Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Televizní rodinná sága, jejíž hrdinové ani po čtvrt století neztratili nic ze své zemitosti. Podle stejnojmenného románu V. Martínka. (Česká televize)

Recenze (29)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Tradice, autorita, pořádek, půda, práce a povinnosti - Kamenný řád je rodinnou ságou, která vyjadřuje tradiční konzervativní hodnoty selského stavu na českém venkově. Velmi slušný scénář, zajímavé obsazení málo viděnými herci, na dobu vzniku až překvapivě dobrý, v konfrontaci se slátaninami typu Poslední z rodu Hamrů se nebojím říct výborný seriál. Je zajímavé, že ačkoliv naše televize recyklují kdejakou normalizační trapárnu, k repríze tohohle kvalitního kousku sáhly za dvacet let poprvé. Seriál na příběhu příslušníků jedné selské rodiny popisuje postupný rozklad konzervativního řádu a tradic na našem venkově. Konfrontuje ho s technologickým a především sociálním a politickým vývojem, s hodnotami moderního městského člověka (Postava učitele, který se přižení do rodiny a je nucený handlovat o věno své nevěsty. Scéna, kde se ošívá nad tím, že pro rodinu své vyvolené jde v případě hledání partnera svým způsobem o obchod a investici je sice humorná, ale hluboce příznačná.) Celkový dojem: 80 %. Je škoda, že seriál neměl zdaleka tak velký rozpočet jako dobově oblíbené dietlovské projekty. Jeho dobová popularita na rozdíl od Dietlových seriálů ale souvisela i s faktem, že Kamenný řád jen v minimální míře ovlivnila režimní ideologie normalizační éry. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Seriál jsem začal sledovat na doporučení mé babičky a moc se mi líbil. Název Kamenný řád je absolutně výstižný. Grunt se rovná celému životu, jediné jistotě, dlouhé tradici. Vzepření se tomuto středobodu všeho znamená nevděčnost, křivdu, zapuzení. Z výše uvedeného by se dalo odvodit, že tento seriál může zaujmout spíš jen pamětníky, popř. jejich děti. Jenže na pozadí dění Kamenného řádu se odehrávají mistrně rozehrané příběhy lidí na československém venkově od roku 1920 až do cca půlky II.světové války. Osud rodiny je velmi dramatický a všechny její členy zastihnou vážné životní události. Snad každého vlastence osloví předválečné a válečné dění, které v divákovi vyvolá stejné pocity, které dopadnou na hlavní hrdiny. Když už je řeč o postavách, charakterů je zde víc než dost a většinou slušně propracovaných. Konec není uzavřený, ale ta naděje, kterou disponuje, nabídne člověku po všech těch krutých dopadech na rodinu jisté zadostiučinění. Mě osobně překvapila občasná přítomnost úsměvných scén, či jedné vyloženě humorné (učitelovo handlování o svoji nevěstu), ze záporných věcí bych jmenoval snad jen nepříliš uvěřitelné dětské herecké výkony (naštěstí se jim věnovalo minimum prostoru) a pak nešťastně natočená a nastříhaná scéna z prvního dílu s nebožtíkem, který v rakvi bohužel zjevně dýchá (a to ne zrovna krátkou dobu), čímž vrhá na jinak profesionální přístup tmavší odstín (naproti tomu představitelka Maryči hraje svůj handicap po celou dobu více než přesvědčivě). Seriál mě obrovsky chytnul a mít víc času, zvládl bych ho spořádat celý klidně i za den. Navíc ve mně vyvolal ten ne úplně častý pocit lítosti, že něco velkého (a dobrého) končí, což sice není úplně 100% záruka, ale v drtivé většině tento fakt naznačuje, že jde o velice kvalitní dílo. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Česká obdoba švédských Raskenů z někdejšího slezského trojhraničí v Beskydách se výrazně vymkla z normalizačního standardu tvorby tohoto zaměření dramatizací významného regionálního románu možnostmi regionálního televizního ostravského studia. Zachycení postupné proměny někdejšího agrárního zapadlého kraje do ocelového a černouhelného srdce Česka přesvědčivě a silnými uměleckými prostředky buduje na osudech selské rodiny a vývoje jejích početných členů. Kraj na pomezí českého, polského a někdejšího německého slezského osídlení tehdy začal formovat svou novou, osobitou tvář, která vedle vnitřní české a moravské jazykové identity dotvořila základní půdorys moderního češství. V tomto ohledu jako bychom se dostali do prostředí jiné středoevropské identity, lodžské Rejmontovy a Wajdovy ZASLÍBENÉ ZEMĚ. Výrazně tu na sebe upozornila kvalitou svých výkonů dosud širší české veřejnosti neznámá komunita ostravských divadel; některá jména se postupně prosadila do trvalého diváckého povědomí: Tomáš Töpfer, Zdeněk Hradilák, Jan Vlasák, Lenka Termerová, Nataša Baženovová; nikoliv náhodou autorem scénáře byl jeden z nejpřednějších českých dramatiků druhé poloviny dvacátého století Ota Zelenka. Oživením ostravského centra se tak dotvořila doposud nepřekonaná plnost původní české televizní tvorby přelomu třetí a čtvrté čtvrtiny minulého století. KAMENNÝ ŘÁD stojí na počátku této zřejmé, ale jinak ne příliš často uváděné éry. ()

Ej Hlemýžď 

všechny recenze uživatele

Svého času dosti oblíbený ideologií nepoznamenaný šestidílný seriál ostravské TV (1976) zachycující život a syrové rodinné vztahy na Ostravsku v meziválečném období 1. republiky podle díla Vojtěcha Martínka. Názvy jednotlivých dílů : Maryča, Karolina, Blažena, Tonek, Jotidom, Cyril. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Velice povedený seriál, vzhledem k době svého vzniku působící jako zjevení. Chudý rozpočet, absence největších tehdejších hvězd, nic z toho nezabránilo tomu, aby vznikla rozsáhlá naprosto pravdivě působící rodová sága o střetech tradic s momentálními požadavky doby, aniž se straní jedné či druhé straně, čímž celý projekt působí jako vytržený ze skutečného života. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Kvalitní seriál dodaný ostravskou televizí. Velmi trefné herecké obsazení, skvěle napsaný scénář, pasující hudební doprovod a dobrá režie. Jen kamera, respektive kvalita obrazu neoslní a ubírá svojí nevzhledností výslednému dílu na síle. Rodinná sága, ve které se vládne železným řádem. Seriál o osudech jednoho rodinného klanu, jehož kvalita nemá sestupnou tendenci ani po takové dlouhé době, kdy poprvé vstoupil na televizní obrazovky. 60% ()

Hedka 

všechny recenze uživatele

Dala by som určite vyššie hodnotenie ale kvôli niektorým scénam odsudzujúcim hodnoty, ktoré sú pre mňa posvätné nemôžem. Inak je to jeden z lepších seriálov tzv. normalizačnej éry. Určite lepší ako Žena za pultom, Najmladší z rodu Hamru, či Zlá krev.. ()

sator 

všechny recenze uživatele

První tři díly mi přišli nejzajímavější, pak to sklouzává k politice a odboji.Za Štěpánku Ranošovou * navíc. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Mám ráda tento působivý seriál, kde ostravské televizní studio dokázalo, že i za málo peněz se dá udělat hodně muziky. Emotivní herecké výkony méně známých a nenápadných herců, skvělá dobová výprava i černobílé provedení podtrhovalo tvrdou realitu tehdejšího venkovského života. Škoda jen, že na kvalitě nahrávky už zapracoval čas, ale i tak považuji zařazení seriálu do vysílání po třetí hodině ranní za trestuhodné. ()

insurgentes 

všechny recenze uživatele

Až na ten hloupý název, který vyzrazuje celý děj, pointu i ideologii. Ten seriál se měl jmenovat prostě jen GRUNT. Jenže to nešlo, protože už po prvním dílu muselo být každému jasné, že to slovo je zkrátka NEJSPROSTĚJŠÍ NA SVĚTĚ. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Stepanka Ranosova je opravdu husta. Hudeckova divna. Fisarkova krasna. Jednoduchej a evidentne ne prilis drahej serial, avsak kvalitni. Cernobila podivana pro trpelive fajsmekry, doplnena troskou bezchybne Liskovy muziky. ()

klúčik 

všechny recenze uživatele

Jeden z prvých televíznych seriálov, ktoré som videl z ostravského štúdia. Hrali v ňom herci, ktorých som moc nepoznal, ale hrali to presvedčivo. Dnes sa len pamätám, že moja mama to strašne rada sledovala. 65%. ()

Kroupa 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelné, natočit v dobách tuhé normalizace takový seriál. Vypráví totiž o rodině, jejíž život se točí kolem gruntu a rozhodně se nejedná o "socialistický realismus". Vysoká odolnost proti ideologickým zásahům ale není jediným kladem Kamenného řádu, dnes je to samosebou a nikdo by proto kvůli tomu na to nekoukal. Ani známí herci (kromě Töpfera a Beka) tam nehrají. Přesto stojí za to se na něj dívat - vynikající herecké výkony a zajímavý příběh zasazený do doby zkoušeného národa, střet moderní doby a tradice, z něhož ani jedna strana nevychází jako horší. ()

fisikk 

všechny recenze uživatele

Když jsem se dívala na tento seriál, cítila se jako bych hrála hru; věděla jsem, že až se dostanu na konec, budu šťastná, že je to za mnou, ale vzápětí to vystřídá pocit smutku a prázdnoty, protože najednou nevíte co s volným časem. Nejspíš to zní divně, protože Kamenný řád má jen 6 dílů a celkové shlédnutí mi trvalo pouhé dva dny, ale o to více je zde vidět kvalita snímku, když tento pocit dokáže vyvolat v tak krátké době. ()

Drom 

všechny recenze uživatele

Když tak koukám na ty starý československý seriály, tak se nemohu ubránit silnému pocitu, že sedmdesátá léta a černobílé zpracování na plné čáře přebíjí sic barevná však ve většině případů naprosto plochá léta osmdesátá. Ač první díl navozuje pocit další pošahané zmateniny, záhy se rozjede neuvěřitelná sága. Nejen po příběhové stránce, točící se kolem velké rodiny Poštulkových a jejich hospodářství, ale neméně také po stránce charakterové a v neposlední řadě v mantinelech konfliktu starých hodnot s měnícím se okolním světem. Na výborném zpracování se bohužel podepisuje televizní produkce, kvůli kterému mírně strádá výprava, více pak masky. Někdy zvláštní a staromilská (až inscenační) kompozice scén mi však nevadila. Ač tu někdo v komentářích píše, že ideologie ovlivnila seriál jen minimálně, není to pravda, naopak. Zejména s příchodem války a bezprostředně před ní, tedy ve druhé polovině. Rozhodné varování všem na tohle citlivým. Na druhou stranu nastaly i momenty, kdy jsem si říkal, že já být cenzor, tohle bych nepropustil. Narážím nejen na monolog komunistického vůdce (ne nepodobného Gottwaldovi) o vnějším nepříteli a dělnících v Říši, který prakticky do písmenka parafrázuje tehdejší totalitní moc v době vzniku seriálu. V každém případě za mě však dobré čtyři hvězdičky. ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Náš grunt, to je naše jediná jistota!" Během prvního dílu jsem váhal, jestli se dodívám. Ne kvůli režii nebo herectví, ale kvůli režii nebo špatnému herectví, ale kvůli tomu rodovému/statkářskému fanatismu, které mi bylo hodně proti srsti. "To není trápení. To je jenom velká otázka. Co je víc? Žít v řádu nebo žít podle svědomí?" Tato černobílá televizní rodinná sága má ale jistě parádní předlohu, takže děj se posunuje, osoby se vyvíjí a vlastně většina seriálu je nadmíru povedeným válečným dramatem s hlubokým národnostním cítěním. A na dobu vzniku naštěstí nesklouzává ani k nějaké komunistické propagandě. "Pavle, ty jsi komunista? .. Ne, na moje gusto mají příliš geniálně jednoduché vysvětlení, všechno je třídní boj a hotovo..." Takže není co řešit, "jo ti dom" za 5! ()

topi80 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zapomenutý seriálový klenot, který mohu bez začervenání zařadit po bok F.L. Věka nebo Sňatků z rozumu. Rodinná sága, která dává nahlédnout do starých časů, kdy grunt byl základ a hlavě rodiny se moc neodmlouvalo. Za takový reprezentativní vzorek seriálu považuji scény, ve kterých se vyjednávají sňatky a věno. Nesmím zapomenout na skvělé herce, zejména Štěpánku Ranošovou, Milenu Asmanovou, Evu Hudečkovou nebo Svatopluka Matyáše. ()

Danulinda 

všechny recenze uživatele

Vezmu-li v potaz, že (až na pár výjimek) byl tento seriál obsazen z filmového hlediska zcela neznámými herci, je pro mě celkový výsledek naprosto dokonalý. Herecké výkony jsou perfektní, scénář jakbysmet a černobílé provedení jen přidá na autentičnosti tehdejší doby, tedy první poloviny 20. století. Velká pochvala pro všechny, kteří se na tomto drsném filmu podíleli. ()

Reklama

Reklama