Reklama

Reklama

Šestiraňák

(festivalový název)
  • Velká Británie Six Shooter

Obsahy(1)

Pan Donnelly má namířeno domů - vrací se z nemocnice, kde dal právě sbohem své zesnulé manželce. Když nastupuje do vlaku, ještě netuší, že to pro dnešek zdaleka nebyla jediná zneklidňující situace... (Richie666)

Recenze (143)

Matty 

všechny recenze uživatele

Den, kdy zaspíte, z autobusu, kde vám asociální individuum vykašle do obličeje veletrh bacilů, vystoupíte rovnou do hluboké kaluže, v práci se čelně srazíte s blbou náladou většiny kolegů a šéfa (že by pondělí?) a po návratu domů zjistíte, že vám chcípla činčila, je v porovnání s tímto jenom takovým žoviálním šťouchnutím do žeber. Kombo smrt, sebevražda, vražda není samo o sobě zrovna vzpružovací, ale když k němu přidáte irského sociopata a jeho historku o krávě se zaraženými větry, nemusíte být zrovna matka, které zemřelo dítě, aby to s vámi zacloumalo, či spíše rovnou šlehlo. Martin McDonagh ovládá temnou stránku konverzačního humoru dokonale, není proto divu, že právě s ním servíruje svůj první krvavý steak. Oscara pochopitelně nedostal jenom za vršení zabijáckých vtípků, střet pana „antiživota“ a pana „skomírajícího“ nabízí celou řadu interpretací (některým jevům, třeba smrti, jsme nuceni jenom přihlížet), ale beze studu přiznávám, že mě nejvíc dostala strašlivě krutá a přitom absurdně komická scéna s indisponovaným králíkem. To bylo fakt úplně nejvíc! 90% Zajímavé komentáře: DaViD´82, genetique, Weirdman ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Na papíře dozajista pecka, na filmovém páse jsou dojmy trochu rozpačitější. Přijde mi to celé naprosto ukrutně vykonstruované a nezachrání to ani skvělí herci, ani McDonaghova osobitá režie, která sice táhne černým humorem, ale bohužel si nechává i tu půlhodinovou absurditu upadnout do přehnaně ‚fuckující‘ rutiny. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet £125,000║ Riadna tendencia nadávok, krvavé masakre, vypointovaný príbeh spojený z čiernym humorom, tak to je živná pôda pre čoraz známejší talent z Anglicka ako je Martin McDonagh.... fakt sila čo tvorí, veľká budúcnosť sa v ňom črtá. /80%/ ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Six Shooter je takový malý krátkometrážní zázrak. Tento držitel Oscara ve vás probudí neodolatelnou touhu jen tak sednout na vlak (no jen považte - dobrovolně sednout do vlaku vypraveného ČD) a jet. Martin McDonagh potvrzuje, že Irové jsou tak trochu šáhlí raplové. Ovšem úžasně vtipní. A třeba cestou zahlédnete i nějaké ty ovce či aspoň zjistíte proč se vyplatí mít při sobě šroubovák a zapalovač (aneb MacGyver hadr). Přesto mě McDonagh překvapil. Že je vtipný jako málokdo, to už dávno vím z jeho inscenací, ale že k tomu nepřidal "to navíc" mě docela mrzí. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Já bych se omezil na přirovnání Six Shooteru k šampaňskému s vodkou, což víceméně odpovídá spojení odstředěných prvků, který by mohly odpovídat domácí pálence Borise Viana, Williama Burroughse a Roberta Fulghuma. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Uuuuum... jsem jediný, komu ta McDonaghova posedlost mrtvými dětmi začíná připadat lehce zvrácená? ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Zprvu jsem si říkal, že trochu zdlouhavé, pak že trochu okatě vykonstruované, ale nakonec jsem pochopil, že to je relativně malá daň pro vykreslení pointy a pro ten správný efekt v podání šokujícího britského humoru černějšího, než ta nejsilnější káva. Martin McDonagh ukazuje scenáristický i režisérský talent hned ve své filmové prvotině - zajímavé dialogy, sebevědomá kamera - a servíruje velmi vyjímečnou jednohubku, která utkví v paměti mnohem déle, než bývá u krátkometrážních snímků zvykem. 8/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Cynické zlo, konverzační masakr bez úcty k čemukoliv od samotného života po krávy s poruchou plynatosti. 30 minut dokonale negativní atmosféry, která je oproštěná od jakýchkoli pravd , pouček, velkých point. Velmi uvolňující zážitek. :-D ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Ja sa naopak tomu zisku Oscara dosť čudujem, aj keď podľa môjho by som mu dal ešte jedného. Takejto čiernej brutalite udeliť také ocenenie, to chce odvahu, ktorú akademici neraz strácajú. Rúaidhrí Conroy a jeho slovné ataky boli k zožaniu, čierny humor od začiatku do konca, králik hviezdil. Určite však tento úspech McDonagha nakopol k ďalším plodným napísaným stranám a hodinám za kamerou, čo je v jeho prípade perfektné rozhodnutie. Že by sa na ostrovoch zrodila ďalšia kapitola britského humoru s osobitým štýlom? No ja si to určite budem priať. 80%. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Komedie? No já nevím ... asi jsem to jako humor nepodchytila za ten správný vtipný konec. Nic, kromě krávy se zaraženými větry a smolného závěru s králíkem Davidem, mi tam tak zábavné zas nepřipadalo. ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Výjimečně bravurní kraťas, kde se McDonagh rovnou představí v plné síle, šarmu a parádě. Užijte si, jak i na takhle malé ploše dokáže zacvičit se svaly vaší morálky a protáhnout i tu vaši ochablou soustavu tak, že budete ještě týdny cítit při každém pohybu, jak byla zatuhlá, a divit se, do jakých nových poloh, ať už pohodlných nebo ne, ji dostal a kde všude ji zvládl provětrat. Není to zrovna jemnoruký masér, když se mu tedy vyloženě nechce se s vámi pomazlit, takže se připravte na chvílemi docela ostrý trénink. Ale garantuju vám, tenhle chlapík má život rád a srdce i mozek má na správném místě, a dobře prokrvené mu oba tyhle motůrky jedou na plné obrátky a vrní u toho blahem. Když mu dokážete přijít na chuť, čekají vás samé skvostné filmové (a dle všeho i divadelní) prožitky a vrnět blahem budete i vy, jako dobře protažené kočky, které po tomhle výcviku morální muskulatury už těžko něco zaskočí. *~ ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Jako velký fanoušek Martina McDonagha musím konstatovat nejslabší kousek. 30 minut uteklo poměrně rychle a námět to není úplně špatný, jako taková debutová budgetovka tedy optimální, nikdy si to však už pravděpodobně nepustím. Brendan Gleeson je tu ovšem jako vždy výborný. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Den blbec. Poslední rozloučení s manželkou, která naposledy vydechla a vzápětí cesta zpět domů vlakem, ve kterém je společníkem pošahaný irský mladík, který milerád vypráví historku o krávě se zaraženými větry a směje se do ksichtu ženě, které právě zemřelo dítě („Byl to syndrom náhlého úmrtí.“ – „To říkají všichni. Vsadím se, že s ním o něco třískli.“). Jenže jakmile vlak dojede do další stanice, naservíruje nám tvůrce brilantního černohumorného thrilleru V Bruggách Martin McDonagh další várku silně neoptimistických a slušně vypointovaných scén („Neviděl jsi moji ženu?“ – „Jo, viděl. Flákla sebou z vlaku, tak pět minut zpátky, mozek se ji rozprsknul o vagón.“). Doma navíc čeká už jen králík David, který to bude mít taky brzy sečtené. Režisér, který má velmi blízko i k mému smyslu pro humor, parádně zvládá práci s herci a bez zbytečných oplétaček jde rovnou k věci. Tak to má být.. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Dobře napsané, zrežírované i zahrané, ale nejdůležitější je stejně to, že díky tomuhle kraťasu máme V Bruggách. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Kolik musí mít člověk IQ, aby dokázal natočit brutální černou komedii, u který se během tý záplavy mrtvejch těl (novorozence nevyjímaje) skutečně od srdce zasmějete?!? Parádní historka. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Nářez sahající do výšin takřka kurevských s černočerným vtipem atakujícím hranice Mléčné Dráhy. To že je McDonagh übertalentovanej tvůrce jsem zjistil až letos na filmovém čsfd víkendu díky jeho celovečerním vBruggování, což je film mající jeden z trumfů úplně stejný, jako Six Shooter - geniální Brendan Gleeson (který se tímto stal plnohodnotným kandidátem do mé osobní herecké topky a Mifune Toširó už brousí katanu v pokusu poslední pozici obhájit). Na minimálním prostoru jednoho vlakového vagonu (pravda, ještě nemocniční začátek a hlavně kravská ohrada) se tu rozehrává záležitost neskutečně dobře propojující černočerný humor s naprosto vážnými scénami a to všechno rámuje sebranka podivných existencí, díky kterým se zdá, že co irčan, to jeté hovado, co chlastá před jedenáctou a zdraví ovce. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Až na pár zajímavých scén docela o ničem. Alespoň tedy pro mě. Krev někdy není všechno. Pointa docela fajn, ale jako celek na mě tento krátkometrážní snímek nezafungoval. ()

Reklama

Reklama