Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Průměrný žurnalista, toužící po slávě a uznání, dočítá na návštěvě u svého nemocného přítele jeho nový rukopis. Vědom si kvality díla, ohodnotí jej pouze průměrně, čímž vezme příteli veškeré naděje a přivede ho k myšlence na dobrovolnou smrt. Následně mu nabídne morfium a nechá přítele jeho osudu. Pod rouškou noci se do jeho bytu vrátí, aby tam rukopis odcizil. Román vydá pod svým jménem a záhy se stává slavným. Teprve láska k cizí ženě v něm opět probudí city a s nimi i špatné svědomí…
Film vznikl podle stejnojmenného románu Stanislawa Przybyszewského z roku 1912. Po druhé světové válce nezůstala v Polsku ani jediná kopie a film byl považován za ztracený. Až v roce 1997 se jedna kopie našla v Bruselském filmovém archivu. Na DVD vyšel s hudbou od Maleńczuk Tuta Rutkowski Super Tria. (Jelly)

(více)

Recenze (6)

PetraMishka 

všechny recenze uživatele

Dynamický film o muži, který se pro slávu neštítí ničeho, ani vraždy. Ačkoliv ji neprovede vlastní rukou, učiní kroky ke smrti svého přítele, kterému následně ukradne jeho rukopis a díky němu se stane slavným. O jeho tajemství ale ví dva lidé, a když si najde novou milenku, nebude se stačit divit, jak s ním osud zatočí. Herecké výkony byly skvělé, nejvíc se mi však líbila práce kamery, ta byla úžasná. ()

Max-Wesslo 

všechny recenze uživatele

Kvalitní adaptace psychologického dramatu Silný člověk (1912) polského dekadentního spisovatele Stanislawa Przybyszewského, který mimochodem často jezdil do Prahy, kde se setkával z naší skupinou dekadentů kolem Jiřího Karáska ze Lvovic nebo Karla Hlaváčka. Film je jedním z velmi mála dochovaných polských němých snímků; v roce 2006 se dočkal vydání na DVD. Podle mého názoru patří mezi to nejlepší, co lze dnes z evropského němého filmu vidět. Sledujeme morální úpadek zloděje Bieleckého, který nepřímo způsobí smrt svého kamaráda Gorského a ukradne rukopis jeho díla, který mu po vydání přihraje slávu a bohatství. Vše se komplikuje vztahy se dvěma jemu blízkými ženami. Vše se blíží závěrečnému finále v divadle, které je kvalitně gradováno až do konce. Film doprovází experimentální hudba Super Tria, která snímek skvěle doplňuje a dodává mu nepopsatelné kouzlo. V neposlední řade je film cenný také záběry staré Varšavy, která byla o několik let později srovnána se zemí. ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Příjemné polské němo z rodiny tak velkolepých filmů jako Orkakovy ruce, ale ty mám přeci jenom pořád ještě radši. Existencionální otázky o bytí a nebytí a lačná náruč slávy, to jsou dobré ingredience 20. let, leč nesdílím nadšení nad novým hudebním doprovodem. Ten je tak alternativní, že může směle konkurovat snad jen doprovodu Erotikonu z Projektu 100. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Dovtedy azda najúspešnejší film polskej kinematografie sa vyznačuje precíznou prácou, slušnou kamerou a dobre vystavaným príbehom. Veľmi príjemné prekvapenie. ()

Zajímavosti (2)

  • Po druhé světové válce nezůstala v Polsku ani jediná kopie a film byl považován za ztracený. Až v roce 1997 se jedna kopie našla v Bruselském filmovém archivu. (Zdroj: 3Kino)
  • Film vznikl podle stejnojmenného románu Stanislawa Przybyszewského z roku 1912. (Zdroj: 3Kino)

Reklama

Reklama