Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Král jednoho malého královstvíčka (O. Vízner) hodlá předat žezlo prvorozenému, leč hloupému princi Fintínovi (J. Teplý ml.). Jeho poddaní však zbožňují roztomilou a chytrou princeznu Pusinku (M. Maurerová). Bohužel si na ni myslí i zlý skřítek Pižlík (M. Kužel), jehož moc roste úměrně s hloupostí na královském dvoře. Už se těší, až ji dostane za ženu, ze všech poddaných udělá pidilidi a sám se stane pidivládcem. Čaroděj Fuk (P. Nárožný) s učněm Kuklíkem (M. Vladyka) už se na to nemohou dívat a rozhodnou se království pomoci. V tom čase v královské zahradě uzraje hruška moudrosti, jediná za sto let. Co všechno způsobí Fukova popletenost, když kouzelnou hruškou obdaří namísto prince chudého mládence Drátaříka (J. Zadražil)? (Česká televize)

(více)

Recenze (27)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Forma vysoce převyšuje obsah, což vzhledem k banalitě obsahu nevyjadřuje dostatečně kvalitativní rozdíl mezi námětem a provedením. Klasická, bezpočtukrát použitá klišé, roztržitý kouzelník, hloupý princ, hodný chasník, milá princezna, kouzelná záškodná postava (někdy vodník, nekdy démon, někdy trpaslík, někdy šotek, někdy prostě kouzelné cosi) nikoho příliš oslnit nemohou, ale on k oslnění stačí ten sršící ohňostroj vtipů a hlášek. Kde jinde kouzelník ohmatává rostlinu, aby konstatoval, že buď pršelo, nebo tam byl nějaký pes? ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Pár replik je skutečně vtipných a Kikinčuk hraje jak o život. Pižlík je mi naprostou záhadou, zvláště když jeho nástup na trůn je prostě oznámen jen tak mezi řečí, že vlastně utekl rok. Nárožný neskutečně přehrává a píská víc než jindy. Vízner vizáží připomíná Zahajského a snaží se svou roli uhrát se ctí. Ale na to, že to má celé jen 50 minut, je to docela nuda, těch vtipů moc není a Drátařík v podání Zadražila je sice fajn, ale moc prostoru vlastně ta postava nedostala. Ale líbí se mi, že bylo docela slušně vyřešené setkání princezny s Drátaříkem a oběma se dalo věřit. Co mne dostalo, tak vyhrožování biologickou zbraní v pohádce, na to máme americké thrillery, ne? :-) A toho zneužití fráze "Bože můj" je tolik, že jsem na konci skutečně čekal nějaké Gottovo zjevení, ale asi na něho nezbyly finance nebo měl zrovna koncert. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Tady jde přeci o královskou korunu, a ta se odjakživa dědí z otce na syna !! Takže králem bude můj syn, i kdyby to byl úplný.... úplný hlupák !!" ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

Mé vlastní svědomí mi nedovolí dát vyšší hodnocení. Pohádka jako taková byla naprosto o ničem a s mizernými triky. Takových motivů jako Honza málem králem atd jsme slyšeli mnoho podobně jako Čáryfuk (akorát ten původní nepůsobí jako senilní dědek ale je dokonce vtipný). Jan Zadražil v roli drátaříka byl dobrý a také můj jediný důvod proč udělit 1*. To ostatní bylo jen nutné zlo jako například Pavel Kikinčuk - za to jeho hraní by zasloužil....strašné.. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Pohádka funguje podle stokrát ověřené šablony, kterou provařila po stoprvní. Nic nového ale nepřináší. Jen se tu použije jistý druh ovoce. Ještě, že se tu vyskytuje Petr Nárožný jako roztržitý kouzelník a Miroslav Vladyka jako jeho pomocník. Ti jsou schopni pohádku utáhnout. Zbytek za moc nestojí, ale to jen díky scénáři. Pižlíka jsem chtěla něčím praštit po hlavě, jak mě štval. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Divná pohádka s nesympatickými postavami, kde vyčnívá leda komediální talent Petra Nárožného. Pitvořící se Pižlík, laciné kulisy a podivné obsazení herci, kteří mi do svých rolí nesedli. Navíc dialogy jsou jako z pera žáka základní školy. Netuším, zda se tato pohádka líbí dětem, mně se ale rozhodně nelíbila. ()

Šimpy 

všechny recenze uživatele

Je fakt, že to bylo příběhově děsný, záporák stupidní atd., ale nadsázka, přehnanost a absurdita je záměrem, což je očividné, tak proč to komplikovat příběhem, že? ()

otík odpad!

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně tupá, trapná, ubohá a hlavně naprosto šíleně uřvaná a nesmyslná pohádka, která je dobrá maximálně v tom, že v ní hrají tak dobří herci jako je pan Nárožný, Vladyka či Vízner. Bohužel i oni se zcela ztrácejí v trapnosti této rádoby pohádky, která vám spíše poobědový čas otráví než zpříjemní. Hudba: Jan Kolář ()

RonaMidu 

všechny recenze uživatele

Fuk a Kuklík,ano,kdo jiný by mohl "zapitvořit" takové dva nemrcouchy,než pan Nárožný a Vladyka ...a všichni tihle kouzelníci,učňové,ježibaby a jejich pomocníci, v pohádkách tolikrát omílané postavy,podobné si jako vejce vejci mi lezou krkem a dovedou mi zkazit veškerý dojem...snad se aspoň někomu líbí,aby jim to nebylo líto :-) ()

elshish 

všechny recenze uživatele

Parádně uřvaná, (viz. výborný Oldřich Vízner) a vtipná oddechová pohádka, jasně je to jednoduchý , ale v tom tkví ta pravá síla.. ()

Nocturno culto 

všechny recenze uživatele

Za Nárožného, jeho hlášky - sovo, sovo, moudrý ptáku..Ten si zaslouží samostatnou hvězdu a ta druhá je za Vladyku, Víznera a představitele Drátaříka.. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Škoda, že této zdivočelé pohádce, kde se docela dost ječí, nedostal víc prostoru Olda Vízner. Za to Petr Nárožný se tu snaží být vtipný a to je docela úmorné. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Tak pan Nárožný je tu skvělý, i když mi vadila ta dikce. Bohužel jinak to zas tak zajímavé není, ale taková malá zábavička na neděli to být může. Některé hlášky velmi dobré. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Petr Nárožný a Miroslav Vladyka jako popletení čarodějové stáli za to. Vlastně tu pohádku tak trochu zachránili. Jinak totiž hruška nezpůsobila mnoho poprasku a ani Pižlík ne. Fintín byl jen hloupý a tak je tu vlastně nouze o zápletku a trochu větší dramatizaci. ()

irri odpad!

všechny recenze uživatele

Ostatní české nízkorozpočtové pohádky s běčkovými hlášky jsou oproti tomuto umělecké dílo. Tady ty hlášky jsou minimálně tak žetkové, hnusní tupí herci pořád dokola melou to samé, nemá to žádnou zápletku a vyvrcholení s křížečkem od maminky (Ó, umřela maminka, to se běžně v pohádkách nestává, to jsem si zaplakala) bylo vyloženě na zabití. ()

Reklama

Reklama