Reklama

Reklama

Krvavá sklizeň

  • USA The Reaping (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Po tragické smrti manžela a dcerky víru v Boha ztratila. Nyní Katherine vědeckými postupy vyvrací domnělé boží zázraky po celém světě. Na žádost místního učitele se vydá do městečka Haven, kde se řeka zbarvila do ruda. Místní se obávají, že je to první z biblických deseti morových ran. Katherine se případu ujme, když zjistí, že místní lidé viní z pohromy dvanáctiletou Loren. Brzy se stává svědkem dalších úkazů odpovídajících biblickému proroctví a zoufale hledá racionální vysvětlení, kterým by dívenku zachránila před lynčem. Jenže všechno není takové, jak se jeví a Satan se opět ukáže jako mistr klamu. (TV Nova)

(více)

Recenze (240)

nash. 

všechny recenze uživatele

Zajímavé téma zpracované bez zbytečných extrémů, na druhou stranu však přes řadu hodně dobrých momentů, občasného mrazení či sevření srdce, bez potřebného tlaku na emoce, takže spíš než s ďáblem nakonec film bojuje s nudou. A i když se jí přece jen ubrání, pocit, že tomu všemu něco chybělo, přetrvá. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Věda je a bude vždy pod transcendentnem, i kdyby celé lidstvo ve vteřine vymřelo...Schéma příběhu běžné, zpracovat to jsou obráceně by bylo těžší, ale David Lynch by to zvládl se ctí, ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Natočit v dnešní době satanský horor, který by byl ryze originální a vyvaroval se všech žánrových klišé a nechtěných citací ze svých slavnějších předchůdců, je věc velmi nesnadná a "Krvavá sklizeň" je toho důkazem. Zároveň však dokládá i fakt, že i tak otřepané téma jako jsou egyptské rány a satanský kult se dá pojmout s dostatečnou dávkou invence a když k tomu přidáme pár slušných lekaček, dobrou práci s atmosférou a solidní herce v čele se sympatickou Hilary, nějakou tu díru v logice a překombinovanost děje tvůrcům klidně odpustím. Na rozdíl od jiných mi závěrečný double twist nevadil a na mém soukromém hororovém žebříčku tenhle snímek lehce přečnívá spoustu jiných nevýrazných zástupců daného žánru, 3,5*. Mimochodem - ten zvonek z bleskovce je vážně pěkná věcička. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

No horory s náboženskou tématikou se dívám opravdu rád. Tenhle není vůbec špatný, má zajímavou atmosféru i kameru a závěrečná gradace se taky povedla. Akorát mě zklamal trochu scénář a né tak zdařilé herecké výkony. Jinak ale velmi silné 3 hvězdičky. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, bylo to hrozně ploché a prvoplánové, nemělo to koule. Atmosféra jižanského městečka je vykreslená stejně tak, nebo prostě ani žádná není. S hlavními hrdiny jsem měl problém se nějak sžít. Možná, kdyby místo retrospektiv hodili tu pasáž ze Súdanu před úvodní titulky, dalo by se s tím jít líp. Takhle to prostě plynulo, sem tam nějaká zbytečná lekačka, člověk v té nudě probíral různé možnosti, a ejhle, ony se fakt někter ukázaly v závěru pravda. Vlastně jo, bylo mi líto smrti černocha, jejího asistenta. Tam to trochu ale tvůrci nedotáhli, protože proč toho v té chvíli Bůh neochránil? ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Už jsem si zvyknul, že až na výjimky nedávají horory z poslední doby moc smysl, ale tohle je opravdu echt blbost a závěrečná rádoby překvapivá pointa to jenom podtrhuje. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Film, který v louisianských močálech snad natočili náboženští fanatici. Deset egyptských ran je podáno dostatečně odpudivě, ale příběh je tak blbý a vyústění tak moralizující, že se pak už těm kobylkám a bleskům z čirého nebe leda směju. Ani snad nemá smysl hádat se tady o způsobu boží odplaty, který - místo aby záporáky jednoduše zabil - volí cestu tak komplikovanou, že mi tam chyběly už jen krysy, co mají zuby napuštěné prudkým jedem, které by všechny pokousaly a blábolivé pohádky by byl konec. /26. 12. 14./ ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Filmy s podobnou tématikou mám docela rád, přestože nejsem věřící. Začátek mi připomínal spíše nejakou detektivku s náboženským podtextem, ale postupem času se to docela rozjelo. Hlavně po příjezdu Hilary a jejího parťáka ke krvavé řece. Padající žáby a útočící býk jsou asi tím nejlepším co je zde možné vidět. Bohužel ke konci filmu se dobrý námět zvrhl v menší klišé. Digitální roj kobylek i komiksový ohnivý déšť z nebes mi přišli docela k smíchu. Vlastně poslední čtvrhodina znehodnotila dosavadní děj a výrazně snížila mé hodnocení. V mých očí je tak Krvavá sklizeň jen lepším průměrem, který měl pomalý rozjezd, svižný prostředek a tragický konec. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Podobnou tématiku ve filmech mám rád, i když mě na ní paradoxně sere takové to "jak padlý věřící zpět k bohu přišel", ale vypustím/překousnu/přehlédnu-li tohle, zpravidla mě tato tématika zahltí několika dobrými zápletkami a triky. Čekal jsem to horší, nakonec jsem byl mile překvapen. Hodně se mi líbila zápletka, která zprvu hodně kličkuje (čímž vám připomene několik podobných filmů, mě napadl např. klasický Kruh), ale nakonec z toho vyjde poměrně originálně pro mě nečekaným zvratem (konečně zase jednou nepředvídatelný závěr). Vážným problémem při sledování bylo, že film vždycky docela zaujme dobře budovanou atmosférou/scénou a pak přijde nějaká sekvence (flashback, duchařská střihová sekvence), která to všechno zase srazí k zemi a začíná se znovu. Hilary se ukazuje být výbornou herečkou i ve slabších filmech, AnnaSophia moc prostoru nedostala, takže skoro nic nepředvedla. Podtrženo sečteno, mile překvapivý film, s dobrou tématikou a zápletkou, na který se určitě ještě podívám. 3,5* ()

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Pro mě milé překvapení. Jeden z nejlepších hororů roku 2007. Skvělá kamera,střih,zvuk a k tomu příjemé efekty viz.Kobylky. K tomu jako bonus příjemný výkon Hilary Swank a skvělá AnnaSophia Robb. Jedinou kaňkou na tomto filmu byla závěrečná typická "hollywoodská" hláška,ale ani to mě neodradí od vysokého hodnocení 4*. ()

Jenda 

všechny recenze uživatele

Miluju filmy, které si hrajou na něco, co rok až dva před jejich natočením jednou slušně vydělalo... Ale tu holčinu (Robb) budu v její další herecké kariéře bedlivě sledovat... ()

ARI50 odpad!

všechny recenze uživatele

Křesťanka která stojí sama proto bohů, vždyť seslané pohromy jsou skvělým námětem tak proč jste to posrali vždyť to mohl být dost slušný horor. Idris super ale Hilary ne krvavá řeka dostačující ale zbytek už prostě ne. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Slabé aj na režiséra Hopkinsových "kvalít", slabé aj v rámci televízie... ale možno to mal radšej rozbehnúť ako TV minisériu, ten nápad má istý potenciál. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Ohraný motiv ztráty a znovunalezení víry, spousta scén, které jste už asi někde viděli, očekávatelný konec a spíše béčkovější celkový charakter, ale mě se to, kupodivu, docela líbilo. Když přihlédnu k tomu, co bylo v tomto žánru za poslední roky natočeno, tak bych to snad zařadil i na ty přednější příčky. Hillary odvedla slušnou práci, bylo tu pár povedených lekaček, parádní útok kobylek, holčička, jež mi naháněla husí kůži a solidní práce s atmosférou. Silných 60% ()

5150 

všechny recenze uživatele

Poměrně slušný počet lekaček (výborný zvuk) a speciálních efektů. Hláška všehovšudy jedna a nakonec "šokující" pointa. Prostě koukatelná žánrová záležitost a pro Hilary Swank bokovka, za kterou se nemusí stydět. ()

Litsarch 

všechny recenze uživatele

"I vložím ruku svou na Egypt, a vyvedu vojska svá, lid svůj, syny Izraelské, ze země Egyptské skrze soudy veliké. I zvědíť Egyptští, že já jsem Hospodin, když vztáhnu ruku svou na Egypt; a vyvedu syny Izraelské z prostředku jich. (Exodus, 7:4,5)" Musím se tvrdě postavit za tento snímek. Pokud člověk bude na něm hledat jen nedokonalosti, tak je samozřejmě najde. Tak jako je najde ve Forrestu Gumpovi, Transformers a dalších "úspěšných filmech. Nicméně je to dosti hnusné, jelikož jinak je The Reaping velká kvalita. Už jen začátek, který sám o sobě má dobrou atmosféru, značí, že snímek nebude diváka nudit a nepůjde o béčkový film. Snímek diváka od první minuty hodí do akce a tam ho drží celý film. To, že Kathrine byla dřív katolička, že přišla o manžela a dceru apod. je velice dobře řečeno v samotném ději, ať už formou dialogů či jednoho moc dobrého flashbagu. Snímek to nijak nekazí, naopak tuto formu mám daleko raději, než 15ti minutový "před děj". To, že samotné rány byly pro účel filmu pořadně změněny mi naprosto nevadilo. Není to historický film přeci. Ale chápu, že některým hnidopichům to vadilo. Je pravda, že jsem si ze začátku řekl "sakra, měli být komáři a ne mouchy", nicméně hodně rychle mě to přešlo, jelikož jejich jednotlivé vizuální provedení bylo skvělé. Za až fenomenální považuji scénu s miliony kobylek. Neskutečně skvěle udělané. Tím se dostávám k hercům. Proti Hilary Swank (Kathrine) nemohu říci jediné slovo. Jedna ze dvou středů pozornosti zahrála svou roli skvěle, procítěně, profesionálně. Nedělalo mi sebemenší problém si jí oblíbil, sžít se s ní a společně dějem procházet. Druhý střed pozornosti se sice naplno projeví až v druhé půlce, ale zanechal na mě velice silný dojem. Samozřejmě mám na mysli AnnaSophii Robb v roli Loren, která byla do děje naprosto perfektně zakomponovaná. Na jejích tehdejších 13 let skvěle zahrané s neskutečným charismem. Ostatní postavy snímek naštěstí nekazily, jen byly méně důležité. Atmosféricky je snímek skvělý, strmě od začátku vzrůstající až do parádního finiše, kterým rána v podobně ohnivého deště a smrti prvorozených pro mě naprosto je. Bratři Hayesové pro mě napsali skvělý scénář, který Hopkins dovedl svým umem, a samozřejmě díky velkému rozpočtu, k dokonalosti. Hlavně atmosféricky a vizuálně, nicméně dějově to moc nezaostává. Opravdu nechápu zdejší hodnocení a názory, pro mě jsou totálně mimo a spíš mi přijde, že se většina stádovitě veze, ale to je jen můj pohled, třeba se mýlím. Hodně, fakt hodně, lidí u některých hororů až brečí nad vizuální stránkou. A když už jí jim The Reaping (Silent Hill 2 apod.) nabídne, společně s dobrým zpracovaným dějem a dobře zahraný, tak stejně mají řeči. Nechápu sice, ale budiž. Za mě jasných ***** a velice rád si ho pustím znovu a znovu. Vědecké a racionální objasnění 10 Egyptských ran: Jelikož pro účel filmy byly jednotlivé rány proházeny a tím pádem jejich racionální vysvětlení od Cathrine je taktéž přeházené, napíši v dalších řádcích, pro ty které to zajímá, vědecké racionální vysvětlení. Egyptské rány se historicky zasazují od období mezi léty 1550-1400 př. n. l. Egyptskou první ránu, krvavou vodu, mohly způsobit agresivní sinice Oscillatoria rubescens, jinak zvané Burgundská krev. Jejich přemnožení bez problému zabarví vodu do ruda a otráví mnohé vodní živočichy. Podobné jevy popisuje sama Bible. Jiná varianta, která by korespondovala i s možným vysvětlením dalších ran, odkazuje k sopce Théře (erupce mezi léty 1650-1500 př.n.l.). Sopečný popílek s obsahem červených železitanů, který probuzená sopka v ohromném množství vyvrhuje ještě před výbuchem, totiž mohou vzdušné proudy přinést až nad Egypt. Tam pak spadne a obarví Nil, v němž je vinou sucha málo vody, na červeno. První a druhá teorie se nevylučují, ba právě naopak. Pokud by se totiž agresivní zplodiny sopečné činnosti skutečně dostaly do Nilu, jeho pH (kyselost) by se rychle změnilo. To by poskytlo prostor pro bujení sinic. (Stejný případ se stal v létě 2012 v Číně, kdy se veletok Jang-c-ťiang taktéž zbarvil z neznámých důvodů do červena) Druhá rána, nastává vlivem sucha, které prokazatelně sužuje Egypt, klesá hladina Nilu i stojatých vod. A tím se vytváření příznivé podmínky pro život žab, mělké vody jim vyhovují. Právě díky tomu dochází k jejich přemnožení a když pak po dlouhé době stoupne vlhkost vzduchu, instinktivně se hromadně vydají na souš. Voda, která je už přespříliš zamořená sinicemi či nežádoucími chemickými sloučeninami, pro ně nadále není vhodným domovem. Díky nehostinným podmínkám, a jejich bezhlavému hubení Egypťani, rychle a hromadně umírají, což v konečných důsledcích zaviňuje třetí a čtvrtou ránu. Komáry a mouchy. Hromadné zmasakrování žab faraónovými lidmi spolu s jejich přirozeným úhynem, vede sice k radikálnímu snížení jejich počtu, ale v závěsu za nimi čekají hustá hejna komárů, kteří přišli o své přirozené nepřátele. Nenasytná mračna bodavců se nedá zastavit a tak na Egypt doléhá třetí rána. Jelikož se Egyptem šíří také odporný nasládlý pach hnijícíh žabích mrtvol, nenechá na sebe dlouho čekat ani další nevítaný hmyz, mouchy. Pátá rána na sebe nenechá dlouho čekat. Jelikož komáři a mouchy jsou největším šířitelem nemocí, je otázka několika dní, kdy na Egypt udeří choroby dobytka, mor. Předpokládá se, že šlo o dobytčí mor, slintavku, kulhavku nebo třeba slezinnou sněť. Nelze však dokázat ani vyvrátit, že mor nepostihl izraelská stáda, jak tvrdí Bible. Každopádně , v zemi vyprahlé suchem a z toho plynoucí neúrody, umírajících zvířat je stále větší nedostatek jídla. S přívalem mršin je také logicky zhoršují hygienické podmínky. Šestá rána, vředy, je již vzhledem k předchozím událostem logická. Je vysoce možné, že Egypt zachvacuje epidemie vysoce infekčních černých neštovic či leishmaniózy. Původci těchno onemocnění jsou prvoci a viry často přenášené hmyzem. V tomto případě komárů a much. Obě choroby se navíc vyskytují jak u člověka, tak u zvířat, a odpovídaly by tedy biblickému texty, který vředy přisoudil člověku i dobytku. rychlému rozvoji nemoci přitom může napomoci i nedostatek pitné vody a potravin. Egypt je v této chvíly nezvratně zamořen nemocemi. Sedmá rána krupobití, je na uzemí Egypta vzácný a dá se předpokládat, že ve starověku to proto bylo považováno za něco nadpřirozeného a není nereálné, aby ke krupobití v Egyptě došlo. Na vině je podle všeho opět sopka Théra. Kolize putujícího sopečného mraku, s těžkými částicemi popela, s bouřkovým systémem, který se v té době nacházel nad Egyptem, odstartuje prudký déšť a uvolnění ledových srážek z vyšších vrstev atmosféry. Pak by se na Egypt skutečně ze zcela racionálních důvodů sneslo silné krupobití. Kromě skutečných ledových krup ale na Egypt může z nebe padat i tzv. lapili, tedy žhavé kousky hornin vyvržené rozbouřenou sopkou, které putují v mračnech daleko od místa erupce. To by mohlo vysvětlit onen v Bibli zmíněný oheň. Osmá rána je přímo úměrná ráně předchozí. Náhlý vzestup vlhkosti v půdě působí jako budíček na vajíčka sarančat skrytá jen několik centimetrů pod povrchem země. Začíná se z nich líhnout žravý hmyz. Jelikož se sarančata řídí vlhkostí, která slibuje dostatek potravy, stahují se do Egypta sarančata i odjinud. Miliony a miliony nenasytných kobylek táhnou zpustošeným Egyptem a ničí poslední žalostné zbytky úrody. (Stejný případ postihl africký kontinent v roce 2004. Především v Gambii, Maroku, Mauretánii a Senegalu. A měl původ právě ve vyšší vlhkosti půdy vlivem předchozích intenzivních dešťů.) Devátou pohromu podle všeho zaviňuje opět činnost Théry a uvrhuje Egypt do temnoty.. Slunce Egypťanům mizí konkrétně vinou oblaku černého sopečného popela a dýmu, což teoreticky není nemožné. Druhá možnost je pouštní prach zvednutý do kilometrové výše jižním větrem chamsín. Háček ale v druhé možnosti je v tom, že tento vítr přichází pravidelně a Egypťany by jen stěží překvapil. Tak i tak, zdroj světla po tři dny zakrývá něco ze země, nikoliv z kosmu. Za desátou ránu, a poslední, při které umírají prvorození, si víceméně mohou Egypťané sami. Tradice společnosti starověkého Egypta upřednostňuje a zvýhodňuje prvorozené, především pak syny. A to i co se týče výživy. právě toto privilegované postavení je nejspíše objasněním desáté rány. Hlad táhnoucí Egyptem se samozřejmě projevuje na množství jídla, které lidé přijímají. Milovaným prvorozeným se však příděly nesnižují. Paradoxně právě to se jim mohlo stát osudným. Z jejich smrti se totiž podezřívá plíseň, která po předchozích ranách napadá obilí a po pozření člověkem může způsobit poměrně rychlou otravu. Když uvážíme, že prvorození Egypťané dostávají svůj díl jídla jako první a v daleko větším množství než ostatní, jsou mnohem více zasaženi toxiny z napadených zrn a jejich organismus je nemusí zvládnout. Historie o masových otravách toxickými plísněmi z obilí hovoří několikrát. Například ve 30. a 40. letech minulého století jsou tisíce případů hlášeny z Ruska. Je ale samozřejmě možné, že se události událi jinak či se opravdu jednalo o Boží zásah. :) Pokud jste dočetli až sem, tak děkuji a věřím, že se vám čtení líbilo. :) () (méně) (více)

Reklama

Reklama