu o Hloupém Honzovi se vskutku povedlo a já se vždy nasměji, když vidím kamenného Nárožného a slyším hlášky draka Kvadráta v podání Jirky Krampola. Skutečný skvost a výtečná parodie tehdejší doby. 95% ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Scénárista Jan K. Sýkora musel být šílený. Nebo geniální. Nebo obojí. Protože na tohle lze reagovat jen dvěma způsoby. Absolutním odmítnutím nebo nadšením. Vybral jsem si to druhé, protože jsem se od první do poslední minuty skvěle bavil. Je to nabité absurdním humorem, nadsázkou, vtípky, hláškami, dvojsmysly a nápady všeho druhu, dokonce i nápady v nápadech. Počínaje Honzou jako nevěstou, přes draka, který má čtyři hlavy a vůbec všechno čtyřikát (a proto může mít čtyři manželky), až po průnik realit, kdy si všechny postavy uvědomují, že jsou v pohádce a tímto faktem vědomě operují. Nárožný to rozjíždí jako nezastavitelná hláškující mašina, na křídlech mu přihrává plejáda herců, která si bizarní role očividně užívá a zezadu to jistí dvojka Uhlíř-Svěrák chytlavými hity, z nich některé se staly evergreeny. Kouzelně ulítlá blbina bez jediné výrazné vady. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Ta nadsázka scénáristy Jana K. Sýkory mě absolutně odrovnala. Petr Nárožný v roli Honzy bezkonkurenční. A songy Uhlíře a Svěráka? Jednoduše - vypalovačky. Sice bláznivé, ale vtipné. A výprava je na jedné straně poctivě ladovská, z druhé strany střihnutá dekoracemi Studia Kamarád od Stanislava Holého. Neskutečné množství hlášek, které asi docení spíš odrostlejší diváci. Stejně jako výběr rodinného trojlístku: matka (Bohdalová), otec (Somr), syn (Nárožný) - Já jsem Honza, hloupý ne. Jedíný syn chalupníka Krále. ... Honza se odhodlává:Tak já se za toho draka Kvadráta provdám. -To je slovo chlapa, odvětí otec, chalupník Král. Paní hostinskou Karkulku hraje Stella Zázvorková. Vodník (kdo jiný než Josef Dvořák) žije v perníkové chaloupce na kuří nožce - Honza ji přirovnává ke karavanu:-) I když se jedná o absurdní pohádkový myšmaš, tak nakonec je originální - i tím soubojem Honzy s Kvadrátem (Jiří Krampol), v němž vystupuje Robert Bakalář!:-D Brát si draka v luftě je horší než kupovat zajíce v pytli. ()

duklak2 

všechny recenze uživatele

Z této pohádky šlo rozhodně "vytřískat" více. Nárožný zde nepůsobil dokonale. Myslím, že na jeho roli měli obsadit někoho jiného. Jinak chválím pěkné písničky a celkem i pohádkovou atmosféru. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Přední pražští herci se tu snaží, pod vedením režiséra Ráži, nadělat vám na bránici puchýře, hudba je od Jaroslava Uhlíře.." ;) ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

V padesáti letech se Chytrý Honza Král (i s pleší a knírem) vydává do světa provdat za draka kvadráta... Cestou přemůže lupežníka Krvavýho Járu, potká bratry jménem Bajaja a Banene a málem se nechá svést strašidlem Žežikůže (která je mimochodem princezna Kardanka ze Saabu). Tak tohle je přesně ta pohádka, které absolutně vyhovují laciný televizní kulisy. Protože kdyby to bylo točené v exteriérech a za velký peníze, absolutně by se z toho vytratilo to nádherný punkový kouzlo. A to až tak punkový, že drak celou dobu není vůbec vidět a několikeré souboje mezi ním a Honzou se odehrávají jen zprostředkovaně, před zraky drakových čtyř žen. A proč má drak čtyři ženy? No protože... Drak má čtyři nohy, čtyři hlavy,... Zkrátka... "On má prostě všechno čtyřikrát". Tyvole, pane Sýkoro! Díky. ()

Reklama

Reklama