Reklama

Reklama

Jak Honza Kačenku dostal

(TV film)

Obsahy(1)

Pohádka o chytrém a nebojácném Honzovi, který vyzraje na lakomého sedláka... Dnes v cyklu Pohádka pro pamětníky nabízíme příběh o chytrém a nebojácném – byť zcela chudém – Honzovi (J. Mazák), který vyzraje na lakomého sedláka. Starý pazderník ovdověl a sám se stará o tři dospělé syny. Protože už na všechno nestačí, pošle syna Josku (J. Doseděl) do světa. Joska si to zamíří přímo k sedlákovi, jehož dcera Kačenka (M. Pavlasová) se mu líbí, a prosí o místo čeledína. Když však sedlák zjistí, že mladík má nejraději jídlo a tanec, vyhodí ho. Druhý den zkouší u sedláka štěstí druhý syn Franta (L. Bruckner), ale dopadne stejně, když se prořekne, že jeho nejmilejší zábavou je spánek. Nakonec se tedy k sedlákovi vydá syn Honza, kterého sedlák přijme. Musí ovšem spát na seně ve stodole. V noci Honza vidí, jak sedlák počítá ukryté zlaťáky. Vydává se za strašidlo a přikáže mu, aby čeledínovi dopřál peřinu. Stejným způsobem si vymůže více jídla a pití a Kačenku za manželku. (Česká televize)

(více)

Recenze (15)

flanker.27 odpad!

všechny recenze uživatele

Tohle bylo fakt strašný po všech stránkách. A vrchol byl ten obtloustlej vypravěč s vizáží chlápka, co před školou láká děvčátka na bonbóny. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Tahle pohádka je tak pitomá, že se domnívám, že Honza byl scenárista a Kačenka je obzvláště agresivní forma zánětu mozkových blan, jinak se ta koncentrace trapnosti vysvětlit nedá. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Sedláče, sedláče, sedláče, je mi z tebe až do pláče.." ;) (ne)mastná nepohádka.. Bizarní scénář, bizarní herectví.. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Vecer se divam na nedelni televizni program a rikam si, ze na tuhle pohadku v "cernych cislech" si musim privstat:-). A tak trochu PUNK to je, ale zase nijak nevybocuje z toho horsiho prumeru. Laska ke zlatakum pobavila. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Krátká půlhodinová studiová pohádka, která je opravdu hrozně hloupá a trapná. Tři bratři žijí s chudým tátou v jedné chalupě a protože nemají už co jíst, musí se jeden vydat do světa. První dva, poněkud hloupější, neuspějí ani u blízkých dveří bohatého sedláka, třetí však má "pod čepicí" a nejen že využije lakomství a strach sedláka před duchy, ale ještě navíc si vezme jeho dceru. I přes svou krátkou stopáž pohádka neskutečně nudí. Hudební spolupráce: Dušan Hlubinka ()

Přemek 

všechny recenze uživatele

Účinkují Jan Filip, Ivan Dědeček, Jiří Doseděl, Ladislav Brückner, Jan Mazák, Bedřich Kolliner, Jiřina Froňková a Marcella (!) Pavlasová. ()

husokachna 

všechny recenze uživatele

Krásný příběh o tom, jak Honza, i když má rád teplé rauty, už podruhé kačenku dostal a proto nemohli na ochutnávku vín. Romantika pro pokročilé. ()

RypavaDvojka 

všechny recenze uživatele

Z nějakého důvodu mám pocit, že jsem tento námět už někde viděl/slyšel. Ať už jako mluvené slovo či televizní inscenaci. Ne tedy celé, nábor čeledína tam nebyl, ale líbil se mi. Kdybych jen věděl kde... Přeci jen to není dokonalé, vždy je co zlepšit, ale na 50% to dosáhne. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Další z celé řady pohádek studiových. Tato je bohužel špatná ne svým příběhem, ale způsobem ztvárnění. Tak předně, hned na úvod diváka zaujme, kterak vypravěc nosí flanelovou košili a jeansy. Další, co vás okamžitě práskne do čela, jsou kulisy. Běžně jsou kulisy různé, papundeklové, malované atd., atd., ale zde vidíme naprosto jednotvárné stěny, stejně barevné a bez maleb. Působí to opravdu hrozně. Celý příběh se snaží děti naučit, že bez práce nejsou koláče a je zjevná inspirace mnoha pohádkami. Jak to bývá, bratři jsou tři, všichni se do světa vydávají postupně a vyhrává opět ten nejmladší, který je z nich nejmoudřejší. Ovšem v tomto případě Honza tvrdí muziku skromnosti, aby si vzápětí lstí na hospodáři vymohl lepší stravu, kafe a nakonec manželku. Proč by se měl snažit sám ji získat, že? Tvůrci si dali záležet na máločem. Ani ty strašidla nejsou propracovaná. Jedno je horší než druhé, takže pochybuji, že průměrně inteligentní dítě by se nepodivilo. Hlavně to poslední, kdy pod plachtou je vidět Honza skoro celý. Že není hospodáři divné, že se duchové objevují pokaždé jiní a přesně tam, kde spí Honza je věc další. A tak zbývá poslední otázka. Proč proboha herci mluví tak excentricky s důrazem na každé slovo? Možná, že na divadle bych to ještě s přimhouření všech ok chápal, ale v televizi? Působí to, jako by všichni byli po lobotomii. Nevím, zda v České televizi potřebovali zaplnit čas a tak přikázali něco natočit, a na kvalitu se příliš nehledělo, nebo co stojí za něčím tak příšerně odfláknutým. ()

zeleznak odpad!

všechny recenze uživatele

Typicka ukazka toho, kdyz si lobotomie najde sve misto. Scenar ani nekomentuji (zadny totiz neexistuje), ale s chuti bych Honzika nechal penetrovat pulmetrovym dildem do riti a na vypravece bych zavolal mravnostni. Tohle bych zakazal poustet do 18 let!!! ()

Reklama

Reklama