Reklama

Reklama

Dlouhý, široký a krátkozraký

(divadelní záznam)
Pohádka
Česko, 2006, 84 min

Obsahy(1)

Stejně jako většina ostatních představení Divadla Járy Cimrmana, sestává Dlouhý, Široký a Krátkozraký ze dvou částí - odborné části (formou přednášky nebo kratších referátů) o životě a díle Járy Cimrmana a v druhé části pak ucelenějšího zpracování některého jeho díla - v tomto případě pohádky Dlouhý, Široký a Krátkozraký. První část tohoto představení tvoří rozsáhlejší přednáška „Cimrmanova cesta za českou pohádkou“. Vlastní divadelní hra pojednává o strastiplném putování, jehož cílem je vrátit princezně Zlatovlásce její ženskou krásu - byla totiž očarována zlým obrem Kolodějem. V prvním obraze přichází na královský zámek princ Jasoň, který zjišťuje, že jeho vytoužená nevěsta - princezna Zlatovláska - má (díky čárům Koloděje) vousy a nohu „pětačtyřicítku“. Jasoň se rozhodne Zlatovlásku vysvobodit ze zlé kletby a společně s ní, s jejím královským otcem a s Bystrozrakým se vydává za Dědem Vševědem, aby jim poradil, jak na Koloděje. Vše zpovzdálí sleduje Jasoňovo dvojče - zlý princ Drsoň, který se chysdtá ve vhodnou chvíli do děje vložit a získat princeznu pro sebe.

Děd Vševěd přes silně pokročilou sklerózu poradí, aby Kolodějovi vzali jeho kouzelný prsten. To se sice nepodaří přímým soubojem, ve kterém Jasoň prohrává, ale lstí - Koloděje se povede rozplakat, takže vyndá z kapsy kapesník a prsten mu vypadne. Pohádka má šťastný konec - Zlatovlásce je pomocí ukořistěného prstenu vrácena její ženská krása. (wikipedia.org) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (237)

Javert 

všechny recenze uživatele

Tohle jednoduše nemá chybu. Princem Jasoňem počínaje, obrem Kolodějem konče. "Pak se tedy obávám, že Rudolf nepřijel." :)) ()

Rudovous 

všechny recenze uživatele

Mozna , ze tato pohadka, jak kolegove podotykate, uplne pro deti neni, ale ja jako sedmilety Risa jsem ji miloval. A do ditete jsem mozna az do dnesnich dnu zaklety... . ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Perfektní dílo. Děd Vševěd neměl chybu. Seminář úžasný, ale i celá rýmovaná pohádka byla prostě excelentní. Nemá smysl sem vypisovat nezapomenutelné hlášky, protože už to udělali jiní. * * * * Po druhém zhlédnutí je to trošku slabší, ale stále výborné. ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Jako zanícený cimrmanolog, schopný hodiny a hodiny vyprávět repliky ze všech her krom Českého nebe, se kterým jsem ještě žel neměl tu čest, snad ani nemohu jinak. Mohl bych pár her vyzdvihnout, avšak žádnou bych nedokázal označit za slabší či méně oblíbenou. Stejně ode mne každá dostane "kilo", tak co... 100% ()

MikeCool 

všechny recenze uživatele

Divadelní záznam. Výborná divadelní komedie, u které jsem se náramě pobavil, jakožto u všech dalších představení Divadla Járy Cimrmana, ale i tak je u mě na prvním místě Cimrmanův Záskok. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších Cimrmanových her. Sranda od začátku do konce. Vynikající dvojrole Miloně Čepelky: "Rozdělíme si práci. Ty ji osvobodíš a já si ji vezmu." :D ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Túto hru som si často púšťal z LP, takže divadelný záznam mi k doterajšiemu dojmu pridal iba vizuál. Nedokážem označiť hru, ktorú mám z produkcie DJC najradšej, viem iba, že Dlouhý, Široký a Krátkozraký patria k najobľúbenejším. A úvodné slovo Zdeňka Svěráka patrí k absolútnej špičke. Vyváženosť zložiek, z ktorých je hra poskladaná je jej najsilnejšou stránkou. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Když se podívám na hodnocení svých oblíbených uživatelů, připomínají mi krásně utkaný červený koberec se vzorkou pěti hvězdiček po téměř celé šířce, pouze ve dvou řádcích s nepatrnou ztrátou jedné hvězdy. Proč ne, ale když mám ohodnotit tento kousek za sebe, spíše než něco jedinečného jsem viděl prostě milou jednohubku s poměrně sympatickým experimentem výhradně mužské konverzační / jevištní komediální variace na českou pohádku. Úvodní 20-timinutovou přednášku jsem nějak bez zaujetí přečkal, abych se pak u průpovídek mohl nejednou dobře pobavit. Dlouhý, široký a krátkozraký mají v sobě několik výtečných scén (např. Čepelkův úvodní dlouhý „sakra“ monolog v lese nebo píseň po návštěvě Vševěda), i ve zbylých částech přináší fajn humor, ale i navzdory kratší stopáži mi občas přišla tato hříčka natáhlá a pokud pominu ten netradiční pohádkový žánr, tak oproti jiným cimrmanovským hrám (z nichž některé mě v minulosti opravdu nadchly, např. Dobytí severního pólu) také někdy méně výrazná i méně propracovaná. [60%] ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Pětiletá dcera se celou dobu ptala, kdy se objeví ta Zlatovláska, na druhou stranu se dost smála i na jiných místech. ■ "Já mám třiačtyřicítky!" ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

A ze všeho nejhorší jsou trpaslíci, ti vám vlezou všude. Nejlepší pohádka, nejlepší princezna, nejlepší dlouhýširokýakrátkozraký, nejlepší Cimrman. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Proti hře ani slovo, ovšem jsem trochu konzervativnější co se týče obsazení. Že v roli Krátkozrakého vystupuje místo Smoljaka Svěrák je ještě OK. Ale jak není dědem Vševědem Weigel, tak hra ztrácí svou nejlepší část... ()

Reklama

Reklama