Reklama

Reklama

VOD (1)

Členové nového gangu se v Londýně vydávají za policii a okrádají podvodníky. Geniální zločinec Pearly Gates proto spojí síly s inspektorem Parkerem, aby zjednali nápravu. (Netflix)

Recenze (23)

Oskar 

všechny recenze uživatele

"Pustíme si instruktážní filmy. Rififi, Den, kdy vyloupili Bank of England a nakonec Ligu gentlemanů. Pak probereme, v čem jsou pro nás tyto filmy přínosné." Film má docela originální zápletku - banda Australanů v přestrojení za londýnské poldy okrádá lupiče. To pochopitelně vadí jak pravým policistům, tak "poctivým" banditům. Přirození nepřátelé se proto spojí, aby protinožce vytrestali... Možná je škoda, že film tak často spoléhá na automobilové honičky a "detektivní" stránku zápletky, protože ani jedno z toho asi nebylo příliš účinné ani v konkurenci své doby, natož dnes. Mnohem trvanlivější se mi zdají mnohé dialogy ("Mám to, pane! Už to mám!" "Doufám, že to není nakažlivé.") a kreace dvou hlavních herců. Peter Sellers je tentokrát uhlazený velkolupič, který díky svému módnímu salonu získává od zákaznic informace o vzácných špercích a dlouho neztrácí hlavu ani tváří v tvář té nastolené komplikaci. Proplouvá filmem s ležérní nonšalancí á la Miloš Kopecký, s dabingem Jiřího Dvořáka a překvapivě bez příliš efektních výstupů. Křiklavější komika je totiž tentokrát svěřena někomu jinému. Lionelu Jeffriesovi. Kdykoli tohoto herce vidím, lituju, že se Petr Nárožný nevěnuje dabingu. ;-) Neuvěřitelná podoba. Karel Heřmánek v české verzi malinko snižuje vtipnost Jeffriesovy kreace, ale nejde o zásadní poškození. I když dávám "jen" tři hvězdičky, jsou poctivě zasloužené a udělené nikoli jen pro Sellersovu přítomnost ve filmu. 60% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Zářím štěstím, že žiji v době a místě, kde je propojení policie s organizovaným zločinem naprosto vyloučené - tedy říkal to policejní prezident. Tady zkrátka není možné, aby nepoctiví zloději převlečení za ochránce zákona okrádali poctivé zloděje a policie tomu jen nečinně přihlížela. To by byl skandál! To by bylo třeba vypracovat novou strategii a za nabídku jednoho dne bez zločinu donutit policii ochránit zájmy spořádaného domácího gangu na úkor nechtěných cizáků. Jen aby policie pracovala tak efektivně, jak by si vedení domácí zločinecké organizace představovalo. To by pak mohla být zábava. A ona to taky zábavná oddychovka je, i když některé vtípky jsou již poněkud vousaté. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Typická britská komedie 60. let, která kombinuje prvky klasické grotesky a konverzační studiové komedie a staví na herectví a charismatu Petera Sellerse. Ten tentokrát není nešikovným popletou ve stylu své nejznámější postavy z Růžového pantera, nýbrž jde o jeho přesný protipól. Jeho Pearly Gates je uhlazený podvodníček, který s neodolatelným šarmem řídí malé zločinecké impérium. Jenže se mu do cesty připlete škodná v podobě drzého australského gangu, a tak musí spojit své síly se svými úhlavními protivníky z řad britské policie, aby se s tímto nebezpečím vypořádal. Někeré gagy dnes už tak nefungují a z pár scén je cítit určitá bezradnost ve stylu když nevíme co s tím, tak ať se všichni poperou. Řada dialogů a humorných situací je ale plně funkční i dnes, jako např. schůze zločineckého syndikátu, která paroduje meetingy politických stran (jednomyslně schváleno - a o čem jsme to vlastně hlasovali?) Vedle Sellerse září Lionel Jeffries v roli neschopného policejního komisaře. Celkový dojem: 75 %. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Banditi ztrácejí poslední jistoty a hroutí se jim svět, když to vypadá, že "už i fízlové jsou grázlové" :) Povedená komedie, která k mému překvapení a potěšení nespoléhá jen na Petera Sellerse, ale stejnou měrou i na neméně výborného Lionela Jeffriese. Michaela Cainea jsem si vůbec nevšiml - údajně tu vystupuje v malé roličce policisty v pozadí na stanici, ale rád bych aby mi to internet dokázal. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Není to úplně ono, ale je to pěkný oddechový film. Při jeho sledování mne však přece jen vytrvale napadá: tahle scéna se mohla lépe vypointovat, tomuhle dialogu stačilo malinko přidat a byl by vtipnější. Ale znovu: je to vcelku povedený film. Necelých 80%. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Nebohý Parker je smolař k pohledání, každý jeho brilantní plán je zmařen souhrou okolností, zlých náhod, zákeřných spolupracovníků i drobných chybiček v plánovàní. Film je postaven na velmi zajímavém nápadu, nejedná se sice o komedii, u niž se diváci povalují smíchy po zemi, ale pár vybroušených vtípků v něm rozhodně potkat lze. Za jeden z nejzdařilejších považuji promítání instruktážního videa. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Tak nám tí falošní Austrálčania trochu zastarali. Ani teraz netvrdím, že ide o nevydarený film, ale s chválou naň treba šetriť. Ostalo v ňom niekoľko scénok, na ktorých sa dá pobaviť, Peter Sellers nešetril svojim talentom, ale celok inklinuje skôr k priemeru, než k mimoriadnemu filmovému počinu. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Od jednoho zdejšího kolegy a pamětníka jsem se nedávno dověděl, že Falešná ruka zákona se v době vzniku těšila velkému úspěchu i v bývalém Československu, protože Brité si v ní dělali velkou srandu z policajtů, což u nás bylo prakticky nemožné. Film slavil ale v úspěch ve mnoha dalších krajinách, do kterých se rozprodal, a já se vůbec nedivím, protože už samotná zápletka s falešnými policajtami (a to hned ve dvou vzájemně konkurenčních ganzích) je velice originální a posloužila zde k vytvoření svižné komedie. Dnes už se řadí do kategorie (polo)zapomenutých filmů, ale osobně jsem se u ní bavil mnohem víc, než třeba u prvního Růžového Pantera ze stejného roku. Anglický originál mi nabídl nejen opět (tedy chronologicky spíše poprvé) Sellersův originální francouzský akcent, ale i hodně náročnou angličtinu plnou slangu či argotu a dalšího mne nesrozumitelného výraziva, takže jsem nakonec zvolil kompletní projekci v českém dabingu z roku 2008 a k mému překvapení velmi zdařilému, nejen pokud jde o nápadité dialogy, ale i hlasový výkon Jiřího Dvořáka, který výborně zvládl základní rysy Sellersova projevu. Mohl jsem být tedy na hodinku a půl svědkem dodnes funkční zábavy na čele s tak mile galantním podvodníčkem...! :) Škoda mírné zmatenosti během vyvrcholení plného bláznivých honiček a jiných akcí. 80% ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Typická bláznivá sellersovka z tohoto období, trošičku chaotická, ale veskrze vtipná. Peter si zase pohrál se svým přízvukem, tentokrát je to Francouz jako poleno. Překvapí poměrně těžká angličtina, které je hodně špatně rozumět. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Zábavná hra na pravé poldy, falešné poldy a zločince. To se jen tak nevidí.  Sellersův životopisec tento komedii nepřikládá příliš velkou váhu a pokládá si otázku, proč herec Sellersova formátu nebyl tehdy náročnější. Ano, musíme brát, brát v potaz, že v ten samý rok vznikl i první díl přelomového Růžového pantera. Ale nechci Falešné ruce zákona nějak křivdit, oni tyto komedie jsou z dnešního pohledu pro fajnšmekry alespoň hodně milé a tohle není vyjímka. Příjemně se to sleduje, zápletka je poměrně zábavná a má i docela svižné tempo, takže jsem se ani nějak nestihl nudit. Jen v těch posledních dvaceti minutých plných honiček jsem se lehce ztratil. Ale on každý film se Sellersem hold nemůže být  Hoffman a každý černobílý kousek Prázdniny v Římě (:D). ()

kagemush 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu neuvěřitelná porce faktecht hlášek( ,,...a nestůj tady jak druhej pinďour na svatbě!"),Sellers,vynikající Jeffries a commedia dell´arte všude kam se podívám. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Nemam rad Sellersa ako herca, ale komedia sa da, je to tak trochu mix straej grotesky s konzervackou. Potom sa veci trochu zamotaju, lebo falosni policajti zacnu okradat zlodejov ..... a dej sa moze rozbehnut. Opakujem, Selklersa nemam rad, tak aspon ostatni herci sa snazia. Konkretne ide o Lionela Jeffriesa /Zajatec na Zende/, vybornu Nanette Newmanovu /Seance za destiveho odpoledne 1964, Stepfordske Panicky 1975/, videl som aj Johna Le Mesurier /Italian Job 1969/, a pre Irene Hnedu /Cervene Strevicky 1948/ to bol jej posledny film. Samotneho Sellersa som nejak obiede pretrpel : 72 % ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Celkem anglická komedie o tom jak se lumpové spojili proti větším lumpům a udělali dohodu s policií. Sellers velmi sympatický a vůbec ne trapný. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Falešná ruka zákona je krimikomedie ze starého Londýna. Lupiči jsou tu gentlemani, mají dokonce svůj parlament a nikdy by je nenapadlo napadnou policajty. Poslední dobou je ale trápí gang falešných poldů, kteří jim kradou výdělky přímo pod nosem. Totéž trápí i skutečnou policii a tak dojde k dohodě a naplánovanému fiktivnímu přepadení, při kterém mají být falešní poldové chyceni. Je tu opravdu spíše komedie, než krimi, která je dost absurdní, místy až debilní (kolotoče). Nicméně za skvělého poldu Parkera a neméně skvělého hlavního hrdinu a především za tu smršť omylů, honiček a rvaček a výbornou pointů na konci ty 4* dát musím. ()

ddf76 

všechny recenze uživatele

Spis komedie pro priznivce Sellerse a ja mezi ne patrim, takze pro ostatni je to asi komedie za tri hvezdicky. ()

BarVo 

všechny recenze uživatele

Zábavná anglická komédia plná omylov a náhod. Petra Sellersa môžem vždy, v originálnom znení je to double zážitok. Zasadnutie zločineckého trustu pobaví aj dnes. Perlička na dne Netlixu. ()

gizi 

všechny recenze uživatele

Bohužel Sellers zde toho moc ze svého umění nepředvedl a to, co umí s jazykem, se nedalo posoudit díky českému dabingu. Sellers je totiž nedabovatelný. Jinak film je to veskrze průměrný, sice úsměvný, ale pořádně mě nerozesmál. 60%. ()

Reklama

Reklama