Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V bezprostřední blízkosti textilní továrny je nalezeno tělo mrtvé ženy. Policie, v čele s kapitánem Beránkem (A. Molčík), začíná pátrat po příčinách vraždy. Pozornost se začne brzy soustřeďovat na manžela zavražděné – inženýra Krále (J. Přeučil). Všem v okolí je totiž známo, že Král je velký záletník a jeho manželka mohla být zavražděna právě ze žárlivosti. V továrně panuje strach, ženy odmítají pracovat na odpolední směně. Napětí vzroste ještě více ve chvíli, kdy dojde k dalšímu pokusu o vraždu. Obětí měla být tentokrát milenka ing. Krále… (Česká televize)

(více)

Recenze (60)

mh.mail 

všechny recenze uživatele

50% — Nebyla to špatná detektivka, ale možná příliš dlouhá a rozvláčná. Přišlo mi, že ke konci, když už vyšetřující kapitán dle svých pozdějších slov prakticky věděl, kdo je pachatel, se zbytečně vyptávali na nepodstatné věci a snažili se ještě na poslední chvíli odvést divákovu pozornost. Zde uváděná stopáž 70 minut je chybná, skutečná stopáž fimu je bez pár vteřin 95 minut. Myslím si, že ta hodinka by byla tak akorát. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

V úvodu řeknu to, že jsem nepochopil informaci v zajímavostech, kde se píše, že si zavražděnou manželku zahrála Milena Steinmasslová na pár sekund ležící ve sněhu. Tak já bych to s dovolením opravil. Výše uvedená herečka hrála ve filmu od první minuty, když opouštěla podnik, prošla vrátnicí a následně byla uškrcena. A tak do zajímavostí patří jen to, že krátce po zabití se jí různě leskne v očích, to asi osvětlovači hrají s divákem hru a když je pak nalezena mrtvá, tak viditelně dýchá. Jinak se jedná o dost průměrnou kriminálku, kde všechny důležité aspekty hrají hlavní roli ve výsleších, což je vidět hlavně v závěru, kdy se pouze střídají podezřelí a mění se čas na hodinách. Kriminalisté působí zoufalým dojmem, ale vlastně má jít o jakousi rekapitulaci pro diváka, aby si stihnul tipnout vraha podobně jako v Hříchy pro pátera Knoxe nebo Hříchy pro diváky detektivek. Přitom na úplném konci Antonín Molčík tvrdí, že vrahovo jméno od jisté doby začal tušit. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Stejné místo, stejný způsob provedení. Vsadím sto ku jedné, že se jedná o stejný motiv a tím pádem o stejného pachatele." Soudruzi kriminalisté mají teda toho fištrónu dostatek. Na to by jen tak někdo nepřišel. Já jsem tedy hlavně obdivoval jejich geniální schopnost nezeptat se při vyšetřování na nic podstatnýho, aby mohli nechat diváka tápat. Ono je tam totiž podezřelejch celá fabrika a přilehlý okolí, takže to mělo bejt těžký. Nicméně i průměrnej šťoural mýho typu dostal brzy dost indicií na rozlousknutí případu a mohl se tak v klidu bavit nad zadumaným pohledem detektiva kouřícího nad výdobytkem moderní techniky - psacím strojem. Za mě je to prostě i na socialistickou kriminálku slabý, ale megasamec Ing. Mikuláš Král byl ve svý skromnosti naprosto jedinečnej. ()

carl.oesch 

všechny recenze uživatele

Detektivka, která nebyla vůbec špatná. V rámci mantinelů, daných dobou plnila veškeré požadavky žánru, netrpěla nelogičnostmi a přitom měla překvapivé rozuzlení, ideologie žádná, naopak několik postřehů, ukazujících realitu pozdně reálného socializmu ve vší nahotě včetně nevábného prostředí a přinášející i jednu ne zcela špatnou myšlenku. Jak potrestat toho, kdo svým sobeckým a bezohledným chováním zavinil zločin, ale přitom ho nespáchal a paragrafy na jeho chování prostě neexistují? Tohle je problém poněkud obecnější a je pozoruhodné, že podobné otázky se vyskytnou spíše v okrajových žánrech, než v té takzvaně "velké" filmařině. Tam se naopak řeší abnormality nebo vykonstruované a nafouknuté prkotiny....kromě solidních výkonů v rámci slušného zobrazení (jehož tradiční síla je ve vedlejších postavách) mně v dobrém zaujala Zuzana Schulzová, kterou jsme bohužel neměli možnost moc často na obrazovce nebo plátně vídat a naopak směšně působil Oldřich Vízner. A ty jeho boty, to byla síla......ale jinak hodně dobrý. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československá televizní kriminálka s poměrně překvapivým odhalením pachatele. Blízko areálu rukavičkárny je zavražděna žena, manželka tamějšího náměstka. Později je na témže místě napadena náměstkova milenka paní Borošová (Z. Schulzová) a inkriminovaná lokalita je poté nazývána znepokojenými zaměstnankyněmi továrny území strachu. Vyšetřování případu se ujímá kapitán Beránek (překvapivě klidný a sympatický A. Molčík) a poručík Velich (O. Vízner). Pachatelů připadajících v úvahu je mnoho, většina filmu zobrazuje výslechy jednotlivých podezřelých. Ve vedlejších rolích účinkovali sexuálně nevybitý náměstek J. Přeučil, P. Rímský v roli řidiče autobusu-úchyla či podváděný alkoholik J. Schwarz. Domnívám se, že se jedná o mírně nadprůměrnou kriminálku, mezi jejíž největší přednosti řadím netradiční duo vyšetřovatelů a nečekaný závěr. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (3)

  • Točilo se v Jílovém a obci Kabáty vzdálené od Jílového 2 kilometry. (sator)
  • Vyšetřovatel (Antonín Molčík) odehraje velkou část rokle s nezapálenou cigaretou nebo s takzvanou špičkou. Jedná se o narážku na inspektora Columba (Peter Falk), který hrál celý seriál s nezapáleným doutníkem. (sator)

Reklama

Reklama