Reklama

Reklama

Námět dramatu z anglického středoškolského prostředí známe v mnoha variacích: profesor čelí obvinění z pohlavního obtěžování studentek. Když je ale profesorem Sir Laurence Olivier a jeho manželkou Simone Signoretová, smíme očekávat, že budeme vtaženi do dění v míře maximální. Zvlášť když za kamerou stojí Peter Glenville, jehož největším talentem bylo právě režírování silných hereckých individualit. (NFA)

(více)

Recenze (4)

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Minulý týden jsem se podíval s Laurencem Olivierem na o rok staršího Komika a včera na Období zkoušek, které se mi líbilo o dost víc, byť nadšení se ani tentokrát nedostavilo. S politováním musím říct, že přes své nesporné herecké kvality mě Olivier zatím (s výjimkou legendárního Slídila) nedokázal ničím fascinovat ani hlouběji na mě zapůsobit, a že ani tentokrát mi britské filmová drama ze starší éry neposkytlo silnější zážitek. Netuším, čím to může být, možná jsem zatím neměl šťastnou ruku na výběr, ale oproti americkým nebo i středoevropským černobílým dramatům mi ta britská přijdou jaksi zvláštně pojatá, taková hodně odosobněná. Období zkoušek rozvíjí ve své době oblíbené téma falešného (či přinejmenším rozporuplného) obvinění učitele ze strany žákyně. Stává se tomu tak ale až v druhé polovině hodně rozvláčného dramatu, kdy přichází ta nejzajímavější část ze soudního prostředí, přičemž té předchází dlouhý a často i mírně nudný náhled do standardního života postaršího středoškolského učitele. A bohužel i záhy po soudu a jedné uzemňující scéně s manželkou (v podání výborné Simone Signoret) film v nejsilnějších momentech končí. Takže i tentokrát u mě zůstává hodnocení na 3 hvězdičkách a nejlepším filmem na dané téma Riziko povolání (1967) od André Cayatteho. 65% ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Suverenne najlepsi film na temu, profesor je obvineny zo sexualneho obtazovania studentiek na strednej skole, Simone Signoret /Diabolique, Room at the top 1959/ bola proste genialna : 95 % ()

vla_kor 

všechny recenze uživatele

Laurence Olivier v citlivém příběhu učitele, který naváže citový vztah se svou žačkou. Jenže zatímco on hledá dceru, ona si myslí, že našla první lásku. Kdesi jsem četla, že Olivier byl podle kritiků v tomhle filmu špatně obsazený. Mně se zdál výborný. Ale lidem se prostě v takových (neheroických) rolích nelíbil (Carrie atd.). Signoretová hraje výborně jako vždy. Dokonale se hodí do role manželky, ke které je manžel poután láskou fyzickou i emocionální. Zbytek obsazení bohužel tak dobrý není. ()

Reklama

Reklama