Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V jedné chaloupce žila maminka (J. Bohdalová), tatínek (J. Somr) a Honza (P. Nárožný), který se celý svůj život jen válel na peci. Jednou se otec dozvěděl, že drak Kvadrát chce, aby mu všichni králové poslali své dcery, aby si je mohl vzít za manželky. A protože se Honzův tatínek přece také jmenuje Král – poslal syna k drakovi, aby se za něj „provdal“. Na cestě se Honza potkává s bytostmi z pohádek, kterým pomůže a ony pak, jak už to bývá, na oplátku pomohou jemu, když se pustí do boje s drakem Kvadrátem, který vězní ve sluji čtyři princezny… (Česká televize)

(více)

Recenze (94)

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Pár poznámek: 1. záhada plešatění konečně odhalena, důvodem je tření hlavy při spánku o zeď či o jinou hmotu. To také vysvětluje, proč jsou nejplešatějším národem Skotové (viz Connery) - dlouhé postele stojí víc než krátké 2. patrně první pohádka na světě, ve které zaznělo slovo "akvaplejning" a to dokonce na suchu 3. Andrlovou neměli odčarovávat, slušelo jí to víc jako Ježikůži, kdy (zdálky a v mlze!!!!) připomínala Siouxsie 4. Nárožný prozradil tajemství, jak dosáhnout dokonalé fyzické kondice (unesl dokonce dva koně najednou!) - válet se celý život na peci - jdu do toho a příští tour de france je moje 5. nejdřív jsem se na tvůrce pohádky zlobil, proč divák pouze slyší drakův hlas, ale nikdy ho nevidí - myslel jsem, že je to kvůli šetření nákladů, ale pak mi docvaklo, že to je skutečně kvůli šetření nákladů... na odškodnění rodičům, jejichž děti by před obrazovkami zkameněly (samozřejmě, někteří rodičové by naopak toto přivítali, kámen nezlobí, zvládne perfektně několik povelů, zejména "lehni", kromě občasného omytí a odstranění mechu nevyžaduje žádnou péči) 6. drak měl sice čtyři hlavy, a údajně čtyřikrát i všechno ostatní, ale v pohádce zazněl pouze jeden, Krampolův hlas - ostatní tři hlavy asi byly těžcí introverti ()

IvonaK 

všechny recenze uživatele

Pohádka nebyla špatná když tam naservírovali něco z moderního světa aby to ozvláštnili. Ale ten rychlý a příliš jednoduchý konec se mi moc nelíbil. Ihned se všichni zadali jak to šlo aniž by se trochu hlouběji poznali. Ale Ivana Andrlová opět nezklamala. Neodolatelná a proto uvažuji že si ji přidám možná do oblíbených hereček. ()

Reklama

Naushika. 

všechny recenze uživatele

Ne, tohle fakt není experiment na téma "co se stane, když zmodernizujeme pohádku". Tohle je experiment na téma "co se stane, když jedna polovina štábu vykouří stoh trávy a druhá polovina vycucá kilo LSD, zavřou se do skladu starých kostýmů a kulis z TV pohádek a natočí tam nějakou haluz". Stane se tohle. Je to absolutní blbost, ale oceňuji na ní, že to není křečovitě blbá blbost - nečiší z toho ten záměr "tak a teď natočíme něco třeskutě vtipnýho", spíš takový "pojďme si zfetovaný hrát v náhodnejch kulisách a uvidíme, co z toho vyleze". A vylezla z toho docela příjemná blbost. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Scénárista Jan K. Sýkora musel být šílený. Nebo geniální. Nebo obojí. Protože na tohle lze reagovat jen dvěma způsoby. Absolutním odmítnutím nebo nadšením. Vybral jsem si to druhé, protože jsem se od první do poslední minuty skvěle bavil. Je to nabité absurdním humorem, nadsázkou, vtípky, hláškami, dvojsmysly a nápady všeho druhu, dokonce i nápady v nápadech. Počínaje Honzou jako nevěstou, přes draka, který má čtyři hlavy a vůbec všechno čtyřikát (a proto může mít čtyři manželky), až po průnik realit, kdy si všechny postavy uvědomují, že jsou v pohádce a tímto faktem vědomě operují. Nárožný to rozjíždí jako nezastavitelná hláškující mašina, na křídlech mu přihrává plejáda herců, která si bizarní role očividně užívá a zezadu to jistí dvojka Uhlíř-Svěrák chytlavými hity, z nich některé se staly evergreeny. Kouzelně ulítlá blbina bez jediné výrazné vady. ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

V padesáti letech se Chytrý Honza Král (i s pleší a knírem) vydává do světa provdat za draka kvadráta... Cestou přemůže lupežníka Krvavýho Járu, potká bratry jménem Bajaja a Banene a málem se nechá svést strašidlem Žežikůže (která je mimochodem princezna Kardanka ze Saabu). Tak tohle je přesně ta pohádka, které absolutně vyhovují laciný televizní kulisy. Protože kdyby to bylo točené v exteriérech a za velký peníze, absolutně by se z toho vytratilo to nádherný punkový kouzlo. A to až tak punkový, že drak celou dobu není vůbec vidět a několikeré souboje mezi ním a Honzou se odehrávají jen zprostředkovaně, před zraky drakových čtyř žen. A proč má drak čtyři ženy? No protože... Drak má čtyři nohy, čtyři hlavy,... Zkrátka... "On má prostě všechno čtyřikrát". Tyvole, pane Sýkoro! Díky. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (5)

  • V pohádce vystupuje drak Kvadrát, který není vidět, ale jen slyšet a namluvil ho Jiří Krampol. (M.B)
  • V rádiu se vysílá reportáž, kterou komentuje sportovní reportér Antonín Pečenka. (M.B)

Reklama

Reklama