Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Země Alagaësie byla po tisíc let chráněna jezdci na dracích. Pak ale tito jezdci začli mezi sebou soupeřit o moc, až proradný Galbatorix zradil a všechny pobil v jedné velké bitvě. Od té doby vládne zemi a válčí s Vardeny – bojovníky za svobodu, kteří se museli uchýlit do skrýší v horách. Arya, spojenkyně Vardenů, veze vzácný kámen, který byl ukraden samotnému králi. Stín Durza jí spolu se svými služebníky urgaly během cesty přepadnou. Chtějí zpět to, co patří Galbatorixovi. Arya mu ale kámen nedá, raději ho kouzlem pošle tisíc mil daleko a nechá se Durzou zajmout… Mezitím se kdesi v Dračích horách mladý čeledín Eragon chystá ulovit srnu. Těsně před vystřelením šípu jej oslní záblesk a přímo před ním se v doutnajícím kráteru objeví modrý a dokonale vyhlazený kámen. Eragon se ho ve vesnici pokusí vyměnit u řezníka za jídlo pro rodinu. Řezník ale pozná, že se jedná o králův majetek, a nechce s ním mít nic společného. Tak se Eragon vrací domů s nepořízenou. Jeho bratranec Roran se chystá opustit farmu, protože královi vojáci odvádějí mládež do armády a jeho osud není stát se bojovníkem. Strýc Eragona ujišťuje, že jeho čas také přijde, až bude starší. Později se Eragon blíže podívá na neznámý kámen. Při dotyku se objeví modrý záblesk, který dá Arye, Durzovi a dalším zasvěceným osobám vědět, že dračí vejce bylo objeveno. Zanedlouho se z něj doopravdy vyklube malý drak, který vypálí Eragonovi na dlani znamení spirály... Durza dostane nový úkol. Když nedokázal získat zpět ukradené vejce, musí zabránit Vardenům, aby se o jeho existenci dozvěděli. Durza vyvolá temné bojovníky Razaky a pošle je zabít Eragona a přinést vejce… (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (978)

Véča 

všechny recenze uživatele

Eragon je nemastný neslaný. Prakticky bych ho stylem, jakým na mě působil, hlavně výkony herců, zařadil do filmů pro děti okolo 11 let. Ale to nejde, protože celý film byl zase pro děti příliš tvrdý a násilný. Jak píše Arach.No hlavním plusem filmu je Jeremy Irons, na jehož výkon je opravdu radost se dívat. Drak nevypadal moc ani jako drak, spíš jako ještěrka, která má na křídlech šupiny, takže trochu jako kuře se špatně narostlým peřím. Čaroděj Durzak vypadal hodně divně, ne ani jako čaroděj, ale spíš jakoby si delší dobu nečistil zuby. Věřím, že kdyby to nedávaly u nás v kině s dabingem, tak by mi to nepřipadalo tak hrozné. Není to film, co by mě připoutal do sedačky a nenechal vydechnout. Už od začátku se to filmovému plátnu nedařilo a i když sme se s kamarády snažili sledovat děj, tak to nešlo. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Kdepak se asi utopily vynaložené miliony? Jelikož film vznikl po LOTRovi, snadno jej lze obvinit z kopírování. Ale to už tak chodí, LOTR vytvořil jakousi vizuální formu pro fantasy, kterou budou mnozí využívat. Kdyby fungoval příběh, pak by mi to nevadilo. Jestliže kniha má průměrný, ale vcelku čtivý příběh, pak film je na tom daleko hůř. Některá scéna občas zajiskří, ale pohromadě film nedrží. Chybí napětí, strach, šokující zvraty a pořádná řež ( pak by to ovšem nebylo pro děti). A ke všemu nesympatický E.Speleers, který neumí, ale opravdu neumí hrát.... ()

Reklama

teutates 

všechny recenze uživatele

V podaní Stefena Fangmeiera to vyzerá,ako zo zlého sna!Scenár je trápny,herecké obsadenie až na pár osobnosti nulové!V kinách to rozhodne nemalo čo robiť,možno v nedeľu ráno na Markíze(TV)miesto rozprávok!Tomuto snímku chýba veľkoleposť a pompéznosť,miestami to vyzerá ako kratkometrážny film!Nachádza sa tu doslova len"pár"dostačujúcich ako tak vyzerajúcich scén!Celý príbeh je jedno veľké zhrnutie toho čo sme už na plátnach videli!Počnuc"Lotrom"až po Hviezdne vojny(doslova výkrádačka)!Drak a scény,ktoré sa točia vôkol neho vyzerajú dostačujúco-asi pohltili celý rozpočet..!Inak stojí celý tento film za .....!Jediné čo by sa snaď dalo tuna vyzdvihnúť je hudba a príroda! ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Kde niet strachu, niet ani odvahy.“ Fantasy má veľa podôb a ERAGON na Stredozem (ani na Harryho Pottera) nemá. Ale zas je o čosi lepší, ako KULL DOBYVATEĽ a DRAČIE DIERY (Jeremy Irons má zrejme slabosť pre drakov, asi nejakého má doma, inak si to neviem vysvetliť). Mne sa páčil o čosi viac, ako prvá NARNIA, ale je to trochu ako porovnávať chrípku s angínou. Keď som si predstavil, že by som tento štandardný kus musel pozerať ešte raz, zhrozil som sa a po chrbte mi prešli mrazivé zimomriavky. Pokiaľ sú na plátne mentor Jeremy Irons, dračica s hlasom Rachel Weisz (wtf?) a pekná slovenská príroda, ujde to. Ale biedne akčné scény, priemerné triky, mdlé masové pasáže, či celkovo značne nezvládnutý a nesympatický kasting (Malkovich i Carlyle sú katastrofálni, len Irons je OK, ale je tu dosť málo) páchajú veľmi veľa škody. Pôvodne plánovaná dvojka (a trojka) našťastie nikdy nevznikla. Stefen Fangmeier (dovtedy trikový odborník v hollywoodskych blockbusteroch) druhú šancu nedostal a už nikdy nič nerežíroval. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Prostucke, bez napatia a miestami dost nuda. Kniha nebola zla, a dalo sa z nej vytrieskat omnoho viac. Z pribehu zostali len zaklady, ale dajme tomu ze tim co ju necitali to tak vadit nebude. Ale mozem povedat ze casting mal stastnu ruku a Spellers aj Guillory sa so svojmi prilezitostami popasovali so ctou. Aj ostatny a celkovo postavy vo filme boli slusne zobrazene aj zahrate. Urcite by podstatne pomohla dlhsia stopaz (minimalne na to aby drak nemusel dospiet behom preletu nad oblakmi). Prostucke, avsak minimalne o triedu lepsie ako hrozna Narnia. Cav, idem si pozriet Pana prstenov 5/10 ()

Galerie (67)

Zajímavosti (45)

  • V literární předloze je uvedeno, že rasa Razaků umí lidskou řeč a má dlouhé zobáky, ovšem ve filmu ani jedno neplatí. (Zdroj: ČSFD)
  • Prostředí bitvy ve FarhenDuru nebylo digitálně vytvořeno - scéna se točila v kráteru sopky. (Pilda17)
  • Konečné zásluhy za scenár k tomuto filmu neboli stanovené až do niekoľkých dní pred jeho premiérou, čo viedlo k tomu, že na plagátoch sa uvádzali rôzne kombinácie mien Peter Buchman, Lawrence Konner, Mark Rosenthal a Jesse Wigutow. Nakoniec Writers Guild of America rozhodol, že za autora bude označený len Buchman. (Pat.Ko)

Související novinky

Tlusté bestsellery na televizních obrazovkách

Tlusté bestsellery na televizních obrazovkách

04.12.2012

Když máte knižní hit o síle bezmála tisíc stránek, s filmovou adaptací může být problém. Většinou se materiál do jednoho celovečeráku prostě nevejde. A plánovat filmovou sérii, to je velké riziko.… (více)

Dračí planeta Pern na filmových plátnech?

Dračí planeta Pern na filmových plátnech?

20.04.2011

Když se plive na Eragona, většinou se poukazuje na to, že jde o plagiát všeho možného, zejména pak knižní série Dragonriders of Pern spisovatelky Anne McCaffreyové. Inu, filmový Eragon propadl,… (více)

Drak přichází... opět

Drak přichází... opět

16.08.2007

Neděste se, tahle novinka není o pokračování Eragona (studio 20th Century Fox o dvojce fantasy zmetku naštěstí mlčí). Je o novodobé verzi klasiky, která udělala z Bruce Leeho mezinárodní hvězdu a… (více)

Prachy dělaj člověka

Prachy dělaj člověka

12.01.2007

Charlie Kaufman, slavný a Oscarem oceněný scénárista Věčného svitu neposkvrněné mysli, se rozhodnul režírovat svůj první film. To není žádná novinka, o filmu s prapodivným názvem SYNEKDOCHA se mluví… (více)

Reklama

Reklama