Reklama

Reklama

Hříšní lidé města brněnského

(seriál)
všechny plakáty
TV spot 4

Epizody(4)

Obsahy(1)

Na obrazovku České televize se vrací oblíbená čtyřdílná minisérie, ve které bude brněnská detektivní pátračka řešit kriminální případy z podsvětí i policejních kruhů. Ani ten nejrafinovanější zločinec nemá šanci uniknout dedukčním schopnostem těchto kriminalistů! Příběhy nazvané Sólokapr, Pekelný stroj, Záhadné zmizení Lily Košvancové a Hluboká propast se zabývají zločinem (často i hrdelním) a vracejí se do dvacátých let minulého století, kdy brněnská "plotna" (obdoba pražské hříšné "galerky") vládla nad hlavním městem Moravy. Plotní ulice, Dornych, Křenová, okolí brněnských jatek a zakouřené lokály Flédyna, Nový svět, Mexiko, tato rejdiště zločinu, výsměchu spravedlnosti a nostalgické sentimentality brněnského podsvětí se staly dějištěm příběhů nezákonných kotrmelců, inspirovaných zprávami z policejních archivů a články z brněnských novin, které režisér Jiří Sequens zpracoval do scénářů. Dobové šansony Jaroslava Uhlíře a texty písniček výstižně charakterizují jednotlivé díly. Téměř stovka herců velkých, středních i malých rolí zavede diváky do lidové tančírny U flédynky, do hospody na Cejlu, prvního útočiště trestanců propuštěných z arestu, ale také na cesty a cestičky v Lužánkách, obsazené dámami, schopnými prodeje všeho druhu, a navíc i mezi brněnskou smetánku, prostě přiblíží divákům zavrženíhodnou i lákavou atmosféru bizarního světa dvacátých let, dnes už málem zapomenutého. (Česká televize)

(více)

Videa (4)

TV spot 4

Recenze (47)

klúčik 

všechny recenze uživatele

Detektívny seriál z Brna a s Brnenskými hercami sa mi páčil. Mal svoju atmosféru. Nie je to čistokrvná krimi , ale krimi s komediálnym nádychom. Herecké obsadenie je výborné. Krásna spomienka na fantastického herca Ladislava Lakomého. Seriálu uškodil , podľa mňa názov. Hříšni lidé ...boli len jedny , a boli nesmrteľné, mnohí diváci čakali podobné pokračovanie... Seriál hodnotím 60%. ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Napříč všemi částmi extrémně levná televizní záležitost, která dále také trpí přepálenou stopáží, kdy by většina dílu potřebovala zkrátit o dobrých 15 - 20 minut. Všudypřítomné protivné hospodské songy jako rádoby atmosféra první republiky také spíše iniciují prokopnutí televize, než možnost splynout s běžným životem obyvatel Brna času minulých. Škoda nevyužitého hereckého obsazení, které je velmi solidní, ale utápí se všech ostatních částech filmařiny, od produkce, přes režií až po střih. ()

Reklama

majky19 

všechny recenze uživatele

Žádná velká hitparáda to rozhodně není, jedná se svým způsobem o alternaci legendárního seriálu "Hříšní lidé města pražského". Nicméně opravdu už je to velice slabý odvar již uvedené kultovní série, která kvalitativně vůbec nesnese srovnání. Chybí tomu velmi mnoho, na co jsme mohli být v případě legendárního rady Vacátka zvyklí. Výrazné a věrohodné postavy, příběh, napětí, vtip, nějaké rozumné rozuzlení atd. Drtivou většinu toho zkrátka v seriálu nevidíme, anebo jen velmi ojediněle. Je to velká škoda, od režiséra. resp. realizačního týmu kolem Jiřího Sequense z toho šlo určitě vytěžit více. Dvě hvězdičky uděluji pouze za to, že se tvůrci alespoň pokusili zasadit "příběh" seriálu do předválečného Brna a za plejádu předních českých herců, kteří se tomuto seriálu byli ochotni propůjčit. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Kdeže Hříšní lidé města pražského jsou... Tahle seriálová napodobenina má ke kvalitní detektivce mnohem dále než Brno ku Praze. Viděl jsem jen díl Hluboká propast, ale ten se vyznačoval příliš jednoduchým scénářem a několika špatně hrajícími povětšinou neznámými herci. Takže dávám jednu hvězdu za jakés takés napětí a druhou za těch zbylých několik solidních herců, kteří v tomhle díle zachraňovali čest svého řemesla - za Stanislava Zindulku, Miroslava Vladyku a Sašu Rašilova nejmladšího. Ukázka: http://www.youtube.com/watch?v=xiWUnOSXNLw ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Už to nemá tu správnou chemii. Nejspíš proto, že kriminalisté nebudou tak oblíbení jako ti z Hřísní lidé města pražského nebo ty případy postrádají správnou kombinaci humoru a napětí. Kdo ví. Po tomto seriálu navíc přišly Četnické humoresky, které seriál uvrhly do naprostého zapomnění. Já mám přestu dobu první republiky rád - po kolikáté se asi opakuju?, takže mě se seriál líbil. Ale atmosféru staré Prahy Brno prostě mít nemůže. I proto, že herci ze sebe brněnský dialekt místy dost tlačí. Zato kostýmy a hudba jsou vcelku snesitelné. ()

Galerie (74)

Zajímavosti (12)

  • V této epizodě si zahrála roli podvodnice Kristl herečka Eva Gorčičová. Kromě ní si jednu z rolí vyšetřovatelů zahrál v tomto seriálu i její dlouholetý manžel, herec Erik Pardus. (majky19)
  • Václav Babka naposledy před kamerou. (M.B)
  • Slovo z brněnské hantýrky „fligna“ (slangový výraz pro přetvářku, lest, úskok, podraz, simulaci, mazanost ) pochází z německého „fliege machen“ – „rychle zmizet“ (doslova udělat mouchu). Tedy když je udělán podraz, je třeba rychle zmizet. (sator)

Reklama

Reklama