Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh o Bedně s datlemi není obyčejná pohádka. Místo vodníků, čertů a bludiček, které známe z našich vyprávění, se ocitneme v arabském světě v dobách, kdy Šahrazád vyprávěla své příběhy Tisíce a jedné noci. Tehdejší kupci, obchodníci a cestovatelé - řemesla, ve kterých dávní Arabové vynikali - si museli navzájem vypomáhat, a když se mezi nimi našel nepoctivec, tak jako v naší historce, dostávali svou příležitost biřici a soudci. Ne vždycky dokázali správně rozhodnout, na čí straně stojí pravda. I v našem příběhu O bedně s datlemi se už už schyluje k velkému bezpráví, nakonec však samotnému kalífovi ukáže cestu ke správnému rozsouzení sporu malý chlapec. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

otík 

všechny recenze uživatele

Dobrá televizní pohádka s obdobným tématem jako třeba Rozsudky soudce Ooky, jen tentokrát je děj zasažen do Bagdádu v Iráku. Jeden muž si u přítele schová bednu s datlemi a odjede na delší dobu na cesty. Když se po roce rozšíří zprává, že umřel, přítelova manželka zrovna dostane chuť na datle a bednu si otevře. Jenže datle jsou shnilé. Nic netušícímu manželovi vrátí klíč od bedny, aby se po další dvě léta nic nedělo. Jenže po třech letech se muž vrací zpět a když mu přítel bednu vrátí, ke svému překvapení nenajde v bedně pod datlemi to, co si tam potajnu schoval - 1000 dukátů. Samozřejmě že obviní svého přítele, ten zase tvrdí opak, že o ničem neví, a to je konec jejich přátelství. Soudce rozhodne ve prospěch muže, co budnu střežil. Jenže Bagdádem se nese zvěst, že to s dukáty bylo trochu jinak, což se doslechne hlavní vládce kalif a rozehrává nové soudní jednání za pomoci mladého kluka z ulice, prodejce datlí, obou mužů a nově také jeho ženy. Co když ta hraje v tomto příběhu zásadní roli? To odhalí až velký kalif. Poklidná příjemná poobědová pohádka neurazí ani nenadchne, ale v poklidu nechá svého diváka trávit obědové hody. Hudba: Otakar Olšaník ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Je to hodně neuspořádané. Velká škoda. Ovšem ani herci se nějak nevytáhli. Jenže u něčeho podobného se to jaksi dá předpokládat. Odvedli svou práci v rámci možností. Překvapil pan Maryška. Možná se na to podívat i podruhé. ()

Reklama

Reklama