Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh o Bedně s datlemi není obyčejná pohádka. Místo vodníků, čertů a bludiček, které známe z našich vyprávění, se ocitneme v arabském světě v dobách, kdy Šahrazád vyprávěla své příběhy Tisíce a jedné noci. Tehdejší kupci, obchodníci a cestovatelé - řemesla, ve kterých dávní Arabové vynikali - si museli navzájem vypomáhat, a když se mezi nimi našel nepoctivec, tak jako v naší historce, dostávali svou příležitost biřici a soudci. Ne vždycky dokázali správně rozhodnout, na čí straně stojí pravda. I v našem příběhu O bedně s datlemi se už už schyluje k velkému bezpráví, nakonec však samotnému kalífovi ukáže cestu ke správnému rozsouzení sporu malý chlapec. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Je to hodně neuspořádané. Velká škoda. Ovšem ani herci se nějak nevytáhli. Jenže u něčeho podobného se to jaksi dá předpokládat. Odvedli svou práci v rámci možností. Překvapil pan Maryška. Možná se na to podívat i podruhé. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Dobrá televizní pohádka s obdobným tématem jako třeba Rozsudky soudce Ooky, jen tentokrát je děj zasažen do Bagdádu v Iráku. Jeden muž si u přítele schová bednu s datlemi a odjede na delší dobu na cesty. Když se po roce rozšíří zprává, že umřel, přítelova manželka zrovna dostane chuť na datle a bednu si otevře. Jenže datle jsou shnilé. Nic netušícímu manželovi vrátí klíč od bedny, aby se po další dvě léta nic nedělo. Jenže po třech letech se muž vrací zpět a když mu přítel bednu vrátí, ke svému překvapení nenajde v bedně pod datlemi to, co si tam potajnu schoval - 1000 dukátů. Samozřejmě že obviní svého přítele, ten zase tvrdí opak, že o ničem neví, a to je konec jejich přátelství. Soudce rozhodne ve prospěch muže, co budnu střežil. Jenže Bagdádem se nese zvěst, že to s dukáty bylo trochu jinak, což se doslechne hlavní vládce kalif a rozehrává nové soudní jednání za pomoci mladého kluka z ulice, prodejce datlí, obou mužů a nově také jeho ženy. Co když ta hraje v tomto příběhu zásadní roli? To odhalí až velký kalif. Poklidná příjemná poobědová pohádka neurazí ani nenadchne, ale v poklidu nechá svého diváka trávit obědové hody. Hudba: Otakar Olšaník ()

Reklama

Galerie (4)

Reklama

Reklama