Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Průměrný žurnalista, toužící po slávě a uznání, dočítá na návštěvě u svého nemocného přítele jeho nový rukopis. Vědom si kvality díla, ohodnotí jej pouze průměrně, čímž vezme příteli veškeré naděje a přivede ho k myšlence na dobrovolnou smrt. Následně mu nabídne morfium a nechá přítele jeho osudu. Pod rouškou noci se do jeho bytu vrátí, aby tam rukopis odcizil. Román vydá pod svým jménem a záhy se stává slavným. Teprve láska k cizí ženě v něm opět probudí city a s nimi i špatné svědomí…
Film vznikl podle stejnojmenného románu Stanislawa Przybyszewského z roku 1912. Po druhé světové válce nezůstala v Polsku ani jediná kopie a film byl považován za ztracený. Až v roce 1997 se jedna kopie našla v Bruselském filmovém archivu. Na DVD vyšel s hudbou od Maleńczuk Tuta Rutkowski Super Tria. (Jelly)

(více)

Recenze (6)

PetraMishka 

všechny recenze uživatele

Dynamický film o muži, který se pro slávu neštítí ničeho, ani vraždy. Ačkoliv ji neprovede vlastní rukou, učiní kroky ke smrti svého přítele, kterému následně ukradne jeho rukopis a díky němu se stane slavným. O jeho tajemství ale ví dva lidé, a když si najde novou milenku, nebude se stačit divit, jak s ním osud zatočí. Herecké výkony byly skvělé, nejvíc se mi však líbila práce kamery, ta byla úžasná. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Dovtedy azda najúspešnejší film polskej kinematografie sa vyznačuje precíznou prácou, slušnou kamerou a dobre vystavaným príbehom. Veľmi príjemné prekvapenie. ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Příjemné polské němo z rodiny tak velkolepých filmů jako Orkakovy ruce, ale ty mám přeci jenom pořád ještě radši. Existencionální otázky o bytí a nebytí a lačná náruč slávy, to jsou dobré ingredience 20. let, leč nesdílím nadšení nad novým hudebním doprovodem. Ten je tak alternativní, že může směle konkurovat snad jen doprovodu Erotikonu z Projektu 100. ()

Max-Wesslo 

všechny recenze uživatele

Kvalitní adaptace psychologického dramatu Silný člověk (1912) polského dekadentního spisovatele Stanislawa Przybyszewského, který mimochodem často jezdil do Prahy, kde se setkával z naší skupinou dekadentů kolem Jiřího Karáska ze Lvovic nebo Karla Hlaváčka. Film je jedním z velmi mála dochovaných polských němých snímků; v roce 2006 se dočkal vydání na DVD. Podle mého názoru patří mezi to nejlepší, co lze dnes z evropského němého filmu vidět. Sledujeme morální úpadek zloděje Bieleckého, který nepřímo způsobí smrt svého kamaráda Gorského a ukradne rukopis jeho díla, který mu po vydání přihraje slávu a bohatství. Vše se komplikuje vztahy se dvěma jemu blízkými ženami. Vše se blíží závěrečnému finále v divadle, které je kvalitně gradováno až do konce. Film doprovází experimentální hudba Super Tria, která snímek skvěle doplňuje a dodává mu nepopsatelné kouzlo. V neposlední řade je film cenný také záběry staré Varšavy, která byla o několik let později srovnána se zemí. ()

Zajímavosti (2)

  • Po druhé světové válce nezůstala v Polsku ani jediná kopie a film byl považován za ztracený. Až v roce 1997 se jedna kopie našla v Bruselském filmovém archivu. (Zdroj: 3Kino)
  • Film vznikl podle stejnojmenného románu Stanislawa Przybyszewského z roku 1912. (Zdroj: 3Kino)

Reklama

Reklama