Reklama

Reklama

Reikusaido mada kesu

  • Japonsko レイクサイド マーダーケース (více)
všechny plakáty
Mysteriózní / Thriller
Japonsko, 2004, 118 min

Obsahy(1)

Čtyři páry s dětmi se sejdou na chatě u jezera, kde probíhá přípravka studentů ke zkouškám na prestižní školu. Zatímco Šunsuke (Kódži Jakušo) si není jistý, jestli by jeho nevlastní dcera měla vůbec na takovou školu chodit a pohádá se proto s manželkou, objeví se u jezera také jeho tajná milenka z práce. Den probíhá napjatě, všichni se vyhýbají jistým závěrům, když náhle milenku najdou mrtvou. Šunsukeho žena se k vraždě okamžitě přizná, ale všechny důkazy nasvědčují tomu, že to neudělala. Ale když ne ona, tak kdo? (mrtvej pes)

(více)

Recenze (3)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Hm.. na základě vysokých 81% a obou nadšených komentářů pode mnou jsem očekával víc, než takto klasickou mysteriózní krimi s objevivší se mrtvolou uprostředy hry a následným přetřásáním okolností vraždy. Ač ani bez těchto očekávání by Případ vraždy u jezera u mě nedopadl líp. Avizovaná podobnost s Hitchcockem sedí, pokud jde o obsah, a tajemná noční scéna na loďce je natočena fakt excelentně, s ponurou napínavou atmosférou. Ta mě uhranula natolik, až jsem se začínal bát nad dalším vyústěním a chvíli mě pak napínalo další jednání postav. Ale ten film kráčí až příliš klasickou cestou a hlavně místo pocitu souvisle gradující atmosféry se mi během vyvrcholení stále více táhl, neudržel si mě v patřičném napětí a závěr odplynul zcela nevýrazně. Místy jsem měl pocit, že se zase někdo snažil hrát na artový psychologický film (ač už jsem viděl v tomto směru i horší pokusy) a tak natáhl nijak objevnou konverzačku z jedné chaty se záhadnou vraždou na dvě hodiny, až se mu ke konci začalo rozpadat i napětí... navíc ta závěrečná vizuální lekačka mi tu přišla jako z jiného (brakového) filmu a spíše trapná. Celkově však za mě v rámci svého žánru určitě nejde o špatný film, herecké výkony v popředí s opět trochu jiným Kódžim Jakušem ho výrazně pozvedají nahoru, ale žádný větší zásah se pro mě tentokrát nekonal. [60%] ()

stub 

všechny recenze uživatele

Shinji Aoyama ve vrcholné formě, jediným lepším dílem z jeho dílny je geniální Eureka, LMC se však směle vejde do stejné váhové kategorie. Dvě hodiny utečnou jak nic, přes minimum akce je divákova pozornost zcela zaměstnána. Napětí je dokonale dávkováno - přesně takto má být thriller vystavěn. Byť vnímavý divák začne brzy tušit, odkud vítr fouká, a patrně se nezmýlí, konečné rozuzlení veškerá očekávání značně předčí. Masivní finále přesně ilustruje rozdíl mezi japonským a americkým (bohužel zpravidla už i evropským) přístupem a tam, kde by západní filmař zpravidla volil metodu "překvapení za každou cenu", se kromě neočekávané pointy dočkáme i zachování dynamiky, kdy vše velmi přirozeně "vykvete" do působivého celku. ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Kvalitní mysteriózní thriller, který svými dialogy a zápletkou místy připomíná Hitchcockovu tvorbu. Tuhá atmosféra těží zejména z úžasně atmosférického prostředí odlehlé chaty u jezera, ve které se tři páry rodičů se svými dětmi sejdou na jakémsi soustředění spojeném s výběrovým řízením pro přijetí na prestižní soukromou střední školu. Vše se však velmi brzy značně zkomplikuje a hlavní hrdina - otec z jednoho dětí - se dostává do nezáviděníhodné situace. Kvalitní obsazení umožňuje vyniknout špičkovému scénáři, který přináší slušnou porci napětí a zároveň se svým námětem přesně strefuje do jednoho z problémů současné (nejen) japonské společnosti. ()

Reklama

Reklama