Reklama

Reklama

Bytost

  • USA The Entity (více)
Trailer

Obsahy(1)

Carla Morenová je ve svém pokoji kýmsi surově napadena a znásilněna. Nikdo, včetně manžela, jí ale nevěří, že útoky záhadné bytosti se opakují, ačkoli má tělo samou modřinu. Když se Carle nepochopitelným způsobem porouchá auto a ona se málem zabije, poslechne svou přítelkyni Cindy a vyhledá pomoc psychologa doktora Sneidermana. Ten s ní probírá její dětství a mládí a společně skládají mozaiku událostí, které by mohly nynější útoky vysvětlovat. Doktor Sneiderman usoudí, že útoky jsou jen Carliny představy, s jejichž pomocí se snaží vyrovnat s rozličnými životními traumaty. Carla s jeho závěry nesouhlasí a když ji chce doktor hospitalizovat, odmítne a rozhodne se čelit útokům dál sama a zůstat se svými dětmi. Nedlouho nato se Carla seznámí se dvěma parapsychology z místní univerzity, kteří ji vyslechnou a rozhodnou se věci přijít na kloub. K pokusu se dostaví i doktor Sneidrman, který parapsychologii nevěří a chce Carlu za každou cenu chránit... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (160)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

První polovinu filmu jsem nabyl dojmu, že mám co dočinění s nejlepším duchařským hororem vůbec. Žádnej dlouhej únavnej úvod, první setkání s duchem proběhne už někdy v páté minutě a není to žádné posunutí hrníčku o jeden centimetr nebo zhasnutí světla, ale pořádně důraznej střet, jenž bývá v ostatních podobných filmech k vidění až krátce před závěrečnými titulky. Atmosféra by se dala krájet, hudební podkres mi zpočátku přišel příliš rušivý, ale časem jsem si na něj zvyknul a přiznávám mu velikou působivost. V druhé polovině však dojde ke zbytečnému natahování a opakování, entita se začne projevovat trikově ne zrovna excelentními světelnými jevy, takže absolutní nadšení mírně upadá, ale i tak se jedná o duchařskou špičku. Horror movie of the year ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Velmi povedený horror bez "strašidelných" vizuálních orgií monster a cákanců krve - sice s pár zbytečnými klišé (doktor zamilovaný hero), ale také s příjemně hutnou atmosférou, přesvědčivými herci, hodně dobrým hudebním/ruchovým podkladem, rozkošným závěrem a hlavně s brutálně šarmantním "záporákem". Přehodnocuji žebříček objektů své platonické sexuální touhy - I know I don't have to leave the door open, Mr. Entity... ♥ ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Velmi sugestivní a silný horror natočený podle skutečné události, který je z hlediska žánru pozoruhodný především pro svou podobnost s Hooperovým Poltergeistem, který je ale o rok mladší. Film o opakovaném znásilňování matky tří dětí u širokého publika samozřejmě propadl a byl tak neprávem zapomenut. Rozhodně jde o pozornosti hodnou záležitost s několika silnými scénami, které z hlavy jen tak nedostanete. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Časem lehce zaprášený, avšak stále děsivý horor o sexuchtivém démonovi. Dvouhodinová stopáž sice podkopává nohy tomu údernému startu, ale to nic nemění na tom, že pořád se jedná o mimořádný zážitek. Hlavně ve chvílích duchových radovánek, kdy za doprovodu Bernsteinovo (o tři roky později komponoval hudbu ke Cravenově The Nightmare on Elm Street) pekelně burácejícího podkresu vám film nedovolí se nadechnout. Takže dneska, v záplavě novodobých ghost stories, slouží jako perfektní balzám pro diváky vyhledávající starou školu. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

A jéje, zase jednou ty >skutečné události< , pojednané ovšem bytostně hollywoodsky a stádu naservírované skutečně tak polopatě a prostoduše, až se jeden zas musel lehce ušklebovat - a ta vrcholná scéna s tekutým dusíkem či co to bylo za plyn, kterým chtěli páni a dámy univerzitní(!) profesóři poltergeista zmrazit a pak jen tupě zírali, to už jeden pouštěl smíchy plyny! . . . Tož ty svatá duchařino, jo bavil jsem se >odduchově< , byť našinec (díky televizáckému ořezu na 4:3) zas ke své smůle neviděl třetinu obrazu (zcela jistě se tam dělo něco zásadního, co igitátorovi takto uniklo...;o) a ten čudlárenský bezzvučný odduševnělý dabing taky za kulový stál... Tak aspoň že tam byla vidět na svou dobu velmi odvážně obnažená a onou entitou vcelku drsně przněná tehdy velmi šumná B.H.! - - - P.S. A na mou duši nekecám, během sledování mi sklouzly zničeho nic z klávesnice na stole ložené noviny (úterní Stará fronta Hnus!) na zem a dotkly se mé levé nohy! No, byla to jediná momentka, kdy mi zatrnulo a lehce jsem se zachvěl a vylekal. Asi mě v tu chvíli navštívil Duch sám! - - - P.P.S A co by na to můj ty jardo asi řekl Jarda Dušek? ;-o - - - - - (Poprvé viděno 8.2.2012 na hlubocenoční >vydušené kůůlovizi< mezi duchem a duchnou, hodnocení 706., komentář zde s racionálním úšklebkem jako šestaosmdesátý - 8.2.2012) ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Bytost mě lákala na horor vysokým procentuálním skóre, ale dostavilo se vystřízlivění. Myslím, že je to jeden z případů, kdy je hodnocení ovlivněno nostalgií. Zpracování a výkony odpovídají televiznímu provedení a jde pouze o průměr. Navíc v mých očích Bytosti ubližuje i sveřepá snaha prodat zápletku jako příběh ze života a sexuchtivý duch ve mě bohužel nevyvolává hrůzu, ale cukání koutků úst. Abych ten film bral vážně, musel by sám sebe brát mnohem méně vážně. Horor je pro mě hra s lidskou předstvivostí a v momentě, kdy se mně někdo pokouší parapsychologii představit jako seriózní vědu, u mě končí. Celkový dojem: 25 %. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodná moderní duchařina, prý podle skutečné události, kde strašidelné viktoriánské sídlo nahradil domek na předměstí v současné Americe, ale bouchající dveře, padající předměty a divné zvuky zůstaly. První polovina do nás pálí brutální útoky neznámé bytosti na svobodnou matku tři dětí, která marně hledá pomoc na psychiatrii, kde ji považují za sebepoškozující se hysterku, v druhé polovině se hrdinka obrátí pro pomoc na parapsychology, kteří ji nejdříve monitorují u ní doma a následně se pokusí chytit ducha v laboratorní replice jejího domu. Rozjezd i finále jsou solidní, prostředek slabší, Barbara Hershey v hlavní roli výborná a znásilňovací scény (hlavně díky intenzívní zvukové stopě) působivé, škoda, že se za půlkou stane z útočníka jen hra světýlek. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Jako horor nic moc, konfrontační fáze jsou sice zručně sehrané a přicházejí nečekaně rychle, nicméně násilný hudební doprovod absolutně likviduje jakékoliv záchvěvy atmosféry. Napomáhá tomu i fakt, že zdejší duch místo bouchání s dveřmi a zhasínání světel hned od začátku znásilňuje hlavní protagonistku. Značně rychlý úvod zároveň znemožňuje postupné gradování scén, takže veškerá další napadnutí jsou spíše repeticí obohacenou o klasické motivy (rozbíjení oken atp.). O poznání přívětivější by byl psychologický pohled, který je však dost ztížen faktem, že svědkem paranormálních jevů se postupně stává čím dál více postav, takže nedává příliš velký smysl. ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Těžko pochopitelné, že je tento snímek u nás téměř neznámý. Jedna z nejlepších duchařin, kterou jsem měl možnost vidět. Výborné efekty (na svou dobu), dusná atmosféra a přesvědčiví herci posunují tento snímek vysoko nad například mnohem proslavenějšího Poltergeista. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Myslela jsem, že to bude o něčem jiném. Už jen to, že hned v prvních pár minutách se duch projeví tak brutálně, je chyba, aspoň co se týče budování napětí. Spíš než horor jsem to viděla jako mysteriózní film o tom, jak onu bytost zneškodnit s přispěním vědy, což strašidelnosti ubírá ještě víc. Největším pozitivem je pro mě výkon hlavní hrdinky, které mi bylo líto, sem tam dobrá atmosféra a hudba. Doktor mi vadil. Že to je podle skutečné události se mnou moc nehnulo. A chvílemi jsem se strašně nudila. ()

Rogue 

všechny recenze uživatele

Zapomenutý snímek s nezapomenutelným hudebním motivem, za který by se nestyděl ani Carpenter. Za ten zbytek ostatně také ne, atmosféra je hustá od první vteřiny až do konce. Pure 80's ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Film podľa skutočnosti o Carle Morenovej, ktorú jedného večera znásilnil duch. Od tejto nepríjemnej skúsenosti sa jej život dokonale obracia hore nohami. Nikto jej totiž nevie pomôcť. Psychológovia ju označujú za chorú osobu, a skupinka vyšetrovateľov paranormálnych javov nevie čo robiť. Posledným pokusom ostáva použitie hélia a ducha tak uväzniť. Podarí sa nebezpečný plán? Vždy keď pozerám nejaký horor z 80´ rokov, mám pocit, že listujem vo veľmi starej knihe dejepisu, ktorá je neúplná a chýbajú nejaké fakty. Štipka napätia s komickými efektmi, to nie je nič pre mňa. Kvalitu snímku tak nezachráni ani slušný príbeh či herecký výkon Barbary Hershej. Opäť som sa raz presvedčil, že klasiku môžem z ďaleka obchádzať - 50%. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Mno co k tomu říct. tenhle film mi byl už dlouhou dobu vytrvale doporučován a já se mu pořád z nějakých záhadných důvodů vyhejbal. No dneska nad ránem jsem to dal a jako nemusel jsem se jít po zhlédnutí osprchovat, to zase ne, ale je to solidní nálož. Tvůrci tu evidentně vsadili na známou poučku, že nejděsivější je to co není vidět a z takto prostým konceptem to funguje víc než obstojně. jenom bych to tak o 20 minut zkrátil, protože ke konci tomu začne lehce docházet dech, ale i tak jsem rád, že jsem se k tomu konečně dostal.75% ()

petero 

všechny recenze uživatele

Po odporúčaní z diskusii k Paranormal Activity na tento film od Rogue musím dať za pravdu že PA je čajíček oproti tomuto neznámemu kúsku. Film šlape na solídne obrátku od úvodu, scény aktivity Entity sú doprevádzané nádherným dunením a rozhodne Entita sa s tým nesere a ide si po tom čo chce hneď od začiatku. Prvá scéna znásilnenia je geniálna vzhľadom na jej spracovanie ako by bola znásilnená nejakým hmotným votrelcom. Všetko vyvrcholí znásilnením pred jej vlastnými deťmi. Beznádej vyplýva z toho že obeti nechce nikto z triezvo uvažujúcich doktorov uveriť a aj keď narazí na ľudí, ktorí sa zaujímajú o paranormálne javy, odohnanie Entity je zdá sa nad akékoľvek ľudské sily. Naviac obligátne podľa skutočnej udalosti tomu filmu pridáva na sile a ako dokáže byť taká posledná veta v textovej forme na záver filmu úderná sa môžete presvedčiť ak zhliadnete práve The Entity. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Velmi netradiční horor, ve kterém se jde hned od začátku sice hodně tvrdě na věc, ale s příchodem závěrečných titulků mě ulpěla pachuť v ústech hlavně kvůli tomu, že celý příběh vlastně není vůbec nijak dovyprávěn a proč se to vůbec té ženské dělo. Určitě si zjistím zda-li jde o skutečný případ. Body navíc Bytost získává hlavně za nadupanou nepříjemnou hudbu, když neviditelná Bytost přichází. 40% ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Existuje taky ženská verze takového domácího mazlíčka? _ Jen škoda třetí čtvrtky filmu, která pošle spád do mínusovejch čísel. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Kvalitní mysteriozní příběh o duchovi, co se zamiluje, avšak jeho láska není opětována tak, jak by se patřilo. Ona bytost není nijak definována, tudíž divák si může podle libosti dosadit - duch, poltergeist, mimozemšťan, bytost z pekla aj. Divák je, na rozdíl od doktorů, ve výhodě - útoky vidí na vlastní oči. Pro Carlu je však velmi obtížné přesvědčit okolí, že se ony hrůzy nedějí v její hlavě. Atmosferická hudba, kamera snímá pokřivené obrazy (úhly snímání, kdy v obraze je všechno šikmé místo rovné, znásobují klaustrofobní atmosféru), ruchy, světlo a stín a nevysvětlitelné tajemno způsobují, že celková nálada je stále mrazivější a temnější. Ke konci nabírá film tempo a chystá se finální střetnutí. Vydařené efekty (zejména znásilňování Carly) má mj. na svědomí Stan Winston. Jen konec s obligátním dovětkem, že film je založen na skutečných událostech, vše zbytečně shodí. V 80.letech zřejmě tyhle slogany ještě fungovaly... ()

juta 

všechny recenze uživatele

Zbytečně dlouhý horor, který mohl být klidně o třičtvrtě hodiny kratší. Nadržený duch, který si vybral Carlu jako svoji sexuální otrokyni se jen tak snadno odbít nenechá, takže má Carla co dělat, aby se ho zbavila. Hudba při těchto hrátkách nebyla úplně to pravé, ale jak se neustále opakovala při střetnutích, tak si na to člověk musí nějak zvyknout. Mám z toho rozporuplné dojmy. ()

Reklama

Reklama