Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Úsměvný příběh o tom, kterak chudý spisovatel málem k bohatství přišel.
Matt Spenser (Bill Travers) je nepříliš úspěšný autor, na něhož se usměje štěstí v podobě dědictví po dávno zapomenutém strýci ze Sloughborough. Předmětem pozůstalosti je staré kino Bijou, v němž kromě myší a děravého plátna zůstali i tři zaměstnanci. Opravdu, pokladní Fazackalee (Margaret Rutherford), promítač Quill (Peter Sellers) a uvaděč starý Tom (Bernard Miles) tu pracují už od dob němého filmu. Uvést do provozu zchátralé kino vedle železniční trati, jehož zdi se co chvíli otřásají pod náporem projíždějících vlaků, by stálo majlant, a Matt ani jeho žena Jean (Virginia McKenna) nemají ani vindru. Budovu by rád koupil Albert Hardcastle (Francis De Wolff), majitel sousedního konkurenčního bijáku Grand, který by demolicí Bijou získal místo pro parkoviště, odmítá ale za kino solidně zaplatit. Matt se tak na radu právníka Cartera (Leslie Phillips) uchýlí k fintě - se svými letitými zaměstnanci začne na oko chystat rekonstrukci, aby Hardcastla donutil zvýšit nabídku. Ten však blafování prokoukne a Spenserovým tak zbývá jediné – Bijou musí skutečně otevřít. (dopitak)

(více)

Recenze (21)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Tak a mám za sebou ďalší z dlho nevidených filmov a je už klasikou, že väčšina z nich prežije moje opätovné sledovanie so stratou hviezdičky. U najmenšieho kina nemám o správnosti tohto kroku najmenšie pochybnosti. Je to rokmi zvetraná komédia, u ktorej som sa zasmial iba na posledných slovách, ktoré vo filme zazneli. Inak som sa pri pozeraní dosť výrazne nudil, pretože ten námet podľa mňa vystačuje na polhodinovú televíznu jednoaktovku. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Virginia McKenna a Bill Travers, stejný manželský a herecký pár, který o pár let později podlehl volání divočiny a ocitl se obklíčen slony, zdědí provinční kino Bijou. Ochota zesnulého majitele vpouštět diváky do sálu za naturálie přivedla Bijou na buben. Tři staří zaměstnanci, kteří v něm žijí jako podivní brouci pod plochým kamenem, se nesmí dozvědět, že noví majitelé chtějí jejich druhý domov prodat konkurenci... Začátek mi připadal jako slabší variace na český film Hotel Modrá hvězda a byl jsem docela překvapen tím, o kolik starším dojmem film z roku 1957 působí. Ale zvyknout si na to bylo otázkou minut a nakonec si myslím, že mu ta antikvární patina dokonce velmi svědčí. Pokladní Margaret Rutherford, promítač-alkoholik Peter Sellers a uvaděč Bernard Miles úspěšně budí dojem, že se v tom promítacím domě hrůzy hemží už desítky let a všichni do jednoho jsou skvělí. Levná, ale s láskou napsaná, natočená i zahraná nostalgická komedie. 80% ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Jak když se dívám na film pro pamětníky někde v křesílku na anglickém venkově. Roztomilá, oddechová, svým způsobem i dojemná komedie, kde vám je s těma pitoreskníma človíčkama tak nějak dobře u srdce a ne jednou vám vyvolají úsměv na rtech. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Na konci prvního týdne, ač to bylo neuvěřitelné, jsme měli čistý zisk!“ – „No a kolik?“ – „1 libra, 17 šilinků, 6 pencí a…1 kuře, 2 kotlety, sádlo a plechovka kakaa.“ Pohodové, úsměvné, naivní, sentimentální a kouzelné dílko. Oslavující všechna ta stará dobrá kina, jejich atmosféru a věrné zaměstnance. Přišívání záplaty na plátno, „realistické“ prvky projekce jako průjezd vlaku, poušť (a správné načasování občerstvení) člověka rozesmějí, promítání němých filmů za doprovodu klavíru zase skoro dojme. A i po herecké stránce je radost se dívat (Peter Sellers sice přijal úlohu vedlejší postavy, přesto v ní velmi pobaví). Konec s Tomem, který „napravuje“ svoji předchozí chybu, je trochu slabší, ale celkovému dojmu nijak zvlášť neubírá, vidím to na slušné 4*. „Váš strýc zesnul v nádražní restauraci...“ – „V hospodě?“ – „Je to smutné, opravdu. Simon byl šampiónem v pití piva. Udělal devět černých na jeden zátah.“ – „Devět?“ – „Ten večer se s ním někdo vsadil. Neměl to dělat...v 77 letech.“ ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Hotel Modrá hvězda v britském pojetí není tak vtipný, byť vychází ze stejných premis, dospívá k jinému závěru. Především trojice bývalých zaměstnanců (zde je největší odlišnost, nejedná se o tři mladíky v rozpuku, ale notně zchátralé trio) drží po celou dobu snímek nad průměrem. Hlavně ti dva, co nechtějí, aby ten druhý byl vyhozen, i když jim pije krev, stačí mu jen řádně vynadat. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Dovolím si tvrdit, že český název je poněkud nepřesný, Bijou rozhodně nebylo malé kino. Z anglického názvu je cítit sentiment, který prostupuje celým filmem. Komedie dělaná z láskou, krásná pocta kinematografii, smutný, dojemný i humorný příběh. Peter Sellers rafinovaný, Rutherford se k Oscaru blížící. Každý na světě má své místo, i to kino oprýskané. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Tahle britská komedie "pro pamětníky" zavede s patřičným nadhledem diváka do doby, kdy kino podniky začaly prožívat krizi v souvislosti s rozšířením konkurenta v podobě televizního média. Konverzační veselohra se zápletkou dědictví (spočátku tak trochu podobnou dvěm Hotelům Modrá hvězda) postupně s přemístněním dění do kina Bijou dobře navrstvuje na sebe i groteskní humor či doslova vizuální gagy. To zejména v hodně rozverných reakcí přítomných diváků na více či méně nepovedené promítání. Ničím to nevyčnívá, připomíná kinematografii minimálně o jednu dekádu starší, ale přesto je to celé hodně roztomilá a příjemná záležitost. Ve své délce naštěstí nijak přepálená... 70%(# Challenge Tour – 52 roků filmu za 52 týdnů) ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Zábavná milá komédia, akých sa točilo v Britámii v 50-tych rokov neúrekom a mnohé z nich boli aj na vysokej úrovni. Obsadenie je skvelé, trojica zamestnancov kina je excelentná a manželskú dvojicu poznáme z neskorších filmov o levici Else. Príbeh vyvoláva v divákovi štipku nostalgie za starými časmi a skĺbenie humoru s dojemnými scénami je vynikajúce. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Otřesně zničený svůdný námět. Příležitost k proměně hlavních hrdinů, k jejich prohlédnutí šedým návykem nezáviděníhodných zkušeností, spojeným s důvěrnějším kontaktem s celuloidovým světem, o němž víme jen to, co Nikolaj Stankovič, tj. že celý shoří, byla promarněna s ohledem na zachování nechutného maloměšťáckého pohodlí, korunovaného naivní orientalistickou vizí hmotné Arkádie v dosažení kóty Samarkand. Smyslem života je adekvátně zpeněžit dědictví a realizovat své já. Nejmenší možná, nejbanálnější určitě. Televizní obrazivost zbavující film "filmovosti" jen korunuje tu celkovou bídu, jejíž pointa znevažuje vše dosud (z filmu) sdílené natolik, že zůstane jen pocit studu za promarněné setkání. ()

snaked 

všechny recenze uživatele

Filmy, které divákům v kině Bijou pořádně zatápí: Killer Riders of Wyoming //// The Mystery of Hell Valley //// Comin' Thro' the Rye (Silent Movie) //// Devil Riders of Parched Point //// (zdroj: IMDB) ()

dr.Orlok 

všechny recenze uživatele

Není to žádná bomba, v podstatě se jedná o docela klišovitý příběh o dědictví ( staré kino ), jehož se noví majitelé,manželský pár, chtějí zbavit. Jejich "Kino Bijou", chce koupit ředitel kina Grand, aby tam mohl postavit parkoviště pro návštěvníky svého kina. Nabízí ovšem velmi málo, a tak ho pár musí přesvědčit o tom, že v zchátralém kině chtějí znovu promítat. Film je ale prodchnut velmi příjemnou, sentimentální atmosférou a několika vtipnými momenty. ()

celuloid 

všechny recenze uživatele

Klasika všech klasik, anglický humor , vynikající "babča" Margaret Ruherford v roli zaměstnankyně starého kina, prostředí mně důvěrně známé.... , nemohu jinak než pět hvězdiček ! ()

joker2 

všechny recenze uživatele

Příjemný film s excelentním Sellersem v roli starého promítače - alkoholika. V hlavní roli herecký pár z Volání divočiny (lvice Elsa). Scény promítání v malém kinečku Bijou jsou naprosto úžasné, do dnešní doby nepřekonané a pro milovníka filmu naprosto zásadní. Návaly diváků do sálů i atmosféra v kině mi v leččems připomínala atmosféru Letní filmové školy, zejména z dřívějších let, kdy občas vypadávala klimatizace - zmrzlinu ale tenkrát nikdo v sále neprodával. Občerstvování v kině se stalo až výsadou kina Aero. Film je čerobílý. ()

ddf76 

všechny recenze uživatele

Mily snimek o jednom zchatralem kine. Sellers jako vzdy vyborny, jeho role stareho promitace alkoholika je skvela. ()

heihatchi 

všechny recenze uživatele

Povedený filmeček s naprosto skvělými zaměstnanci nejmenšího kina na světě. Bohužel ale musím dát jen tři hvězdy, pač Travers mi lezl neskutečně na nervy (naprosto strašný herecký výkon). ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Snad každý by ve svém životě uvítal zemřelého strýčka a ne zrovna malé dědictví po něm. Jenomže může se i stát že místo radosti přijdou jen strasti, jako mladému páru, kteří v tomto příběhu po strýčkovi zdědili kino. Avšak polorozpadlé a s dluhy. A aby toho nebylo málo, jen tak pro představu, těsně nad střechou kina vede železniční viadukt, jehož průjezd vlaku budovou až neuvěřitelně otřásá. K tomu tři bývalé zaměstnance již z řad seniorů a jednu silnou konkurenci. Dějová linka je tedy jasná. Mladí dědicové chtějí kino prodat konkurenci, ale samozřejmě tak, aby na tom nebyli škodní. Ale jak se záhy ukáže, zas tak jednoduché to nebude. Komediální klasika z konce padesátých let nepostrádající nic na svém groteskním půvabu celého dějství. Říká se, že z dnešního pohledu snímek zábavnou formou představuje dobu kinematografie daleko dříve předtím, než se objevily ohromné kinokomplexy typu CineStar. A skutečně tomuto názoru nelze upřít pravdivost. Z tohoto hlediska má dnes snímek skutečně danou historickou hodnotu. Děj obsahuje spoustu situačních scének i humorných dialogů, které nestárnou a stále pobaví. Snímek je obsazen pozdějšími filmovými hvězdami, jako je například Peter Sellers, známý především ze série o Růžovém panterovi a nebo Virginia McKenna, která do diváckého povědomí vzešla hlavně vlivem snímku 'Volání divočiny' (1966). Jen tak mimochodem, Peteru Sellersovi, který tu hraje právě seniora, bylo v době natáčení 32 let. Lubomír Lipský ve svém věku hrajícího dědka, v sérii příběhů o třech chlapech v chalupě, není tedy nic výjimečného. Ale zpět k filmu. Dnes je snímek také pro majitele kin i svým způsobem inspirativní v zájmu získání diváků. Umí si dnes někdo představit, že by místo peněz zaplatil vstupné třeba kuřetem? Nebo že by během promítání filmu vešla do sálu hosteska a prodávala nanuky? Pro zaplnění míst musí majitel kina prostě udělat všechno. Jen těžko říct, co by na to řekl finanční úřad. Ano, jde samozřejmě o nadsázku, ale tak trefnou, že jak již bylo zmíněno výše, pro pobavení diváka daný humor stále funguje. Takže hurá do kina zažít to nejlepší dobrodružství. ()

senecek 

všechny recenze uživatele

Pro mě příjemná oddechovka spojená hlavně se zážitkem z přetopeného kina a nabídkou nanuků, s třesem při projíždění vlaku atd... Prostě mládí a nedělní film pro pamětníky ... ()

Reklama

Reklama