Reklama

Reklama

Obsahy(1)

I hrdinství několika jedinců může změnit běh dějin. Francie, únor 1944. Skupinka spojeneckých vojáků se ocitá v zajateckém táboře, ze kterého se ještě nikomu nepodařilo uprchnout. Odhodlanost a inteligence však dokáží porazit nacistickou převahu a hrdinové se cítí svobodní. Alespoň na chvíli. Pravé peklo totiž teprve začíná! Přidávají se ke skupině francouzských partyzánů, kteří si vytyčili za cíl unést fašistického generála Kaufmanna (Klaus Kinski). Bude potřeba hodně odvahy, rafinovanosti a odhodlání, aby se tento na první pohled nemožný úkol vydařil. Komorní mikropříběhy jednotlivých hrdinů prostřídávají realistické válečné scény, u kterých se divákovi tají dech až do posledních minut. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (16)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Opět Klaus Kinski objevící se, vážení, až v 70. minutě, a to v roli generála jednotek "SS" Kaufmanna. Realistické válečné scény, které jsou do celé první půle (která je podle mého lepší, pak už má film sestupnou tendenci) podloženy opravdu unikatnímí autentickými záběry, zvláště pak letecké nálety a bitky ve vzduchu jsou vynikající, to jsem v žádném jiném dokumentu ještě nikdy předtím neviděl..Pohledy na smějící se piloty až do jejich kokpitů atd..Zejména tedy za ně bych nakonec oznámkoval film alespoň slabší dvojkou. Jak říkám, první půle vypadala celkem nadějně, pak tomu nakonec ale něco chybělo a ten konec byl odfláknutý, víceméně bezmyšlenkovitý a také, bohužel, nekompromisně tvrdý pro jednu stranu.. Co byste ale také čekali od režiséra Joea D'Amata, jehož doménou jsou úplně jiné filmy a hlavně pak tedy jiný žánr. Film celkem opravdu nic moc, opět taková žabomyší mikroválka mezi hrstkou uprchlých vězňů a jim pomáhajícími francouzskými partyzány na jedné straně a na druhé s německými jednotkami. I co se týká např. vojenské techniky, ty vozy, ve kterých se tam vozili, tak to snad byly nějaké americké mercedesy, které později okopčili rusáci. Kdo se mi však líbil ve své roli, tak to byl herec Ettore Manni jako pořádný vejpitka Bakara. P.S.: Zhruba stále tak na stejné koleji jako jiné taliánské válečné snímky od Řiťka video s.r.o. 5 pekelných mužů, Pravděpodobnost nula, Poslední tank nebo Otevřená rána..Ve dvou z nich Klaus Kinski. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Podle mě na Italy a jejich válečný filmy je tohle docela slušně zvládnutá záležitost. Jenom mi do toho moc neseděli ty autentický záběry který ne, že by vypadali zle, ale tohle není dokument, ale hraný film. A taky škoda, že Kinski se objeví až na konci, jinak akce dobře zvládnutá má to spád i logiku takže dávám nakonec 70% ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Oj-jo-jój..., no čo k tomu napísať. Podobných filmov o útekoch sme videli mnoho a táto talianska hra na vojnu, dieru do sveta neurobila. Akčné scény sú fakt smiešne, naivné a výskoky pol metra do vzduchu po každom zásahu od nemeckého snipera v závere ma fakt rozosmiali. Nikto z vojakov nepozná slovo "kryť sa", každý strieľa ako Rambo a K. Kinski, ktorý láka na obale dostal asi 5 minút v závere. Film bol myslím pribalený ešte s niekoľkými vojnovými filmami k časopisu Filmag a kúpil som ho hlavne kvôli nemeckému film Most. Strašilo to u mňa na polici asi dva roky, tak bol najvyšší čas to pozrieť a následne zahodiť. Strata času. To radšej maliny zberať do lesa. 40%. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

V pekle se neocitli ani tak hrdinové, jako divák. Další z italských spagetti rádoby válečných filmů. Ani obsazení Kinského nemohlo tenhle průser dostat zpátky na koleje... Hrdinové i Němci přesně reprezentují dobu vzniku filmu. Kotleťáci, fousáči s knírkama, prostě brutka. K příběhu se raději nebudu vyjadřovat... Milovníci válečných filmů, tomuhle se vyhněte obloukem. Hvězda za nepovedenou snahu *. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Italská válečná srajda kde opět Klaus Kinski hraje fašouna. Nudná podívaná, kde i když se něco dějo tak to nudí. O akčních scénách se ani nebudu vyjadřovat. Ty musely vypadat trapně i v době vzniku natož teď. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Je to spíše pokus o válečný film a myslím, že to je méně než průměr. Italové prostě válečné filmy moc neumí : oblíknou partyzána do německé uniformy a nechají mu "dlouhý haroš" (dlouhé vlasy), což je pro důstojníka německé armády naprosto nepřijatelné ! I ten největší pitomec v německé armádě by takovému vojákovi nevěřil, že je jejich příslušník. Divák se musí zamyslet nad naivitou režiséra a maskéra tohoto filmu. Kromě toho hvězda filmu KLAUS KINSKI se tam objeví až 8 minut před koncem filmu a vůbec se neví proč jej partyzáni zajali a kam ho odvezli. Film je jak nedokončená píseň, ale akčních stříleček je tam habaděj. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Italským válečným dobrodružstvím ze 70.let se dá propadnout stejně jako zfilmovaným mayovkám (pokud vám v době uvedení mayovek bylo zhruba deset let). Děj, výprava, herci i stylizace odpovídají názvům- jsou vpravdě pekelné. Tentokrát "jen" tři hvězdičky, protože narozdíl od 5 pekelných mužů a Toho prokletého obrněného vlaku trvá celou polovinu filmu, než se rozběhne žádaná akce. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Útek spojeneckých amerických vojakov z nacistického tábora je podaný sucho, postavy sú nezaujímavé a vojnová akcia je v mnohých prípadoch stupídna. Nikto sa nekryje a často to vyzerá tak, že niekto vybehne z úkrytu a začne strielať, prípadne je takýmto stupídnym vybehnutím zastrelený. Kinski (jediná známa tvár vo filme) sa objaví až v úplnom závere a nehrá žiadnu podstatnú rolu. Celkovo slabé. ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Další z italských válečných snímků, který se moc nepovedl. Válečná epizodka, místy roztahaná, kterou nezachránila ani hvězda velikosti Kaluse Kinského. ()

Holina 

všechny recenze uživatele

Pokud jste si film vyhlédli kvůli Klaus Kinskému (stejně jako já), vězte, že zde herec tráví na obrazovce čas jen o trochu delší než Steven Seagal v Boeing 747 v ohrožení... ()

Slimak 

všechny recenze uživatele

Dobrodružství utečenců, kteří se přidají k partyzánům aby unesli nacistického plukovníčka. Jsou to vymaštěnci co ale všechno uměj. Vypadaj jako leckdo ale rozhodně ne jako to co hrají. Nicméně není to špatný film. Má tempo i spád, ale ten prodřený kabát z chudinkého rozpočtu a vcelku trapné výkony z něj dělají to největší B. ()

PAVEK 

všechny recenze uživatele

Poměrně tragický "válečný" film, který se chvílemi snaží až o křečovitě výpravný děj. Charaktery jsou vyobrazeny až neuvěřitelně nudně a nefunguje tu základní mix koření nutný k tomu, abyste se s charaktery sžily. Chvílemi je film až trapně kýčovitý. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Americká kinematografie o útěcích ze zajateckých táborů v dobách 2.světové války natočila v 60. letech mnoho snímků, z nichž ten nejslavnější je pod českým názvem ´Velký útěk´. Italové se nenechali zahanbit a když už se pustili do natáčení válečných snímků vyzdvyhující britskou a americkou stranu, sáhli na takové téma také, avšak po dějové stránce šli dál a jen samotným útěkem to neskončilo. A nedá se říci, že by se jim to nepovedlo. Scénář je napsán dobře a natočený prostě po italsku, takže nějaké srovnání s obdobnými filmy je vcelku nepatřičné. Atmosféru to má a to je hlavní. Pravda, samotný útěk mohl být rozvinut více a krapet dramatičtěji, ale to by už zase zbylo málo místa na druhé dějství oné skupiny týkající se spojenectví s partyzány a jejich velké akce. Přeci jen se nejedná o velkofilm. Realismem se není třeba zabývat, neboť by se tímto snímek naprosto zkazil. Hlavní je, že se jedná o protiválečný filmový počin poukazující na mnohé absurdnosti vedené války. ()

Reklama

Reklama