Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Šerif Rooster je zbaven funkce, protože ve službě příliš často sahá po zbrani, ale také po alkoholu. Soudce Parker ho požádá, aby našel a dopravil zpět vůz naložený zbraněmi a výbušninami, kterého se zmocnila banda psanců vedená obávaným Hawkem. Pokud je přivede živé, odznak mu vrátí natrvalo. Rooster spěchá k pevnosti Fort Ruby, ale Hawkův gang ho předešel. Sídlo v indiánské rezervaci přepadl, znásilňoval a zabíjel. Jeho obětí se stalo nejen mnoho mírumilovných Indiánů, ale také místní kněz, reverend Goodnight. Řádění bandy přežila pouze reverendova dcera a indiánský chlapec Vlk. Aby je ochránil, chce je nechat na blízké farmě, ale žena si nedá říct a jede s ním i s Vlkem chytat zločince. Roosterovi se podaří získat jen ukradené zbraně. V noci jsou ale přepadeni bandity... (Nova Cinema)

(více)

Recenze (46)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Kdo by byl řekl, že alkoholik a vlastník opilé kočky John Wayne a pobožná obránkyně Katharine Hepburn udělají tak skvělou dvojici. Skvělý odpočinkový western s nádhernou krajinou a s kočkou, se kterou si mě John Wayne získal hned od prvních minut. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $8,022,000Tržby Celosvetovo $8,022,000║ John Wayne a jeho westernový odchod na dôchodok. Tu už je citeľné že tento žáner dožíval a bohužial mlel s posledného. /50%/ ()

sud 

všechny recenze uživatele

Povedený western se zajímavou dvojicí John Wayne + Katherine Hapburnová. Předposlední film Johna Wayna. Dostatek akce, napětí i vtipných hlášek ("je to pravda, sázím na to svou opilou kočku"). ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Rooster Cogburn se vrací na scénu a ačkoliv tentokrát nemusí vzít opratě do úst a střílet z koltu v jedné ruce a s winchesterovkou v druhé, tak i přesto zažívá další dobrodružství, v němž mu společnost dělá Katharine Hepburn v roli věřící seveřanky a indiánský chlapec. Příběh je dekorován krásnými záběry na severoamerickou přírodu Oregonu a za tónů klasických westernových melodií a ideální délky jednotlivých scén (i celého filmu) pak divák nemá prostor pro nudu, jelikož hluchých míst je tu opravdu minimálně. Snímek Stuarta Millara sice není originální jako Maršál, sází se tu na osvědčený koncept, avšak to není na škodu. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Variace na klasické westernové schéma tentokrát obohacené a o střet mužského a ženského principu. Oba protagonisté jsou už trochu staří a oba trochu přehrávají, ale mám westerny rád, tak filmu tou 4-tou* trochu přidávám. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Volné pokračování Maršála, které je hodně jiné (a kupodivu možná i lepší) než slavný originál (překonaný i remakem od Coenů), za nějž Wayne dostal svého jediného hereckého Oscara. I na poměry 70. let, která byla bohatá na revizionistické (anti)westerny (deziluzivní drsňárny od Sama Peckinpaha, Malý velký muž, McCabe a paní Millerová aj.), je Šerif Cogburn nezvykle feministický (mj. skvělá ironická hláška o volebním právu žen). Jádrem snímku není zápletka o honbě za nebezpečnými psanci, ale kultivovaná romanticko-komediální linie sbližování šovinistického bručouna (Wayne) se stárnoucí, ale zatraceně umanutou a sebevědomou dcerou reverenda, odhodlanou potrestat zavraždění svého otce (tradičně výborná Katharine Hepburn). Nejpřekvapivější a nejcennější na filmu je, že obě jeho hlavní roviny, dobrodružná a vztahová, si nejen nepřekážejí, ale naopak se bezvadně doplňují. Snímek tak má svižné tempo, děj rychlý spád a mnoho akčních momentů, a přitom také výrazné výkony dua legendárních charismatických herců, mezi nimiž to náramně jiskří. Podobnost s (mnohem slavnější) Africkou královnou jistě není náhodná. Navíc je to jedinečná příležitost vidět K. Hepburn obsluhovat rotační kulomet! ;-) 75 % ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Screwballová konverzačka obalená v stokrát ohranej westernovej schéme. A vôbec to nevadí, práve naopak, tento mix funguje skvele. Je to ale viac o chémii medzi Wayneom a Hepburnovou než o napísaných dialógoch. Tie sú vtipné iba občas a tak mám dojem, že pre túto dvojicu špeciálne sa dali ešte viac prepracovať. Kameramanská práca vynikne najmä pri finále na rieke a nakoniec mi tak Rooster Cogburn viac pripomenul Africkú kráľovnú než ľubovoľný western s podobnou zápletkou. No a Wayne je tu kamarát s Indiánom, ktorý mu ale prezradí veľké tajomstvo, že aj Indiánky sú presne také isté ako biele ženy. Tiež chcú zmeniť svojich mužov. 70% ()

pm 

všechny recenze uživatele

Někde jsem četla, že jde o slabší, tedy hodně upovídaný western. Je to naopak: možná by to bylo hodně slabé, kdyby ti dva méně mluvili. 90% ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Po delší době zase jedno příjemné osvěžení klasickým americkým westernem, který je pro mne objevenou perlou, lepší než původní Hathawayův "Maršál". Zralý John Wayne ve své typické roli drsňáka s břichem, náchylností ke sklence alkoholu a přezíravým postojem k ženám. Ovšem dcera pastora, učitelka misijní školy Katharine Hepburn není žádná unylá bytost, která omdlévá, když na ni štěkne pes. Pěkný příběh, v mnohém podobný "Africké královně", v tomto případě zasazený na Divoký západ do doby, kdy opravdové chlapy již vystřídali právníci se svými paragrafy, kteří jsou však proti zločinu v praxi bezmocní. Ruben Cogburn (John Wayne) je takovým vzácným exemplářem hrdiny, který se s pomocí zdánlivých outsaiderů (ženy a mladistvého indiána) dokáže vypořádat s celou bandou zločinců, v tomto má film zase některé shodné prvky s klasikou "Rio Bravo". Dialogy jsou svěží a vtipné, krajinné scenérie romantické, vynikající westernová hudba! (soundtrack http://www.youtube.com/watch?v=BQO2otRjBdM).Trochu slabší bylo herecké obsazení zločinců, zejména jejich vůdce. Jinak ale velmi pěkné, přesněji 4,5. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Jako western se mi to moc nelíbilo, ale závěrečná část odehrávající se na řece to celkem zachránila. Ta krajina a hlavně peřeje, to byla pastva pro oči. Jako komedie plná hlášek to může být dobré, ale měl jsem to v původním znění s anglickými, a moje angličtina není zase tak dobrá, abych si to naplno vychutnal. Přesto slušný průměr. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Jo, je to obšlehlý syžet z Maršála a nejspíš i s nějakým dozvukem Africké královny. Padouch je nanicovatý a vůbec z něj nejde strach. Nitroglycerin přežije zacházení, při kterém by každému chemikovi zešedivěly vlasy. A chudák ten malý indián slouží jen jako garde, aby se na sebe jednooký Duke a v příšerném staropanenském čepci oděná Kate nevrhli rovnou v lese nebo na prámu. Ale právě proto film stojí za to. Starý Wayne a stará Hepburn v sobě mají ještě pořád tolik ohně, že by zapálili stepní požár pouhým svým dotykem. V tomhle jsou nedostižným vzorem pro většinu nedomrlých romantických dvojic současných zaláskovaných filmů. Wayne a Kate si nedají ani pusu, ale stejně by mohli milostnou vášeň vyučovat nejenom na vyšší dívčí, ale i na Oxfordu. - Odkud by je nejspíš pro přílišné zaujetí pro věc vyhodili. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

John Wayne a Katharine Hepburn je samo o sobě natolik skvělá kombinace, že jí nejde odolat. Navíc oba dva velikáni světového filmu dokazují, že jejich herecké dovednosti nebyly věkem ani trochu otupeny, a to jak ty humorné, tak i ty akční, tedy hlavně v případě Duka. Katharine byla o 14 dní starší a oběma jim bylo v době natáčení již 68 let, ale ani na jednom to není znát. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Jednak v 70.. rokoch uz western bol prakticky mrtvym zanrom, lebo v 60. rokoch doslo k akejsi westernovej inflacii, kedy sa tocili 100 -ky westernov za rok niekedy. No nic, Film ani nema poriadny dej, dialogy su len vatovo plane plky, Katharine Hepburnova /Africka kralovna/ sa do westernu hodi asi ako Bette Davis do ceskoslovenskej kinematografie. John Wayne mal za rok 1975 hlavne vyborny film Brannigan, toto je len taky sivy priemer. Proste len dalsi ukecany western bez dejovej linie, keby toho zaveru nebolo, tak je to velka bieda. Takto aspon ten zaver potiahol film do znesiteneho priemeru : 50 % ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Najlepším prínosom filmu sú jednoducho herecké výkony a chémia Johna Wayna a Katherine Hepburnovej, ktorí sú úžasní jednotlivo aj spolu, a zaujala ma aj pekná kamera, nádherné scenérie a strhujúca hudba. Sú tam aj momenty vtipného a zábavného dialógu. Naopak, film je dosť zdĺhavo režírovaný a taktiež sa film v niektorých miestach vlečie. Najslabšou prednosťou ,,Roostera Cogburna" je príbeh, ktorý je vyrozprávaný nemotorne. 6/10 ()

Mol 

všechny recenze uživatele

Krásný exteriéry panenské přírody a stárnoucí John Wayne. Moc hezky se na to dívá. Jen Kathrine už je tady opravdu strhaná a je vidět, jak jí cuká hlava. To její pámbíčkaření si i s její postavou mohli tvůrci odpustit. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

V mládí jsem byla velký milovník koní a westernů. Teď po letech jsem se k tomuto žánru díky vnučce a televizi s potěšením vrátila. Tento klasický méně známý snímek vyniká vtipnými hláškami, krásnou krajinou v níž se natáčelo a především skvělými hereckými výkony dvojice filmových veteránů. Jen se mi jevila trochu odbytá opatrnost při přepravě nitroglycerínu, který při otřesech mohl snadno explodovat, jak mi připomněla utkvělá vzpomínka na francouzský film Mzda strachu. Velká spokojenost. ()

Reklama

Reklama