Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Režisérka Mira Nairová natočila v indicko-americké koprodukci dramatický příběh indického chlapce, jehož rodiče přesídlili z Kalkaty do Ameriky. Jak Nikhil (Kal Penn), jemuž doma přezdívají Gogol podle oblíbeného otcova spisovatele, dorůstá, ztrácí zájem o dědictví předků ze vzdálené země, kterou nezná, a staví se proti dávným tradicím. Chce se jmenovat Nick a být jako ostatní američtí teenageři, co kouří trávu a líbí je jim blonďaté spolužačky z bohatých rodin. Rodiče Gangulisovi (Irfan Khan a Tabu) si se svým rebelujícím potomkem, který se chce zcela odstřihnout od bengálských kořenů a jít studovat na Yale, nevědí rady. Ale když se mladík setká s krásnou Moushumi (Zuleikha Robinsonová), která též pochází z rodiny indických emigrantů, začne chápat, že starý svět jeho rodičů, který chce nechat za sebou, může být propojen s novým světem, jenž leží před ním. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (28)

T2

všechny recenze uživatele

Rozpočet $9,5miliónaTržby USA $13,569,248Tržby Celosvetovo $20,138,836Tržby za predaj DVD v USA $9,336,528 //počet predaných kusov 521,847 ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Režisérka Mira Nair těží ve své tvorbě ze schopnosti stát někde mezi indickou kulturou reprezentovanou Bollywoodem a mezi tradiční filmovou tvorbou reprezentovanou Hollywoodem. Dokáže účinně skloubit oba styly a prodávat exotiku kultivovanou západní střídmostí a realitou. Znám už její Bouřlivou svatbu, která se mi ale líbila trochu víc právě pro svůj exotický rámec tradiční indické svatby, ale i Jmenovec je solidní film, který trochu doplácí na snahu zmapovat životy dvou generací. Na to jsou necelé dvě hodiny trochu málo, a tak snímek působí někdy zkratkovitě a postavy tak trochu jako figurky. Navíc tomu schází silnější dějová linie, ty psychologické konflikty jsou rozředěné časem a neochotou režisérky jít do většího emočního střetu. Celkový dojem: 60 %. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Kto dokáže pravdivejšie a hodnovernejšie natočiť film, ktorý zachytáva mladý indický pár po emigrácii do USA a následnú tvrdú kolíziu týchto dvoch diametrálne odlišných kultúr z pohľadu mladých detí týchto rodín? No predsa Indka, ktorá emigrovala a vyrástla v New Yorku. Citlivo natočený film, ktorý dokonale dáva do kontrastu tieto dva svety, dve kultúry, ich životné hodnoty a štýl života. Na jednej strane indický život, ktorý prekypuje radosťou zo života, pulzuje energiou, farbami a láskou, na druhej strane typický americký štýl života, unáhlený, citovo chladný, mravne skazený. Mira Nair všetky tieto problémy natočila s citom a uvážlivosťou tak, aby aj ne-bengálske publikum dokázalo pochopiť pocity a a zmysel bengálskej tradície a kultúry. Krásne zachytený bol každý aspekt zmyslu života. Počiatočný zrod veľkej lásky, počatie nového života, strata najbližšieho, pri ktorých som každú radosť, či pálčivý smútok prežíval s hlavnými postavami. Veľkú priazeň si u mňa vyslúžil záver, ktorý napriek veľkej citovej náväznosti na diváka sa nesnaží o nejaké samoúčelné citové vydieranie. Obhajujúc len štvorhviezdičkové hodnotenie musím ale spomenúť (jemnými spoilermi) aj niekoľké nedostatky. Scenár je na jednej strane veľmi vynaliezavý a pestrý, ale pocitu klišé som sa nevyhol (aféra s francúzskym milencom bola trošku otrepaná) a príliš zjednodušený bol priebeh zásadných momentov - rozchod Gogola s americkou priateľkou a následný vzťah s jeho manželkou. Samozrejme a pochopiteľne, najväčším prekvapením bol Kal Penn ako nesporná herecká dominanta celého filmu. Som rád, že som nezaváhal a vsiakol som toto filmové potešenie a konečne 'niečo iné'. 85%. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

I když se Mira Nair neumí rozhodnout, jestli je její film určen migrujícím Indům, zájemcům o indickou kulturu či filmovému divákovi a její zkratkovitá výpověď se sestává z jednoduchých symbolů jako vlak či kniha, je to ve výsledku příjemný filmový zážitek. A je možná ještě zajímavější, že podobné zážitky přicházejí opakovaně od indických režisérek. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Tradice, kontinuita, věrnost původní kultuře, odkud rod vzešel - to jsou vždycky vděčná témata. Když se to povede natočit tak zajímavě jako v tomto případě, je to paráda. Krásná herečka, zajímavé prostředí, netradiční reálie, dobře zvládnutý příběh a povedený film je na světě. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Film o tradici se zachování původní kultury. Nádherná hlavní hrdinka v poloromantickém dramatu. Námět - Jhumpa Lahiriová. Scénář - Sooni Taraporevala. Hudba - Nitin Sawhney. Kamera - Frederick Elmes. ()

Lyncha 

všechny recenze uživatele

Mně se to nezdálo ani dramatické, ani romantické, a rozhodně ne jako komedie. Celou dobu jsem jen z povzdálí a naprosto bez emocí sledovala životní pouť jedné rodiny. I když musím připustit, že zajímavou. Na závěr jen drobný komentář k uvedenému obsahu: Ashoke a Ashima nebyli ke sňatku donuceni, oba s ním souhlasili. ()

Andrea1717 

všechny recenze uživatele

Typická americká koprodukcia, mne teda vôbec nevyhovuje. Asi v polovici filmu som si matne uvedomila, že toto som už videla, aj keď to bolo ešte pred nástupom mojej éry "Bollywood" ale zjavne ma to neočarilo veľmi ani vtedy ani teraz. Irrfan dokáže dať zo seba omnoho viac, táto nemastná neslaná rola bola divná. Tabu bola síce zlatá, ale celý film postráda nejakú hlbšiu myšlienku, niečo zlomové teda ak to tam malo smerovať. V obsahu sa píše o dramatickom príbehu a rebelujúcom synovi, pre Boha kde to vzali, toto bola dráma a rebélia? To bol pokľudný náhľad do rodiny žijúcej v Amerike a nič viac. ()

markuc 

všechny recenze uživatele

Ja mam pro tyhle krasne, barevne, sentimentalni, indicke snimky slabost. I kdyz to neni proste buhvico (komu tento styl nic nerika, at si jednu hvezdicku odebere). Proste dojemne drama, jak ma byt a ja jak si ho predstavuji. ()

Estrecha 

všechny recenze uživatele

Pokládali jste si někdy otázku, jaký by byl a o čem by vlastně byl indický film, ve kterém by chyběly hodiny a hodiny nekonečné indické hudby a tancování? Že by z filmu zůstaly jen titulky? Opak je pravdou. Jmenovec je brilantní film nabízející pohled do indické rodiny v USA. Povedeně jsou zde ztvárněny indické tradice, kontrast se západní kulturou a posun v myšlení indických dětí, které se již v USA narodí. ()

Ramanam 

všechny recenze uživatele

Příběh jedné rodiny, tak by se dalo velmi rychle shrnout vše, o čem tento snímek je. Ind žijící v USA (Irrfan Khan) si namluví v Indii děvče (Tabu) a spolu odcestují do ráje na zemi, který zde představuje USA. Poté se jim narodí chlapec a děvče. Postupné posouvání v ději nás seznámí s tím, jak se čas a prostředí podepsalo na jejich rodině. Nejviditelněji na jejich potomcích, které můžeme sledovat od plenek po plnou dospělost. S přicházející novou generací, novými vztahy a způsobem života v západním světě se pomalu, ale jistě jako rodina odcizují... Nic zázračného nečekejte, ani nějaká silná poselství do života. I.F. a Tabu jsou bez debat výborní herci, ale zde se nedalo nic navíc prodat. Prostě jen sledujeme osudy jedné rodiny, to je vše. Je mi líto, ale zdejší hodnocení je přehnaně vysoké. Krutě průměrné, lehce v nudě mučivé a bez efektu, kterým jinak indické filmy přetékají - záplavou emocí. Samozřejmě můj názor. Někoho jiného to mohlo velmi fascinovat, mě tedy rozhodně ne. Jasný a čistý průměr tří hvězd. Zde není nad čím spekulovat. ()

korndaddy 

všechny recenze uživatele

U T A H A N Ý a nudný. Je škoda, když na jedinej zajímavej moment musíte čekat hodinu a půl. Takový svetry z dynamitů by to spasily. ()

Reklama

Reklama