Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Televízny film vznikol na motívy poviedok klasika slovenskej literatúry Jozefa Gregora - Tajovského. Starý včelár prináša sugestívne zamyslenie sa nad čistou dušou statočného prostého človeka, ktorý sa usiluje žiť čestne a nesebecky. Jeho vzťah k poriadku sveta a prírody odráža i jeho vzťah k ľuďom a životnú harmóniu dosahuje svojou schopnosťou žiť v súlade so svojím svedomím a mravnými zásadami. Režisér Miloslav Luther vytvoril na báze krehkej poviedky dramatické dielo plné poézie a nezabudnuteľných obrazov. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (17)

tron 

všechny recenze uživatele

„Proti veku nieto lieku.“ Malý veľký film o ťažkej dobe (ale vyzerá to tak, že ťažká je na Slovensku už posledných X stoviek rokov). Skvelý Ľudovít Greššo (pre ktorého šlo o jednu z posledných rolí, nakoľko o rok neskôr zomrel). Čím som starší, tým sa mi to viacej páči (a tým som z toho smutnejší). ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

V osmdesátých letech zachraňovala mnoho režisérů televizní tvorba. Velmi často šlo o zpracování knižní předlohy, téma nesmělo příliš provokovat. Díky tomu vnikla řada středometrážních televizních insenací, které potěšili, ale nedávali příliš prostoru ke svobodné tvorbě. Starý včelár zachycuje kus světa, který už není a asi už nebude. Strašně ráda bych se mýlila. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Také hrané Obrazy starého sveta. Nejaký konflikt je tu skôr vo všeobecnejšej rovine, akoby sa niečo dramatické odohrávalo medzi postavami. Najdramatickejšia scéna je snáď tá, kedy včelár odíde od stola, pretože žena nedala najesť koňovi. Tak ma pri tomto a ďalších mnohých filmoch o zániku starého sveta napadlo, že sa jedná skôr o generačný problém každej doby, ako keby sme mali vytýčiť nejakú špecifickú dobu, kedy bola tá zmena najmarkantnejšia. Ale to je asi každému jasné. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Podmanivý příběh stárnoucího muže, jeho ženy, dvou synů a malého vnuka, který jako jediný svému dědečkovi naslouchá. Prostý a skromný způsob života, těžká práce jako samozřejmost a souznění, soulad s přírodou, takový je starý včelař, ryzí. Moc pěkně natočeno, kouzelný hudební doprovod a herci úžasně přirození. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,AKO HUČIA!" ,,ČOBY HUČALI, TRÚBIA NA MALÝCH TRÚBKACH." __ Keď ja som toho Tajovského nemusel už od čias povinného čítania na základnej škole - bolo to nudné, nezrozumiteľné svojimi archaizmami, navyše zasadené do doby a prostredia, ktoré už takmer nikoho nezaujímajú. Hodinový televízny film je na tom v mnohom podobne - čerpá z viacerých poviedok, no priveľa sa v ňou neudeje. Z dnešného pohľadu ma zaujal najmä tým, že v čase jeho nakrúcania bola daná doba len 70 rokov vzdialenou realitou. Ďalej stoja ešte za zmienku miestami zaujímavá hudba, zobrazenie rôznych rituálov a po technickej stránke dobre zostrihané posledné tri scény + účasť otca a syna Greššovcov. Vďaka krátkej stopáži stojí film určite za videnie, aj keby ste jeho pozretím neboli výraznejšie poznačený. (205. hodnotenie, 16. komentár k filmu) ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Starý lidi se nikdy neuchylovali k novým věcem a tak když si mladý jura pořídí koně, tak je ve stavení oheň na střeše. 55% ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Věčný koloběh života, jaro symbolem nového života, Života v symbióze s přírodou. Těžká dřina a konflikt mezi otcem a synem, starým odcházejícím a novým nastupujícím. Obyčejný příběh hádky o to, jestli koupit koně. Symbolika asi v každém okénku. Vím, co chtěl pan režisér říct. Tak to řekl a je to...70% ()

maxxxim 

všechny recenze uživatele

Dôkaz toho, že aj u nás vznikali kvalitné snímky. Žiaľ, tá doba je nenávratne preč a nepredpokladám, že sa to v blízkej budúcnosti zmení. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Veľmi jednoduchý konflikt vo filme, medzi starou a novou generáciou, ale ten sa mi nezdal ako to hlavné. Láska ku včelám až za hrob, tú si starostlivosť o ne vyžaduje, a je otázkou ich prežitia, či túto starostlivosť má kto zdediť. Dlhé pasáže bez slov, iba ťažká a neustála dedinská práca okolo hospodárstva, zdalo sa mi vo filme na môj vkus trochu málo príbehu. ()

Bernhardiner 

všechny recenze uživatele

Film o starém muži, jenž se řídí svým svědomím. A taky o lidech, kteří o svědomí přišli a pro které je tenhle starý děda jen přítěž v jejich hlouposti. Je vidno, že ke kvalitnímu snímku není třeba mnoho. Stačí vlastně jen kvalitní herci, nějaký ten statek a dobrý příběh. To stačí. Tenhle příběh je tak pravdivý a tak syrový jak slovenské hory samy. Škoda, že se takové malé velké snímky dnes moc netočí, literaturu Slováci kvalitní evidentně mají. Jenže holt je jiná doba, moderní divák chce vidět něco bombastičtějšího. 90% ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Výborný televízny film, ktorý je dnes aj pamiatkou na Ľudovíta Gešša a Máriu Markovičovú. Neviem či aj inom filme si zahrali hlavné postavy otec a syn Greššovci. Filmu dávam 70%. ()

conery1 

všechny recenze uživatele

Príbeh o kolobehu prírody. Staré odchádza, aby nové mohlo žiť. A keď že i ľudia sú súčasťou prírody, stará generácia odchádza spolu so svojím spôsobom života a mladá preberá žezlo bytia, s novým pohľadom na svet. Detailná kamera Doda Šimončiča, napr. navreté žily koňa pri oraní, akoby vťahovala diváka hlbšie do príbehu a má pocit, že je jeho súčasťou. Však aj sme súčasťou veľkého príbehu zvaného život. ()

topi80 

všechny recenze uživatele

Co bych chtěl vyzdvihnout jako první, to je vizuální stránka. Každý záběr, který zachycuje těžkou zemědělsku práci na vesnici, tak činí do sebemenšího detailu. Nejen dřinu na rozbahněném poli či dvoře (kde jsem to bláto cítil na nohách i v pohodlí gauče), ale i všechny přípravy. Nebo na začátku, co všechno ještě hospodyně udělala při cestě z chlíva, kde už měla v podstatě hotovo, do světnice. Příběh samotný nijak nosný není. Syn pořídí koně i přes nesouhlas starého otce, který je ale svým postojem překážkou toho, aby se grunt rozvíjel a práce šla synům lépe od ruky. Vlastně je to sobecké s ohledem na to, že on už na poli nepracuje. Jenže divák nedostane nějaké vypjaté emoce, naopak, všechny dialogy jsou zvláštním způsobem zcela odosobněné, dokonce i ty, kdy děda zaučuje vnuka u včel. Snahou tvůrců tak evidentně je důraz na to, co je v jiných filmech až ve druhém až třetím plánu. A co vlastně ani nedokážu popsat. Ten film je zvláštní, ale svou dokonale realistickou vizuální stránkou dokonalý. ()

javlapippi 

všechny recenze uživatele

"Čítať synak vieš, ale rozumu nemáš za grajciar." Dvaja bratia drhnú v pote tváre a po kolená v blate s volským záprahom na poli a zatiaľ, čo flegmatik Bzdúch ešte len kydá bez hnutia brvy hnoj, závistivec Greššo mladší pokukuje na susedovu roľu, kde už gazda disponujúci konskou silou dávno orie. Včely opatrujúci a akejkoľvek zmene sa brániaci vekovitý patriarcha Greššo starší návrhy na zadováženie koňa nekompromisne odmieta a keď je tento napriek tomu synom pokrokárom zakúpený, nastane v rodine rozkol a starý otec idú trucovať na grúň za svojim obľúbeným spoločenským hmyzom, kde ich po uvedomení si, že už dopatriarchovali, počnú opúšťať životné sily. Vynikajúce herecké výkony a dokonale zachytená atmosféra prostého roľníckeho života plného driny, blata, rituálov a potlačovaných emócií. Päť plných úľov. "Proti veku nieto lieku." ()

Reklama

Reklama