Reklama

Reklama

Derren Brown - Mesiáš

(pořad)
  • Velká Británie Derren Brown: Messiah
všechny plakáty
Dokumentární / Mysteriózní / Psychologický
Velká Británie, 2005, 50 min

Účinkují:

Derren Brown

Obsahy(1)

K dosud nejpodivnějším projektům Derrena Browna patří právě Mesiáš. Tady slavný mág nechtěl prvoplánově způsobit senzaci, chtěl důrazně upozornit na nebezpečí manipulovatelnosti, které, ať o tom ví nebo ne, si v sobě nese každý z nás. Derren si stanovil následující úkol: ateisty přesvědčit, že Bůh existuje, skeptiky, že mohou komunikovat s mrtvými či dokonce s mimozemšťany, frekventanty psychologického kursu, že dovede číst myšlenky, a příznivkyni hnutí new-age, že existuje přístroj na čtení snů. Protože ve Velké Británii už Derrena všichni znají, musel se vydat přesvědčovat za hranice. Dokonce až za oceán. Absolutním základem Derrenova úspěchu je totiž použití řeči, jazyka, zkrátka toku slov. Musel proto někam, kde by mu všichni bez problémů rozuměli. A Američané měli pro něj ještě jednu podstatnou výhodu: bývají náchylní uvěřit prakticky komukoliv. Jak experiment dopadl? Přesvědčte se sami! (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (22)

Matty 

všechny recenze uživatele

Zajímavý nápad bohužel nebyl dostatečně využitý. I navzdory množství Brownových postřehů a názorů na náboženství, vychází konec (ba celá myšlenka) tohoto počinu kamsi do prázdna. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Asi nejméně ambiciózní Derrenův projekt a přitom nesmírně poučný. Derren Brown si tentokrát si nehodlá přiložit zbraň k hlavě, nechce přinutit dobrovolníky, aby vykradli dodávku, a nesnaží se z obyčejného člověka vychovat superhrdinu. Jen se v padesáti minutách snaží ukázat, jak snadno lidé přijmou cokoliv, co koresponduje s jejich vlastními názory. A tak zatímco by si jiní při setkání s člověkem, který dokáže číst myšlenky nebo komunikovat s mrtvými, asi kladli skeptické otázky, ti, kteří v existenci podobných schopností věří, po krátkém setkání pějí chválu na Derrenovy zázračné schopnosti. V konečném důsledku jsem si tedy z tohoto Derrenova pořadu odnesla více než z jiných; nic to ale nemění na tom, že je Mesiáš ve srovnání s jinými Derrenovými pořady poměrně nezáživný a umírněný. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Solidní flusanec do rozbředlých obličejů všech těch esoterických finančních loudilů. Ano, člověk je - tak nějak globálně vzato - blb ustrašený z vlastního zániku. A hledá cokoliv, co by mu dalo naději, že bude někde opruzovat i poté, co červík rozjede svůj raut. A právě v tomto aspektu lidské psýchy nachází svou naději na pohodlný a bohatě vystrojený život ona sorta bezskrupulózních prasat. Dokument sráží několik drobností - autor se také nechce připravit o živobytí salonního mága, tudíž neosvětluje své triky dostatečně polopaticky. Což mi alespoň přineslo druhotnou zábavu v odhadování použitých metod. A tváří se až moc bohorovně. Osobní pocit, moc frajeří, ostrovan. Ovšem přesto doporučuji každému, kdo ve svém okolí nalezl nějakou éterickou nulu, které připadá možnost odhalení nečekaných pravd za pomoci kyvadélka, kříže nebo indiánského prdu za pravděpodobné a okouzlující. Takže to doporučuji vlastně každému... ()

ladko 

všechny recenze uživatele

"Wanna see a magic trick? I'm gonna make this pencil dissapear..." (vlastne sorry, to je z iného filmu:)) Mesiáš je zaujímavý, napínavý(tým, že keby hocikto spochybnil jeho schopnosti, hneď by sa priznal...) a mne veľmi sympatický tým, že súhlasím s názormi Derrena na vieru, či rôznych tých šarlatánskych psychicov a podobne. A tu je veľmi pekne ukázané, ako "ľahko" sa dá s ľuďmi vyjebabrať... ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Derren sa vybral "oblbovat" jenkýjov. Doma si nemôže dovoliť odhalenie podmáznutia figurantov. "Takže ja dupnem, ty padneš a počas toho krič aleluja!" Čo sme ale videli? Partiu "odborníkov" na konskú erekciu, špecialistov na motanie alobalovych heliem a podobné nuly, ktoré híkajú nad tým, keď im rovnaký šarlatán podpaľuje rybník. TaKže, ja pOviem nejaKé slOvo či veTu, a ty nakresli prvú vec, čo ťa napadne. ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Derren Brown oproti veškerému mému očekávání nechodí po vodě, neproměnil vodu ve víno, neuzdravuje nemocné a nesytí hladové zástupy rybou a bochníkem chleba. Takže mě chlapec nepřesvědčil, že je Mesiáš. Navíc na tak dlouhý pořad toho předvedl zatraceně málo, i když některé nápady byly svěží a neotřepané (například jeho "úžasný" lapač snů mě opravadu pobavil). Vývod: Seriál je o mnoho lepší - v něm narozdíl od "Mesiáše" Derren občas naznačí, jak ty svoje psychocirkusy provádí. ()

suicide 

všechny recenze uživatele

Rozhodně zajímavé vniknutí do tajů lidské mysli - člověk až nevěřícně sedí a kouká, čeho je ona mysl schopná - jak na straně vůle mistra triků a manipulace Derrena Browna a ostatních, tak na straně toho zmanipulovaného a oklamaného zástupu lidí. Škoda jen, že neukázal víc, jak se mu jeho úspěchy podařily. ()

gojackill 

všechny recenze uživatele

Málokdo pochopí význam tohoto dokumentu. Derren je osvícený, jeho schopnosti jsou nezpochybnitelné a informace, že si je můžeme osvojit je mimořádně cenná. ()

roorybacky 

všechny recenze uživatele

Zde jsem mnohem více než u jiných Derrenových projektů nucen zpochybňovat, zda-li to jsou opravdu jen oni - účinkující - kterými je takto mistrovsky manipulováno, anebo jsme to jen my - diváci. Chybí zde totiž jakékoliv racionální vysvětlení drtivé většiny toho, co uvidíte. ()

Machrovic 

všechny recenze uživatele

"SPOILEROIDNÍ HLÁŠKY", KTERÉ SE MI PODAŘILO ZACHYTIT: Darren Brown: Posledních zbytků náboženské víry jsem se zbavil předčtením Nového zákona. // To je můj nový elektronický lapač snů. // Toto je povlak na polštář, který se napojuje na lapač snů. // Pokud možno se na nic nevyptávejte. // Scénář únosu se začne odehrávat ve snu. ()

hallelluja 

všechny recenze uživatele

Cogito, ergo sum. Ak mám kriticky skúmať všetko, čo mi niekto druhý predkladá, drahý Derren, potom ťa musím sklamať. Moje kritéria na dôveryhodnosť si nesplnil. Ale ako sebaprezentácia dobré… ()

Mr.Jackass 

všechny recenze uživatele

Derren se v tomto pořadu pokouší probudit všechny ty, kteří jsou ovlivnitelní náboženskými fanatiky všeho druhu..a jak?? Jednoduše jim ukáže, že vše je fikce...Rozhodně zajímavou formou a mě pořad velice bavil... ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Derren Brown je naprosto famózní. Co naděláme, my obyčejní smrtelníci, kteří si neumíme udělat z železa zlato a z vody víno. Asi nic a pěkně si na to vydělat. ()

LukeKiller 

všechny recenze uživatele

Veci od Derrena mám strašne rád, ale toto bolo absolútne nemastné neslané. Skvelé na jeho programoch bolo vždy to, že vysvetlil niekotoré triky, ktoré robil. Tu len ukázal ako oblbol ľudí a nič z toho. Zdalo sa mi to príliš samoúčelné a málo poučné. ()

v.indruchova 

všechny recenze uživatele

Nesouhlasím s klamáním lidí avšak je dobré lidem ukázat jak jsou lehce ovlivnitelní. Sekty, náboženství magie.. vše je klam a pokud je na tom pravdy trochu, jak to tak bývá, dle mě, je nevhodné se tím více zabývat. Mě mi to přineslo jen to špatné. A však nebereme nikomu víru v boha. Děkuji že pán ukazuje jak to funguje. Dávám malé hodnocení, protože se mi nelíbí, jak se ubližuje lidem kvůli slávě. I když chápu ten důvod. ()

Reklama

Reklama