Reklama

Reklama

Světlonoš

(studentský film)
Animovaný / Krátkometrážní / Horor
Česko, 2005, 25 min

Obsahy(1)

Vidíme město, v němž se nachází rozsáhlý labyrint. Nad městem i labyrintem se střídají den a noc a slunce a měsíc se střídají ve zdánlivě nikdy nekončícím koloběhu. Najednou se však soukolí stroje zadrhne a zastaví. Na město se snese nekonečná noc Náš hrdina vstoupí do labyrintu. Prochází jeho temnými chodbami sledován strážci, kteří na první pohled vypadají jako nehybné sochy antických žen, za hrdinovými zády však ožívají. Na své cestě do středu labyrintu musí hrdina podstoupit tři zkoušky. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (91)

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Diablo meets God of War meets Jan Švankmajer. Nápadité, výtvarně precizní a hlavně opravdu napínavé. Wow. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Neskutečně atmosférická podívaná, skvělý námět a navíc je to zahaleno do nádherného zpracování podbarveného krásně zneklidňující hudbou. Nemusí se vůbec přihlížet k tomu, že jde o absolventský snímek, jelikož výsledek je dokonalý ve všech ohledech. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Patrně nejlepší český krátkometrážní animovaný snímek posledních let. Doklad toho, že ani v novém století česká animace nezahyne na úbytě. Scénáristicky trošku slabší, ale provedení je výborné a atmosféra by se dala "krájet nožem". Hororová záležitost se spoustou výtvarných nápadů, kde filmu vévodí rozpohybované sochy a depresivně laděná hudba. Vlastně i ten nedotažený scénář se nakonec stal kladem filmu, když poskytuje divákovi málo vodítek pro pochopení děje a toho, co neznáme a nechápeme, se jak známo, bojíme nejvíc. Po výtvarné stránce velmi kreativní záležitost. Celkový dojem: 95 %. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Obrovské umění. Kvalitní animace. Ovšem příběh mě příliš nezasáhl, spíše mi to připadalo jako sledování nějaké Role Playing Game. ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Mystická antická dráma o tom, kto nesie svetlo ... Najpôsobivejšia bola na filme hudba - respektíve ponuré, temné zvuky prevádzajúce udatného reka v boji za "slnkom". Výborný absolventský film Švankmajera mladšieho !!! ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

geniální práce, jak z hlediska animace, tak z hlediska absolutní atmosféry tak husté, že Rákosníček jen tiše sedí v koutě a tváří se neviditelně, protože jeho mlhu sice můžete nožem krájet, tady si ale na atmosféře zlomil katanu i Zatoichi Monogatari. Krom jiného jsem u tohohle filmu hrozně rád za to, že dokazuje životaschopnost loutkové animace i v jednadvacátém století - je tu totiž perfektní, ať už řemeslně, nebo výtvarně (loutky řeckých válečníků, prostředí jako takové). A navíc to dokáže takřka půlhodinovou stopáž utáhnout bez problémů, což bývá u animáků bez dialogů dost problém, i když mají minut deset. Jedna z nejlepších animovaných záležitostí všehomíra. ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

5* dávám hlavně za konec... Budu ještě chvíli přemýšlet, co všechno sděluje a jestli jsem ho nepochopil jinak, než autor zamýšlel... Je v tom obětavost? Věděl náš hlavní hrdina vůbec jaký je jeho cíl? Nebo byl naopak překvapen a jeho odměna nebyla zrovna tou, kterou si představoval... Je to proto lidská hloupost? Ať už z důvodu obětování sebe sama nebo pro naivitu? Bylo to krásně ponuré a krásně tiché dílko.. Asi si pořídim grafárnu a zapařim zase Diablo :-) ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Méně surrealistické, než tvorba rodičů, zato tajemně uhrančivé. Projít labyrintem a překonat všechny překážky není vůbec snadné. A stejně jako v PC hře je každý level o stupeň těžší. Jestlipak hrdina ví, jaká odměna ho čeká? Industriální doprovod podtrhuje celkovou pochmurnost snímku. ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Bohužel kromě solidní atmosféry a originality Václava Švankmajera, nevidím nic, z čeho bych měl být "paf".. ()

Ruut 

všechny recenze uživatele

mladý Švankmajer - a je lepší než jeho otec v posledních filmech. Sice jasné vítezství formy nad obsahem (až moc alegorie), ale při délce 23min pořád velká paráda ... ()

Peytl 

všechny recenze uživatele

Děti moje, vyserte se na tvůrce typu gaye Baye a jeho epické transexuální transportéry z tranzistoru a zbytečně přepálené stopáže. Budiž vám alternativou mlaďas Švankmajer, který mě pobavil za necelou půlhoďku mnohem víc, než všichni Emmerichové světa za svoje bžiliony. Vizuálně úžasný a zvukově dokonalý krátkometrážák s kurevsky hustou atmosférou, tak co se dál rozepisovat, ne? ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Tak tohle jablko daleko od stromu nespadlo. Přesto originál. Kosmogonické drama panáčka a figurek. Kdo je vítězem? Vítěz se stává novým králem. Ale v čem spočívá prapůvodní posvátná funkce krále? Věděl to panáček předem? Z jiného konce: První nástrahou je sekyrové kyvadlo, překonané pomocí krysy: viz fotrovo Kyvadlo, jáma a naděje. Třetí nástrahu zastavuje stejně jako pekelnou stěnu tamtéž. Po zničení draka (druhá nástraha) začne po otočení kohoutu prýštit z rány víno/krev: viz fotrovu Lekci Faust – pak teprve hrdina mrchu definitivně zabíjí – to pravé nebezpečí? Koneckonců, pro fotra je každý tvor jedlíkem a potencionálním jídlem. Tady je to trochu jinak. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Slovami ťažko opísateľný, surealistický večerníček pre dospelých. Veľmi sugestívne dielko. 80% a to mi tento druh animácie väčšinou nesedí. ()

Reklama

Reklama