Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tento příběh se odehrává ve Španělsku 17.století za panování krále Filipa IV., slabého a manipulovatelného panovníka. Alatriste (Viggo Mortensen) slouží Jeho Výsosti jako voják ve Flandrech a v mírových časech jako nájemný šermíř v Madridu a Seville. Miluje krásnou Maríu de Castro (Ariadna Gil), nejproslulejší herečku své doby. Slíbil svému umírajícímu otci, že se ujme mladého Iniga Balboa (Unax Ugalde). Marně se jej však pokouší zachránit před vojenskou službou a také před panovačnou a zneklidňující Angelicou Alquézar (Elena Anaya)! Příběh je plný intrik a zrady, krvavých soubojů a velkolepých bitev, lásky a nenávisti. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (118)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Velkolepá výprava při sledování tohoto filmu je hodně, opravdu hodně vidět, ale když se většina filmu odehrává buď v temné, ponuré, šeré, temnotou zahalené atmosféře, ve které není vidět na krok a zbytek na královském dvoru, kde se nudně kecá o ničem, tak prostě veškeré výdaje na výpravu mohou přijít vniveč, protože tím ničí celý film. Ve Španělštině se na to nedalo koukat, v Češtině to zase stálo za starou belu. Takže co říci pozitivního na historický rádoby velkofilm, který o své velikášství přišel svým zpracováním? Snad jen Viggo Mortensen, ale jinak naprostý souhlas se zdejším hodnocením. Takto historické filmy mohou být i nudnou zplácaninou o ničem. Kapitán Alatriste ku příkladu naprosto dokonalou. ()

ArthasKarfa 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem maličko víc od tohoto zdánlivého velkofilmu, který láká na poměrně zajímavé údobí španělských dějin sedmnáctého století, z počátku je děj dynamický a plný zvratů, ovšem další část filmu je nezajímavou pletichou politiky a neurčitých vztahů aktérů, kteří se potkávají v opuštěných uličkách Madridu, aby zde rozplétali další části děje. Zajímavou a vítanou částí filmu, je obléhání Bredy. Je velmi kvalitně vyvedeno taktické obležení celého města, které se po marném několikaměsíčním pokusu se ubránit - vzdalo. Kapitán Alatriste je nezranitelný chodec celým dějem, který jen málokdy sundá klobouk, aby tak diváka překvapil něčím nečekaným. Politické pletichy a poměrně zdlouhavé dialogy a děj nakonec z filmu udělají spíše podprůměrnou záležitost. Posledních 20min je trochu jako probudit se, když už jste na party sám - nic už se nedá zachránit. Celkově tedy film nijak nezapůsobí, ale ani neurazí. Hvězdička za obléhání Bredy, druhá za vojenské taktiky a poslední za pokus chytit část údobí války o španělské dědictví. škoda, že není za co dát dvě zbývající, ale to by se kapitán musel snažit trochu víc. ()

Reklama

DHDV 

všechny recenze uživatele

Velmi nedoceněný snímek a hodně podceňovaný. Film, který má úžasnou dobovou výpravu (opravdu nadprůměr) perfektní rytířské souboje a příběh, který je jako staré „románové“ story ze 17. Století. Pozorně si také všímejte některých záběrů kamery, nasvícení a úhel některých scén připomínají staré obrazy. Ale chápu, že film se může zdát být nudným, jelikož má dlouhou stopáž a docela pomalý střih! Prostě jako starý film.. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet €24miliónovTržby Celosvetovo $23,119,163║ Neskutočne sucho odpackaný film, rozvlečený príbeh podávaní maximálne nezáživne a pre plochosť všetkých postáv to nezachráni ani účasť Vigga Mortensena. V tomto filme nevyšlo absolútne nič, ani miš-mašové súboje nič nepovedia. /25%/ ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Ech... Milujem národné historické eposy a tak som dúfal, že celým radom Goyov ovenčený španielsky megahit to u mňa dotiahne aspoň na tie čestné 3*. Spočiatku to vyzeralo nádejne. Dobrodružno-romantická klasika sa drsným realistickým prístupom (počítačové gejzíry krvi, blato, otrhané kostýmy) a širšími dobovými súvislosťami snaží tváriť ako vážna, rozšafná historická dráma. Niečo podobné sa podarilo Mannovi s Posledným Mohykánom, ale tvorcom tohto filmu určite nie. Zhruba po tretine filmu si uvedomíte, že okrem hlavného hrdinu tu niet jedinej zaujímavej postavy, vzťahy sú studené ako ten príslovečný psí čumák a navyše sa v druhej polovici rozpúta smršť intríg a komlikovaného politikárčenia, ktoré kvôli tým nevýrazným postavám a ešte nevýraznejším hereckým výkonom sú absolútne nudné, takže divák odmietne s filmom spolupracovať a nakoniec sa v zbytočne komplikovanom deji celkom stratí. Z útrpnej letargie ho už potom nevytrhne ani záverečná bitka, ktorá nemá s prechádzajúcim dejom žiadnu previazanosť, nič sa v nej nerieši, je tam len preto, aby na konci bola aspoň jedna davová scéna (keď v predchádzajúcich 2 hodinách žiadnej takej niet) a preto je tiež absolútne nevzrušujúca. Ach jaj. Mal to byť veľkofilm, ale nakoniec je z toho dielko, ktoré čo do výpravnosti tromfne hocičo televízne od Hallmarku - trebárs seriál Rím je oproti tomuto totálne vizuálne žrádlo. Dokonca aj tie šermiarske scény sú akési krátke a ich choreografia za veľa nestojí. Takže čo nám zostalo? Zopár solídnych režijných nápadov (úvodná podrezávačka v hmle), zopár zaujímavo výtvarne komponovaných scén (v štýle plátien starých majstrov) a malebný Viggo Mortensen. Veľké sklamanie. Ak mám porovnávať v rámci žánru a kontinentu, tak napr. poľské Ohňom a mečom je asi tak 10-násobne zaujímavejší a výpravnejší film. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (7)

  • S celkovým rozpočtom 24 miliónov eur ide o najdrahší španielsky film. (MikaelSVK)

Související novinky

Kolty versus dekolty

Kolty versus dekolty

18.08.2007

Viggo Mortensen už v Oceánu ohně a Kapitánovi Alatristem dokázal, že s kloboukem na hlavě vypadá ještě lépe než v kápi elfského pláště. A když mu navíc u boku proklatě nízko visí kolt, je to ještě… (více)

Reklama

Reklama