Reklama

Reklama

Jaroslavna: Královna Francie

  • Sovětský svaz Jaroslavna, koroleva Francii (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Historický snímek nás vrací do 11. století, kdy byla na francouzský trůn dosazena ruská šlechtična Anna Jaroslavna. Byla dcerou kyjevského knížete Jaroslava Moudrého, kterému se podařilo ji provdat za francouzského krále Jindřicha I. Předtím, než došlo ke svatbě, vydala se budoucí královna na nebezpečnou cestu, která se kvůli nejrůznějším intrikám mohla stát její poslední. Naštěstí měla Anna Jaroslavna po ruce konvoj válečníků, kteří byli ochotni položit za svou panovnici holý život.. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Jelena Koreněva po Romanci o zamilovaných poněkud vyzrála. Vytvořila hlavní roli Anny Kyjevské v zajímavém dobrodružném příběhu z cestování v euroasijském středověku roku 1048. Pravda, po tom, co Řitka vytvořila naprosto zcizující obal a vymyslela nic neříkající anotaci, je setkání se skutečným filmem zcela jiným zážitkem. O to ale lepším. Jaroslavna, královna Francie je historizující roadmovie na koních popisující cestu dozrání nejmladší ruské princezny Anny Jaroslavny (dcery Jaroslava I. a Ingegerdy Švédské) na francký trůn. Doma byla vychovávána mladým mnichem, který se do ní tajně zamiloval. Během cesty se tento cit samozřejmě stává dominantní katarzí dramatu, což vyvolá nepříjemné důsledky. Dnes je možné navštívit hrob Anny Reginy v opatství Villiers v La Ferté-Alais a být zároveň vděčný Lenfilmu, že tento syžet nepřetvořil v ukázkový příběh o tom, jak Rusko pomohlo zvelebit Francii. Pouze jsou zde chytře bilancovány vazby příslušníků ruské knížecí rodiny na celoevropskou politickou scénu. Anniny starší sestry byly provdány do Uher a Norska. ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Jaroslavna, královna Francie je taková poetická historická fantasy. I když všechny sňatky dohodnuté Jaroslavem Moudrým jsou pravdivé, trochu si krajinu a historii upravuje. Není to však na škodu příběhu se spoustou pěkných písní. Zajímavé herecké výkony: Jelena Koreněva (Anna Jaroslavna), Nikolaj Karačencov (Zlat) Viktor Jevgrafov (Daniel). ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Určitě by se dalo toto téma lépe nafilmovat, ba možná z takové historie udělat trhák ! Jenže nafilmovat takový film, stojí spoustů peněz a to zřejmě v roce 1978 Rusové nechtěli a možná ani neměli. Proto je to výpravně slaboučké jako 2x vyvařený čajový pytlík. Též výkon hlavní herečky Jeleny Koreněvy nebyl nic moc. V podstatě jsem byla rozčarovaná, slibovala jsem si od toho filmu více. A závěr byl nemastný - neslaný. ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Očekával jsem solidně zpracovaný historický námět, dočkal jsem se zcela nepovedeného filmu, mizerná režie, slabé herecké výkony, prostě takové nemastné neslané. Zas další zbytečně vyhozené peníze za DVD. ()

Dr.dogous 

všechny recenze uživatele

Už tehdy (1048) vedla slovanská knížata boj s cízimi mocnostmi za pomoci děloh svých dcer. Anna se provdala za franckého krále Jindřicha!? V dějinách je známá jako prababička téměř 30 francouzských králů. Její socha zdobí portál kostela Sv.Vincence ve městě Sanlis (Francie). Nápis na podstavci nám sděluje "Anna ruská, královna francouzská, zakladatelka kostela roku 1060". Její freskovou podobiznu naleznete například v Kyjevě v Sofijském chrámu.Díky Lenfilmu nám byly odhaleny překvapující vazby příslušníků ruské knížecí rodiny na celoevropskou politickou scénu v 11: století. Anniny starší sestry byly provdány do Uher a Norska. Díky Lenfilmu jsme však zhledli také nekvalitní obraz, zvku i rozvlklý a nenápaditý scénář 58% ()

JimLogan 

všechny recenze uživatele

Nevýpravná výprava, tak by se dal tento film zhodnotit. Nedostatek prostředků, nevyvážené herecké výkony a celková nepropracovanost snímku čiší z každého záběru. Je to škoda. Film totiž od úplného fiaska zachraňuje kupodivu kvalitní a dobře vymyšlený scénář, který by si jistě zasluhoval lepší zpracování. A jen tak mimochodem "Baron Germon" je pěkně vlezlá písnička... ()

Reklama

Reklama