Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dodger Lane (Peter Sellers) se svými dvěma kumpány Jelly Knightem a Lennie Pricem právě naplánoval velkolepou loupež diamantů za celé dva miliony liber. Má to ale jeden malý háček - všichni tři pánové obývají společnou celu ve vězení Huntleigh a mají být propuštěni až den po plánované akci. Jaké by to ale bylo výtečné alibi, dostat se ven o něco dřív a zase se pak nepozorovaně vrátit! Teď už jenom vymyslet, kudy z basy ven. (dopitak)

(více)

Recenze (27)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Skupinka spořádaných vězňů má v úmyslu den před propuštěním na svobodu uloupit zásilku diamantů a v zájmu vlastního alibi se včas nenápadně vrátit na pryčny. Problém nastane, když je dobromyslný bachař, na jehož laxní přístup spoléhají, nahrazen fanatikem, všeobecně zvaným Kruťas (Lionel Jeffries)... Tato komedie se viditelně snažila navázat na klasické kousky studia Ealing (Zlaté věže atd.), ale jejich kvalit přece jen nedosahuje. Ani Peter Sellers zde nemá tak šťavnatou roli jako obvykle. Přesto lehce nadprůměrný film. 60% ()

George.Camel 

všechny recenze uživatele

Bylo úsměvné sledovat, jak to fungovalo ve věznicích Anglie v sedmdesátých letech. Možná, že stejně to funguje nyní u nás. Ale k filmu - nápady nejsou špatné, gagy také ne, místy se opravdu zasmějete (když vězni kopou pod švédskou bednou tunel, musí jej zasypat a hlavní hlídač se pak do díry pak propadne, atd.), líbila se mi také tehdejší vozidla, rozesmál mě popelářský vůz, zepředu úplně placatý. Kdo ví, co to byla za značka. Ale raději bych viděl film v originále, protože český dabing ubírá filmu na atmosféře. ()

Reklama

Petrus1 

všechny recenze uživatele

Kdybych si nepřečetla, že tam hraje Peter Sellers, asi bych ho ani nepoznala! Jo, jo, jsem ten typ, kterej ho zná jen jako potrhlého komisaře Clouseaua. Zde tedy o něco mladší, mužnější a značně chytřejší :-) I po padesáti letech jde o povedenou komedii, ve které je vidět, jak to může ve vězení vypadat, když tam jsou dobří bachaři, jak z něho jde utéct a pak se nepozorovaně vrátit a jak ukrást diamanty a pak zase o ně přijít a spoustu jiných povedených taškařic. Fakt mě to bavilo. Je škoda, že se k nám takové filmy dostávají z takovým zpožděním (dabing 2009). ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Pominu-li bondovky, sci-fi a horory, tak je tohle můj vstup do projíždění šedesátých let v Hollywoodu a Británii. A také po dlouhatánské době opět krimi, neboť 30-50. léta v krimi/thrileru jsem sledoval s předstihem pár let zpátky a byl svědkem souboje mistra Hitchcocka s různými noiry a gangsterkami. Bohužel tohle není krimi ani thriler. Je to je praštěná a značně absurdní krimi komedie. Trojice kriminálníků si užívá ve vězení doslova nekonečný komfort a hodlá ho využít jako alibi k loupeži diamantů. Dokud se neobjeví nový krutý dozorce. Lupičská akce je skvělá, ale první půlhodina je prostě pitomost, napětí nulové a ani na vteřinu se to nedá brát vážně. Chvílemi jsem se i bavil, ale konec je bohužel tradiční pro podobný typ filmů (hrdinové mají smůlu). Průměr. ()

charles3 

všechny recenze uživatele

Úžasná stará dobrá černobílá britská komedie, originálně vězeňská i lupičská zároveň. V hlavní roli září tehdy ještě ne tolik proslulý Sellers, další známou tváří je Wilfrid Hyde-White (Miliónová bankovka, My Fair Lady, Smrt podle poslední vůle), jehož jméno si po tomto filmu snad už konečně zapamatuji. Úvodní záběry idylky ve vězeňské cele ("Pojďte dál, je odemčeno") nemají chybu.  !!Spoiler!! Nepochopil jsem sice, proč ukradené diamanty namísto odvezení do bezpečí vozili do vězení a pak z něj zase ven, ale s plným hodnocením vůbec neváhám, bavil jsem se královsky. Rád bych jej někdy viděl s některým z těch dvou českých dabingů, ideálně s tím starším. ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama