Reklama

Reklama

Iluzionista, který si dal umělecké jméno Eisenheim se narodil jako syn truhláře. V dětství se potkal s kouzelníkem, který ho naučil pár triků a ovlivnil tím jeho celý život. Jako mladý chlapec se seznámil s vévodkyní Sophií a zamilovali se do sebe. Vzhledem k rozdílnému původu obou mladých lidí, nebylo jejich lásce přáno a Eisenheim utekl z domova, aby si zachránil život. Asi po patnácti letech, kdy se živil jako velmi úspěšný iluzionista se vrací z cest po světě do Vídně. O jeho představení je velký zájem a jednoho večera se dostaví i korunní princ Leopold se svou snoubenkou Sophie von Teschen. Sophie se přihlásí jako dobrovolnice a vystoupí na pódium k Eisenheimovi. Později se dozvídá, že princ Leopold se ke svým přítelkyním nechová zrovna džentlmensky a je říká se, že jednu z nich dokonce zabil. Nicméně představení prince natolik zaujalo, že pozval Eisenheima, aby vystoupil na jeho soukromém večírku. Eisenheimovi se nelíbí princovo chování a tak ho veřejně poníží. Samozřejmě tak chytrým způsobem, že to není přímo napadnutelné. Princ se přesto urazí a podnikne vše pro to, aby Eisenheimovi byla další představení ve Vídni zakázána. Sophie a Eisenheim se setkají a Eisenheim ji žádá, aby s ním odešla. To se Sophie z obavy před Leopoldovou pomstou bojí udělat a prozradí, že Leopold plánuje puč proti svému otci císaři Franzi Josefovi I. Přestože má obavy, rozhodne se Sophie ukončit vztah s Leopoldem. Princ není zvyklý na odpor a hrozně reaguje velmi nepřiměřeně. Po pár dnech je vévodkyně nalezena mrtvá. Je očividné, že se jedná o vraždu. Princ je v podezření, ale chybí důkazy a navíc se k vraždě přizná jiný muž. Eisenheim je ze smrti Sophie zoufalý. Kupuje divadlo a zde vyvolá duchy zemřelých a také ducha Sophie. Na jedno z představení dorazí v přestrojení i Leopold a Sophiin duch řekne, že její vrah je mezi diváky a přitom ve vězení je muž, který se k její vraždě přiznal. Představení Leopolda velmi rozruší a tlačí na policejního inspektora Uhla, aby Eisenheima zatkl za podvod, ale Eisenheim se z obvinění dostane protože  se veřejně přizná k tomu, že se jednalo pouze o iluzi, nešlo o skutečné duše zemřelých. Je propuštěn, ale Uhl ho varuje, pokud bude s tímto představením pokračovat, vězení už neujde. Eisenheim však znovu vyvolá ducha Sophie a pak k úžasu všech přítomných zmizí. Jako by se rozplynul... (TV Prima)

(více)

Recenze (908)

J.F.B. 

všechny recenze uživatele

Určitě ne špatný film, který mne ale svým koncem dost zklamal. Rozuzlení je nejen ve srovnání s Dokonalým trikem hodně slabé – a bohužel tak trochu nerespektuje předchozí děj, nebo přinejmenším jeho části. Herecky vyčníval Giamatti (asi bych se měl opravdu podívat na Billions), Norton podle mne zas až tak výrazný nebyl, Rufus ve skvěle padnoucích uniformách potěšil, stejně tak krásná Jessica Biel. Ovšem věcí, která mne velmi iritovala, byla "Vídeň"/"Rakousko" – protože já prostě nedokázal nevidět Prahu, Český Krumlov, Konopiště, což mi ten dojem ze snímku dost kazilo. Zajímavá byla též snaha ukázat, že ve Vídni nikdy nesvítilo slunce, ale bylo tu jen a pouze pošmourné počasí a šero. Právě celková tmavost snímku byla občas trochu na překážku a některé scény – konkrétně třeba ta montáž milostné scény – byly až příliš zmatené. Jindy však byly záběry příjemně teplé a skutečně to fungovalo. ()

Cassandra 

všechny recenze uživatele

Teda čekala jsem blbinu, a ona to sice byla, ale atmosférická :), a taky jsem po delší době nějakému filmu zbaštila love story. Ale co doprčic ten hepáč na konci? Sice jsem ho čekala, ale doufala, že si to tvůrci rozmyslí, protože první dvě třetiny se stavělo na motivu pomsty, a najednou nic, nic se nestalo. Film se díky tomu dost rozpliznul, ovšem pořád musím říci, že se mi líbil. ()

Drc 

všechny recenze uživatele

Pěkný film s nádechem tajemna, u kterého se můžete příjemně uvolnit a sledovat klasický příběh v novém kabátu s patřičně překvapivým závěrem. Finální spletenec určitě neobstojí pod drobnohledem kritka, hledajícího chyby, avšak ani mě nenapadlo se na něj dívat tímhle způsobem. Hodně příjemná podívaná. ()

Daae 

všechny recenze uživatele

Překvapivě dobrý snímek nám představuje Edwarda Nortona nejen jako iluzionistu, ale i jako skutečného mága, jenž po letech potkává svou dětskou lásku. Jessica Biel (herecky se polepšila) je zasnoubená s (fiktivním) korunním princem Rufusem Sewellem, který již nikdy nezapře své nadání pro záporné role. Herecky výrazný Paul Giamatti jakožto šéfinspektor vyšetřuje následnou vraždu a pomocí jeho úhlu pochopíme, jak příběh vlastně skončil. Mně osobně je jedno, zda film končí smutně či šťastně, ale konečně rozuzlení Iluzionisty mě nechal trochu chladnou. Kolikrát jsme už takový konec viděli? V cca polovině filmu však příběh mířil velice zajímavým směrem a některé záběry a atmosféra byly velmi vydařené. ()

Sairina 

všechny recenze uživatele

Krásné porostředí Českého Krumlova a Prahy dodáva staré Vídni opravdové kouzlo. Nejlepší trik ve filmu je podle mě Pomerančovník a nejen to tenhle fim je i skvělou detektivkou, i když jen v posledních pěti minutách. ()

Radim 

všechny recenze uživatele

Sice hodně děravý, ale zajímavě vystavěný příběh. Dobrá atmosféra a kamera, skvělá hudba. Edward Norton mi nejdřív připadl trochu nudný, ale stačilo přepnout na originál, a hned to bylo o něčem jiném. ()

Káronoš 

všechny recenze uživatele

Největší a nejsilnější kouzlo je láska. Tohle ve své podstatě vycházelo z nádhereného a silného příběhu, dusud neznámého režiséra Neila Burgera. O tom, že je Edward Norton jeden z nejkvalitnějších herců současné doby, se nemá smysl vyjadřovat. Pouze zde zmíním, že odvedl dobrou práci ve velmi težké roli introvertního a tajemného kouzelníka se znamenitým a poutavým tajemství svého ojedinělého talentu. Nedá se srovnávat s věčným rivalem tohoto snímu: Dokonalý trik, protože zde kouzla znamenaly pouze připravenou iluzi pro naplánovaný a poklidný život, se svojí jedinou láskou. Opravdu pěkné, chytlavé a líbivé drama. Hodnocení: 7/10. ()

kwoky 

všechny recenze uživatele

Jediná osoba, která si měla číst tento komentář ho již slyšela, že Luci? :) Iluzionista je podle mě velmi dobře natočený. Líbí se mi gradace děje, až k pěknému, romanticko-dramatickému konci. Triky jsou taky super a celá ta věc s nelibostí prince (který je ve své roli skvělý) je myslím zvládnutá na jedničku. Škoda, že mi chyběla trocha "chemie" mezi ústřední dvojicí. Musím vypíchnout hudbu - ta je špičková. ()

DannyBoy80 

všechny recenze uživatele

Docela jsem se bavil a rozhodně to bylo lepší než přechvalovaný Dokonalý trik. Iluzionista si na žádné kouzla nehraje, i když některé triky jsou fantasmagorické. Vyústění je nakonec docela překvapující a osobně jsem to nečekal. Herecké výkony jsou lehce nadpůměrné Giamatti je asi nejlepší a Jessica BIel by mohla trošku přidat. Norton už dlouho nic pořádného nezahrál, tady to bylo ještě docela dobré, ale na začátku jeho kariéry bych čekal jeho zářivější kariéru. ()

Greny 

všechny recenze uživatele

pohádka, která se líbí babičkám a maminkám, ale mě zaujaly kostýmy a místo kde se to všechno natáčelo :) ()

Darik 

všechny recenze uživatele

Stejně jako Dokonalý trik je tento film fascinující a obdivuhodný. A taktéž mě dostalo to rozuzlení. A ted mi někdo řekněte, jak to udělal s těma duchama :) Super. ()

kobe6 

všechny recenze uživatele

Filmařsky nikterak převratné. Od Nortona jsem čekal trochu více, ale vyloženě nezklamal. Giamatti byl výborný. Musím se přiznat a trochu se stydím, že mě celkem dostali. Popravdě jsem nějaké zápletce nevěnoval pozornost, soustředil jsem se na jiné věci a podcenil jsem to, z čehož vyšlo poměrně příjemné překapení. 3-4* ()

rostlinka 

všechny recenze uživatele

Pěkný film, plný zvratů a (ne)čekaného závěru... Bohužel mě to chvílemi nudilo a hlavní hrdina ve mě nevzbuzoval moc emocí. Ale triky byly moc pěkné :). ()

ondrula 

všechny recenze uživatele

Na první shlédnutí mě film úplně dostal, napodruhé to už bylo celkem slabý (asi proto že už člověka nepřekvapují dějové zvraty, které tvoří nějvětší kouzlo filmu). Snímek pro mě zůstane navždy tak nějak osudová záležitost, protože si pamatuju, že se natáčel v Krumlově, kde jsem tehdy žil a taky v něm hraje moje přítelkyně (kterou jsem tehdy ovšem neznal). Herci hrají dobře, zvlášť překvapivý zjev je výborný výkon F. Sewella a dle očitých svědectví je prý mimo plac největší pohodář P. Giamatti. ()

Xavi6 

všechny recenze uživatele

Historický film, který vás už od začátku upoutá a zaujme. Mám rád historické filmy a ještě k tomu filmy o kouzlách, což znamená, že tento je pro mě "dva v jednom". Absolutní plus tohohle filmu je, ale ten fakt, že si celou dobu myslíte to, co si vlastně aji máte myslet, ale není tomu tak. Skvělou roli zde zahráli, jak Edward Norton, tak Paul Giamatti, tak i můj neoblíbený Rufus Sewell. Klobouk dolů pánové! ()

Alt.64 

všechny recenze uživatele

Kouknul jsem se ze zvědavosti, hlavně kvůli českému prostředí. Čechy dobré, ale jinak nuda a spíš rakousko-uherské sci-fi. "Překvapivý" závěr moc překvapivě nepůsobí a celkově to nezachraňuje. Holt je to celé takové cirkusové abrakadabra dráma. Zajímavý komentář: Lima. ()

Prochy38 

všechny recenze uživatele

Velmi úchvatný snímek. E. Norton ve své roli exceluje. Stejně jako P. Giamatti, J. Biel i R. Sewell. Příběh parádně vymyšlený, skvěle vykreslená doba i poměry a atmosféra všech vystoupení úžasná! Hodně povedené mysteriózní drama. A ten závěr? Skvělá hudba, skvělé vyústění! K dokonalosti mi asi chybělo hlubší okénko do jeho práce. ()

Hanes88 

všechny recenze uživatele

Celý film naprosto skvělý, parádní atmosféra, no a co se týče závěru, už ani nemám slov. Velice krásný film, který tak mile překvapil, až musím dát maximální hodnocení. ()

Související novinky

PF 2014

PF 2014

01.01.2014

Zima dlouhá, léto krátké, Vánoce bez sněhu a v sedmi stupních. Ale uznejme, že na výborné filmy byl rok 2013 štědrý. Rivalové, Gravitace, Star Trek: Do temnoty, V zajetí démonů, Zmizení, druzí Thor a… (více)

Reklama

Reklama