Reklama

Reklama

Země bez hrdinů, země bez zločinu

(TV film)
všechny plakáty
Česko, 1995, 60 min

Režie:

Martin Vadas

Obsahy(1)

Dokument z roku 1996, který režíroval Martin Vadas, vychází z obsáhlého rozhovoru s bratry Mašíny, natočeného v USA. Ctirad a Josef Mašínovi, jedněmi označovaní za ikony protikomunistického odboje a jinými za odsouzeníhodné desperáty, rekapitulují svou činnost za války i po únorovém puči v roce 1948. Vzpomínají na svého otce Josefa Mašína, který spolu s Josefem Balabánem a Václavem Morávkem patřil k takzvaným "Třem králům", proslul odvážným odporem proti nacistům a po svém dopadení byl v červnu 1942 popraven. Jeho synové se zmiňují o protiněmeckých sabotážích, jež vykonávali během války.
V dalších fázích rozhovoru líčí své sílící pochybnosti vůči sovětskému režimu, jehož barbarské způsoby se projevovaly například v chování některých vojáků. Svědectví, v němž sílící komunistický teror komentuje i Milan Paumer a Zdena Mašínová, dokazuje nelegálnost Lidových milicí i zrůdnost takzvaného "třídního boje", využívaného k násilné likvidaci oponentů. Bratři Mašínové ospravedlňují svůj ozbrojený odpor a popisují jeho fáze. Vzpomínají na své útoky vůči strážnicím SNB v Chlumci nad Cidlinou a v Čelákovicích, kde si opatřili zbraně. Líčí průběh přepadení automobilu s výplatami, i sabotážní akci, při níž podpálili několik družstevních stohů. Popisují i násilné střety, při nichž usmrtili několik lidí. Jejich vyprávění kontrastuje se záběry z dobových propagandistických agitek, plných lživých proklamací a zmanipulovaných davů. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (12)

igi B. 

všechny recenze uživatele

Ze mě bez ohledu na téma námětu (a opravdu naprosto nehodnotím >činnost< tzv. "odbojářů"!) jen rozpaky a nevrlost - ale vskutku mě irituje tristní úroveň tohoto "dokumentu", a to jak povrchně sesumírovaným obsahem - vedle skrumáže plytce podaných faktů pak už jen plným blábolů (i hlavních protagonistů), tak i formou jakéhosi zmateně sestříhaného homevidea namixovaného se špetkou dobových záběrů... Jak vidno, stádu to zase jednou stačí, nu netřeba se v kontextu současného dění ani divit, že... - - - - - (Poprvé viděno kdysi v době natočení, hodnocení při repríze 25.8.2011 na >bezhrdinském prostoru< 5., komentář zde lehce znechucený jako první - 25.8.2011) ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Jestli vás na toto téma zajímají hlavně fakta a ne nesmyslné jednostranné okecávání a omílání toho co už dávno víte, tak si radši pusťte Svědomí hrdinů. Tenhle rádoby dokument je přesně tak tendenční jak jsem se obával a 2* dávám jenom za to, že jsem se zasmál, když sami Mašíni líčí své akce jak probíhali, jací to byli vlastně amatéři a nekompetentní idioti. Cituji : Já jsem chtěl sáhnout do kapsy pro svoji zbraň a zjistil jsem, že tam žádnou nemám! To mě teda fakt dostalo. Dál nemá tenhle pseudo dokument smysl rozebírat.25% ()

Karrfik 

všechny recenze uživatele

Velmi jednostranné. Odvysíláno po letech na "počest" úmrtí Ctirada Mašína na ČT2. Doufám, že už to zas dlouho neodvysílají. Žádný třetí odboj. Zbabělý vraždy. Tento dokument se Vám to bude snažit vyvrátit. Jak úspěšně, je jen na Vás... ()

EastWicka 

všechny recenze uživatele

Výborný, komplexní dokument o klubku osudů připomínajících antickou tragédii. Kdo se cítí oprávněn odsoudit syny národního hrdiny, kterým výchova a doba daly do vínku z dnešního pohledu bezohledný postoj, ať si to dělá... Já se na to necítím. Byli vychováni v jednoznačném morálním krédu, jejich otec byl voják a při obraně své země a hodnot zaplatil strašlivou cenu, a nejen on. Jak by při tom vědomí mohly jeho děti přijmout fakt, že ta oběť neměla smysl, váhu pro budoucnost? S jejich "rodinnou diagnózou", zabili byste nebo raději skončili v komunistickém kriminálu? Žili byste s pocitem křivdy v režimu, který by místo vás zavřel a zabil vaši mámu a utěšovali se, že je vlastně dobře, že se toho otec nedožil? Prostřelili byste si raději rovnou hlavu? Mám pochopení pro jejich motivaci bojovat, nepřipadají mi nelidští. Jednoduší a nekompromisní, možná i omezení... vojáci. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Sice je dobře, že se dokument zabýval činností skupiny do onoho slavného útěku (o něm informoval pouze titulek na konci), pohříchu tak činil způsobem poněkud zmatečným. Nastřihávat do vyprávění členů skupiny (nebo jejich potomků) a dalších přímých účastníků událostí redaktory Svobodné Evropy nebo obyvatele někdejší "esenbárny" s jejich komentáři byl omyl. ()

Krysa SPK 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument Martin Vadase a do jisté míry i pocta hrdinům, jakými bratři Mašíni a jejich spolubojovníci jsou. Má velká úcta jim a mé velké opovržení a plivnutí směrem k bolševické lůze. ()

Kakho-oto 

všechny recenze uživatele

Dokument na téma odbojové skupiny bratří Mašínů, který je natočen jen z jednoho úhlu pohledu (z naprosto opačného než dokument Miroslava Kačora s názvem Svědomí hrdinů). Co mě zaujalo: srovnávání zabití řadových esenbáků s útokem na pohlavára Heydricha, přičemž dokonce zaznělo, že byl zastřelen i Heydrichův řidič (ten byl však "jen" postřelen). Slovo ale dostali i odpůrci bratří Mašínů, např. svědci jejich akcí (mj. Blažek z Mořic). ()

Jimy 

všechny recenze uživatele

Dokumentární film o lidech, kteří udělali správné a odvážné rozhodnutí a postavili se na odpor zločinnému komunistickému režimu. ()

Olafsson 

všechny recenze uživatele

Dokument jsem viděl krátce poté, co jsem dočetl knihu "Cesta na severozápad" o anabázi skupiny bří Mašínů při útěku do Západního Berlína a co jsem začal číst český překlad knihy Odkaz od Barbary Masin. Při sledování mě běhal mráz po zádech a chci tady vyseknout hlubokou poklonu těm málo hrdinům Československa, kteří se dokázali postavit teroru ať už v nacistické nebo komunistické podobě - gen. Josefu Mašínovi, pplk. Josefu Balabánovi, št. kpt Václavu Morávkovi, bratrům Mašínům, Milanu Paumerovi, Zbyňkovi Janatovi, Václavu Švédovi a dalším.. Kdyby alespoň třetina všech chlapů v Československu měla za nacistické, potažmo komunistické okupace náturu jako výše zmínění, byli bychom národem skutečně svobodným, stali bychom se takovým mnohem, mnohem dříve a navíc, mohli bychom jako Češi chodit s rovnou páteří, hrdě a nemuseli se stydět za zbabělost, ohýbání hřbetu a švejkování zakódované v naší národní povaze, kvůli kterému jsme bez boje odevzdali republiku nacistům a bez boje se nechali zotročit na víc než 40 let komunisty.. ()

swinevenca 

všechny recenze uživatele

Ano, velmi jednostranné, ale ani bych nečekal, že když za nimi nědo jede do států, tak se bude hádat o tom, co udělali, na to si česká veřejnost vystačí sama. Úsilí bratří Mašínů nepadlo na úrodnou půdu ani po 50 letech, přesně z těch důvodů, z jakých se odmítli vrátit zpátky, propojenost se socialismem i totalitním komunismem je u nás pořád velká. Češi stále slyší spíše na krvelačné bestie, které zatýká major Zeman, než na lidi, kterým morální povinnost a odkaz jejich hrdinského otce velely do boje proti totalitě, která v době jejich působení popravovala nevinné lidi po desítkách. Jak bylo řečeno v dokumentu, byl vyhlášen třídní boj, na který přistoupili, a je mi zle, že kontroverzní činy proti těm, kteří měli chránit nastolený totalitní systém, jsou všechno, co za tím národ vidí. Řada lidí by nejradši Mašíny odsoudila za vraždy, kterých se dopustili ve, zpětně hodnoceno, naivní víře, že svým bojem přispějí k národem chtěnému pádu komunismu, jenže tahle vůle přišla až o 15 let později. KSČ(M) má u nás bohužel pořád silně zapuštěné kořeny, a proto jsou Mašíni zbabělí vrazi a prokurátorka Brožoá-Polednová ubohá stará paní, kterou někdo trestá za jeji statečnou roli při třídním boji, to je k zblití. ()

Reklama

Reklama