Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V břitce komediálním pohledu na ztrátu nevinnosti ztvárnil Peter Sellers roli Henryho Orienta, zchátralého koncertního pianisty, který málem zešílí, když se do něj bláznivě zamilují dvě školačky. Britský komik Peter Sellers zde nasazuje americký přízvuk a objevuje se v roli značně egocentrického a přehnaně zamilovaného avantgardního koncertního pianisty Henryho Orienta. Zatímco Henryho aktivní libido jej vysílá, aby se zmocnil vdané paničky Pauly Prentissové, dvojice čtrnáctiletých školaček Val (Tippy Walker) a Gil (Merrie Spaeth) jej platonicky zbožňují a zběsile jej pronásledují po celém New Yorku. Přehnaná fantazie dívek, která se projevuje například tak, že si své honičky za Henrym také zaznamenávají do svých deníčků, vede k tomu, že si Valina promiskuitní matka (Angela Lansbury) začíná myslet, že snad její dcera s Henrym "něco má". Svět Henryho Orienta byl později na Broadwayi adaptován jako muzikál Henry, sladký Henry (Henry, Sweet Henry). (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (10)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Asi půl hodiny jsem vydržel disciplinovaně čekat, jaký že dějový zvrat konečně sprovodí ze Světa Henryho Orienta dvě výskající pubertální holčičky, vtáhne Petera Sellerse do centra dění a obhájí tak název filmu. Marně. Henry Orient, narcistický rádobyhudebník a děvkař, je vedlejší postava a ty dvě uječené bestie až do konce hopkají v popředí a zaclánějí nám ve výhledu na Mistra. ;-) Ale je to celkem jedno; ten film se prostě nepovedl a Sellers byl zřejmě obsazen jen proto, že Orient má stejně jako tehdy čerstvý Clouseau zbytnělé ego a ranec mindráků. Škoda, že se nenašly situace, které by z toho vytěžily něco opravdu vtipného. 30% ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Únavný, málo vtipný, málo tragický a dejovo príliš rozmazaný a rozťahaný film na to, aby dokázal zaujať komplexnejšou zápletkou. Tá sa točí okolo dvoch dospievajúcich dievčat a ich platonického vzťahu k prelietavému a mizerne hrajúcemu koncertnému klaviristovi. Sellers, ktorý je len klamným ťahákom filmu a jeho postava je ďaleko vedľajšia, je jediný, vďaka ktorému som zostal filmu verný až dokonca. A nevyužitie jeho postavy bol tragický omyl. Príbeh sa nevie rozhodnúť, ktorou cestou sa vydať. Zápletka je spracovaná príliš detská nato, aby do nej boli následne vmiešavané seriózne prvky. Raz sa snaží byť vtipný, inokedy smutný, potom zase vtipný, ale celé je to príliš nestále a podivné. Herecky zvládnuté skvelo, režijne a dejovo nevyvážené a tupé. 45%. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Film, který je tak trochu jako zdobená archívní láhev na dobré víno plná břečky. Kouzelný, skutečně jedinečný hlavní hudební motiv (ten si budu dlouho pamatovat), Central park a newyorské ulice v brzkých šedesátých. O tom, že film se nepovedl, nemůže být sporu, ale rozřešit otázku "Proč se tak stalo?, to už je těžší. Sellers byl velký umělec, ale jako Don Juan newyorských koncertních hal tady vypadá spíš směšně než jako věrohodný děvkař. A pokud se opravdu pokoušel "nasadit americký přízvuk" jak tvrdí text distributora (zřejmě MGM), dělal to hodně blbě, protože v jeho podání je to spíše italská nebo francouzská angličtina. Naproti tomu Angela Lansbury zahrála svou "bitch" naprosto skvěle, přímo ukázkový prototyp mrchy, která svůj chtíč egoisticky upřednostní i před vlastní dcerou. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Ale když nás pozve dál, na drink nebo tak, řekneme mu, že tvoje matka je blázen.." ;) Toho, kdo od snímku vykuka Hilla, v němž se sešel detektiv "atomová puma" Clouseau s odjakživa starou Jessicou Fletcherovou, čekal nějakou vymazlenou detektivku, nejspíš chvílemi musely brát mrákoty.. Tohle byl totiž od pana režiséra pěknej podraz !! ;) ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

Takové plýtvání Sellersovým talentem! Pokud čekáte další komedii, kde se naplno rozzáří jeho hvězda, tak čekáte špatně. Film se sice jmenuje po jeho postavě, která je dokonce vyobrazená na plakátu, ale scénář - mimochodem ne zrovna zdařilý, tak hloupé zvraty a dialogy jsem už nějakou dobu neviděl - mu nevyměří větší prostor. Film se prezentuje jako komedie, ale mě tam skoro nic vtipného nepřišlo - jen Sellersovo podání role mě přinutilo se párkrát v dobrém smyslu uchechtnout (ale ne zasmát). Takovým zbytečným filmům dávám většinou jednu hvězdu, zde dám hvězdy dvě, protože Sellers se navzdory nepovedenému scénáři snaží a to jako jeho řadový fanoušek musím ocenit... Poznámka na okraj k českému dabingu - sice je průměrný, jak bývá poslední dobou zvykem, nicméně bych rád pochválil Jiřího Pragera, který se Sellersovy úlohy zhostil dobře. ()

Reklama

Reklama