Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Volně natočeno na motivy japonských bájí a pověstí. V pohádkovém příběhu se vypráví o osudech mladého rybáře (P. Trávníček), který svou statečností a odvahou zachrání štěstí dívky Jukiko (V. Jeníková) i své vlastní. A jak už to v pohádkách bývá, nakonec zvítězí i nad zlem, v našem případě nad čarodějnicí Jamambou (J. Adamová), která sužuje celý kraj. (Česká televize)

(více)

Recenze (65)

monolog 

všechny recenze uživatele

Ať už je to rádby pohádka nebo třeba z papundeklu, já se toho jako malej kluk strašně bál. Takový to Žeru psy a žeru kozy... už ani nevím jak to pokračovalo, z toho jsem měl bobky kdykoliv jsem si na tu pohádku vzpomněl a to až snad do desíti let. Herci klasicky dobří a vlastně se to moc neliší od ostatních kvalitních studiových pohádek točených u nás do půlky devadesátých let a to jak zábavností, tak propracovaností děje, který je dětinský jen opravdu vyjímečně. A taky to má proč být dobrý, když se mrknete do filmografie režisérky, nenatočila z těch asi třiceti filmů nic než pohádky. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Vyju hlady vyju hlady, žeru krávy, psy i hady... Dětský horor, kde se Trávníček otáčí třikrát vpravo, místo jednou vlevo. Zlou čarodějnici ovšem jako obvykle zahubí její ješitnost. Adamové podobné role seděly. Také musím zmínit, že jak se mi obvykle moc nelíbí disharmonická hudba Ladislava Simona, do tohoto temného příběhu velmi sedí a slušně dotváří jeho ponurou atmosféru. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Orientální papundeklové pohádky jsou jednou z mých nejvýraznějších filmových vzpomínek z dětství. A asi proto, že jsem měla strýce keramika a strávila jsem nejedno úmorně dlouhé odpoledne navazováním zvonečků (pro šťastné neznalé, to je ten proces, při kterém se zvonku dodává srdce, aby to byl zvonek a ne nesmyslný němý předmět), větší hrůzu ve mně probouzel ten přišišlávající zvoneček štěstí se svojí písničkou, než celá Jamamba. Strejdo, odpočívej v pokoji. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Viacerí z vás si iste spomínate na časy, keď sa v bývalom socialistickom Československu točili televízne inscenácie na motívy rozprávok z orientálnych krajín, kde však hrali naši herci namaskovaní za aziatov. Bol to taký nepodarený rasový naivizmus. To je presne aj tento prípad. Mladý, japonský rybár, ktorého hrá Pavel Trávniček, sa vydá do sveta hľadať zvonček šťastia, čo ukradla jeho milej lesná príšera „Jamamba“. Na túto rozprávku ma upozornil uživateľ SOLOM. recenziou, ktorú zverejnil na doméne horror.cz. So Solom väčšinou súhlasím, no v tomto prípade nezdieľam jeho nadšenie. ** ()

Rover 

všechny recenze uživatele

Když jsem byl dítě, stačilo říct: "Přestaň, nebo přijde Jamamba" a byl klid. Měl jsem z ní nefalšovanou hrůzu. Proto 4. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

... Viju hlady, viju hlady, žeru krávy, psy i hady. Žeru zvěř a žeru lidi, kdo mi padne do drápů toho rozsápu... Další kousek z bonusových tipů ze článku o 10 nejstrašidelnějších ČS filmech. Vím určitě, že jsem kdysi tuhle pohádku viděl. ale nic jsem si z ní nepamatoval. Což svědčí o tom, že tehdá (a ani teď) mě postava Jamamby nevystrašila natolik aby mi těch x let utkvěla v paměti. Dnešní děti se na tuhle pohádku podívají asi jen stěží a ikdyby tak je sotva vyděsí. Takže tahle pohádka bude spíš takovým nostalgickým klenotem pro ty, který vyděsila v dětství. Každopádně pořád lepší než nějaký novodobí pohádky. Za mě je to takovej průměr a spíš to beru jako takovou hezkou vzpomínku na doby kdy si pohádky vystačily s jednoduchejma kulisama. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Kdy začnou i Japonci točit české pohádky? Proč čeští tvůrci točí pohádky z jiných kultur? Tahle podivnost mě vždy zarážela. Tak zde se točí o jiných, ale jiní o nás netočí. Těch pár vlaštoviček, to už je obvykle vyšší kategorie umění...*** (27.11.2010) ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Jaroslava Adamová byla specialistka na podobně hrůzné (tím myslím strašidelné) role a uměla opravdu nahnat husí kůži. Pavel Trávníček tu naopak vystřihl jednoho ze svých obvyklých přitroublých prosťáčků a také mu to sedlo víc než dobře. :-)) ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Jen bych opakoval komentář Jíhy, akorát mi tak nevadily papundeklové kulisy, přece jen je to televizní pohádka a tam se dá leccos odpustit.A Veronika Jeníková byla vážně nalíčená otřesně. :-) ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Již od dětství mi v hlavě utkvěla vedle legendární Panny a netvora právě tato pohádka, ale ani zaboha jsem si nemohl vzpomenout na její název. Nedávno jsem však na internetu narazil na zajímavou diskuzi o českých (československých) „hororových“ pohádkách a tam padlo i toto jméno. Neodolal jsem a hned si jí sehnal. Sice už jsem z ní nebyl tak „odvařený“ jako kdysi, ale pořád má své kouzlo. Asi nejvíc mne na ní tehdy zaujalo její volné zpracování – na motivy japonských pohádek, bájí. Tehdy jsem z toho sice neměl moc rozum, ale jak čas plynul tak jsem si asijskou tvorbu zamiloval. Na rozdíl od dnešní tvorby však tato pohádka nepotřebovala k navození ponuré (i když to asi není nejvhodnější pojmenování) atmosféry dech beroucí lekačky – to by ani vzhledem k rozpočtu nebylo možné. Pohodlně stačila ona rýmovačka, kterou Jamamba tak ráda říkávala: „Vyju hlady, vyju hlady. Žeru krávy, psy i hady. Žeru zvěř a žeru lidi. Kdo mi padne do drápů, Toho rozsápu!“ Dále pak samozřejmě musím pochválit herecké výkony a především samotného Trávníčka. ()

J.Connor 

všechny recenze uživatele

Nemůžu se ubránit absolutnímu hodnocení. Coby malého diváka mě obestíraly děs a hrůza. I když objektivně samozřejmě musím souhlasit s "halogenkou", rádoby japonská papundeklopvá pohádka je fakt výstižný. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Heleme se !! Svět je samá přetvářka a klam.." Jednoznačně vrchol tvorby Svatavy Simonové, tak trochu nedoceněné solitérky dětské tvorby.. Tradičně formálně odlišná, minimalistická a důsledná.. Žáček na výbornou.. Skvostná pohádka, jakkoli velmi ve všech smyslech slova nečeská.. ()

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Musím se připojit k ostatním. Podívat se na to dnes, asi bych musel jít s hodnocením dolů, ale jako malý jsem z toho měl několik let noční můry. Herecké výkony v tomto případě jasně přebijí laciné televizní zpracování. ()

halogenka 

všechny recenze uživatele

Jo, tak samo o sobě je to naprosto příšerná věc ze série rádobyjaponských televizních papundeklových pohádek, která mě ovšem straší dodnes ve snech. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Jamamba byla mou dětskou můrou, stejně jako pro mnoho dalších uživatelů, kteří prožívali v osmdesátých letech své dětství. Dnes nechápu, jak tak strašidelné "pohádky" mohli vysílat tehdy pro děti. Je to důvod, proč už se dnes nevysílá? Ale když srovnám s dneškem, tak zahraniční produkce je často také dost násilná. Oceňuji výstižnost komentáře uživatele "halogenka". ()

otík 

všechny recenze uživatele

Tohle měla být pohádka? Hernajs, to byl chvílemi horor. Ač téměř otřelý televizní divák jsem se při prvním tanci Jamamby pořádně vylekal a naskočila mi husí kůže. Tato do Japonska situovaná kulisovka je dobrou pohádkou pro dospělé, děti bych k tomu ale moc nepouštěl. Jamamba je vskutku zajímavá pohádka, která se nemusí líbit všem, naštěstí svou minutáží nestačí moc nudit v mluvených pasážích, kdy se nic moc neděje. ()

Kri-kri 

všechny recenze uživatele

Mám slabost pro tyto normalizační studiové pohádky, zvlášť jsou-li na motivy orientálních námětů. Kam se na ně hrabou sebevíc výpravné komerční záležitosti, co v posledních letech produkuje ČT. Jamambu si dobře pamatuji ještě z dětství, poprvé viděnou na černobílé televizi, temnou, místy skoro hororovou atmosféru i ten její popěvek: "Vyju hlady, vyju hlady, žeru krávy, psy i hady...". Trávníčkovi dobře sedly nejen role princů, ale i těchto vesnických mládenců a Adamová coby Jamamba byla taky skvělá. Ta její maska je vskutku ohyzdná, tak trochu jako masky šamanů z tichomořských ostrovů. Uděluji nadprůměrných 65%. ()

Související novinky

Jaroslava Adamová 1925 - 2012

Jaroslava Adamová 1925 - 2012

16.06.2012

V sobotních ranních hodinách zemřela v Praze ve věku 87 let herečka Jaroslava Adamová. Začínala jako statistka v Národním divadle a divadle Větrník už za studií na konzervatoři, kde absolvovala v… (více)

Reklama

Reklama