Reklama

Reklama

Iluzionista, který si dal umělecké jméno Eisenheim se narodil jako syn truhláře. V dětství se potkal s kouzelníkem, který ho naučil pár triků a ovlivnil tím jeho celý život. Jako mladý chlapec se seznámil s vévodkyní Sophií a zamilovali se do sebe. Vzhledem k rozdílnému původu obou mladých lidí, nebylo jejich lásce přáno a Eisenheim utekl z domova, aby si zachránil život. Asi po patnácti letech, kdy se živil jako velmi úspěšný iluzionista se vrací z cest po světě do Vídně. O jeho představení je velký zájem a jednoho večera se dostaví i korunní princ Leopold se svou snoubenkou Sophie von Teschen. Sophie se přihlásí jako dobrovolnice a vystoupí na pódium k Eisenheimovi. Později se dozvídá, že princ Leopold se ke svým přítelkyním nechová zrovna džentlmensky a je říká se, že jednu z nich dokonce zabil. Nicméně představení prince natolik zaujalo, že pozval Eisenheima, aby vystoupil na jeho soukromém večírku. Eisenheimovi se nelíbí princovo chování a tak ho veřejně poníží. Samozřejmě tak chytrým způsobem, že to není přímo napadnutelné. Princ se přesto urazí a podnikne vše pro to, aby Eisenheimovi byla další představení ve Vídni zakázána. Sophie a Eisenheim se setkají a Eisenheim ji žádá, aby s ním odešla. To se Sophie z obavy před Leopoldovou pomstou bojí udělat a prozradí, že Leopold plánuje puč proti svému otci císaři Franzi Josefovi I. Přestože má obavy, rozhodne se Sophie ukončit vztah s Leopoldem. Princ není zvyklý na odpor a hrozně reaguje velmi nepřiměřeně. Po pár dnech je vévodkyně nalezena mrtvá. Je očividné, že se jedná o vraždu. Princ je v podezření, ale chybí důkazy a navíc se k vraždě přizná jiný muž. Eisenheim je ze smrti Sophie zoufalý. Kupuje divadlo a zde vyvolá duchy zemřelých a také ducha Sophie. Na jedno z představení dorazí v přestrojení i Leopold a Sophiin duch řekne, že její vrah je mezi diváky a přitom ve vězení je muž, který se k její vraždě přiznal. Představení Leopolda velmi rozruší a tlačí na policejního inspektora Uhla, aby Eisenheima zatkl za podvod, ale Eisenheim se z obvinění dostane protože  se veřejně přizná k tomu, že se jednalo pouze o iluzi, nešlo o skutečné duše zemřelých. Je propuštěn, ale Uhl ho varuje, pokud bude s tímto představením pokračovat, vězení už neujde. Eisenheim však znovu vyvolá ducha Sophie a pak k úžasu všech přítomných zmizí. Jako by se rozplynul... (TV Prima)

(více)

Recenze (908)

Teabag 

všechny recenze uživatele

Pro mě asi jednorázová záležitost s předvídatelným scénářem a přehrávaným "rakouským" akcentem - jinak dobrého - Edwarda Nortona (proč?). Na druhou stranu nemůžu říct, že bych se nebavil, Kromě toho Jessica Biel je kočka a i Paul Giamatti hrál moc hezky. ()

Macik 

všechny recenze uživatele

Zatím u žádnýho jinýho filmu mi tak nevadil počet hvězd, kterýma můžeme hodnotit na csfd, jak u Iluzionisty. Nejsou to úplně 4* ale zase ne 3*.. Takže tak 3,5* :-) Velmi příjemný film, české lokace, skvělý Giamatti se Sewellem jen tomu něco chybělo.. Něco co by mě osobně uzemnilo..Stále jsem totiž čekal, že se bude něco dít a ikdyž se dělo, pořád mi to bylo málo, jako by mi to nestačilo.. Proto nejsilnější momenty jsou ty, kde se nemluví a scénu podmalovává opravdu pěkná hudba.. Dialogy totiž lámou Burgerovi vaz... ()

Jayem 

všechny recenze uživatele

Táto snímka ma celkom chytila a držala ad začiatku až do konca a to som od toho nič extra nečakal. A opravdu velmi nečakaný koniec. Jedine čo mi tu trocha vadilo bola Jessica Biel, ktorá podla mna nestíhala za Nortnom. ()

fastum 

všechny recenze uživatele

Když už to musím porovnat, vyhrává u mě Dokonalý trik. Ale ani tento snímek není špatný.. Paul i Norton odvádějí slušnou práci a scénář také není vůbec špatný.. Já se bavil.. ()

KatRi 

všechny recenze uživatele

Příběh dětské lásky se rozvíjí celkem slibně, pasáže z rádoby habsburského dvoru už v člověku vzbuzují otázky, myslí to vážně? A o pokračování ani nemluvě. Tak průhledný děj, jehož pointa je tak tuctová...Nenápadité. Dávám slabší tři a to jen díky Edwardu Nortonovi a příjemným lokacím, které zahřejí srdce každého správného Čecha (kochat se můžeme pohledy na Pražský hrad - rádoby Hofburg i na vinohradské divadlo ci Konopiště). ()

dehlie 

všechny recenze uživatele

scenáristicky nevyrovnaný film, slabšie chvíle sa striedajú s lepšími, menšie sklamanie. k dokonalému triku to má veľmi ďaleko. ()

Yardie 

všechny recenze uživatele

No, takových lepších 70%. Film se mi celkem zamlouval. Příběh zajímavý, i když takový klasický, nicméně okořeněný prostředím. Čekal jsem trošku více emocí, co se příběhu a smrti týká, připadalo mi to dosti vlažné. Každopádně celou dobu jsem si myslel, že film dopadne jinak. Závěr byl opravdu vynikající. Až asi minutu před koncem mi došlo, jak to doopravdy bylo. Film mohl mít těch 80%, ale chybělo tomu více emocí. Howgh! ()

Všelicos 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že jsem chvílemi nevěděla, kde mi hlava stojí a na konci jsem koukala jako puk na fotbalovém hřišti. Takové rozuzlení jsem vskutku nečekala! Iluze jsou krásně naanimované a Čecha musí potěšit fakt, že se tam objevují naše krásné architektonické poklady... :)) ()

conery1 

všechny recenze uživatele

" Akým trikom dokázal zmiznúť ? To nebol trik." Veľmi príjemný filmový zážitok, jemne mysteriózny, nortonovsky presvedčivý, bielovsky krásny. U mňa ilúzia vyhrala nad trikom. Aj vďaka kamere. ()

Zombi 

všechny recenze uživatele

Ke konci jsem se modlil aby tam tvůrci nevpašovali obligátní "velký zvrat", jasně že tam je, a tím film získává další mínus, protože je to celé vratké, jak nohy čerstvýho hříběte. Potěší české prostředí, výborný Giamatti, zajímavý Sewell a hezká Jessica Biel, Norton mi proti nim přišel nevýraznej. Jinak Nortonovi iluze spíš zaváněly scifi či fantasy, co si kdo vybere. S Dokonalým trikem raději nesrovnávat, to je úplně jiná liga. 3 hvězdy. ()

Mekgrůdr 

všechny recenze uživatele

Tak trochu brácha Dokonalého triku, co žije ve stínu svého, přeci jenom lepšího, sourozence. Hodně povedené kouzelnické drama řízlé romantickou zápletkou...nicméně trochu čitelnou. Ale všechno fungovalo jak má, kouzla byla perfektní a k úplné dokonalosti snad chyběl jenom "lepší sestřih Edových vousů". ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Těžko uvěřitelné vyloženě americké drama, s takovým antihrdinou, fandil jsem celou dobu princi. Potěšily snad jedině české lokality. Ve srovnání s Dokonalým trikem je tohle chudší příbuzný, pokud je tohle opravdu inspirováno Hanussenem tam je o 100% lepší se podívat film Hanussen od Szaboa. ()

simply 

všechny recenze uživatele

Edward Norton ukázal, že právem patří k nejlepším hercům své generace. Jinak úžasné záběry Prahy, skvělý Paul Giamatti a hlavně bravurní konec. I když na druhou stranu Dokonalý trik, je o kousek lepší. ()

laepus 

všechny recenze uživatele

Střídmá, lehce tajemná atmosféra, stará Vídeň (Praha), srozumitelná a zajímavá zápletka, retrospektivní čas vyprávění, nádherná, jemná Jessica Biel a hlavně Philip Glass, Philip Glass a ještě jednou Philip Glass. ()

chessbeer 

všechny recenze uživatele

Hodně podhodnocený film (pravděpodobně proto, že ho místní idioti nepochopili), kterému bez rozmyslu dávam plný počet. Poutavý děj, výtečně provedený trik (nebo iluze?), skvělý Edward Norton (za celý film mě ani jednou nepřišla na mysl výborná scéna z Kultu hákového kříže, kde s vytetovaným hákovým křížem na prsou rozdupne negrovi hlavu, s kterou jsem ho měl do teď spojeného), nádherná Jessica (tady bych si dal říct i po její smrti) a skutečně nečekaný konec. Prostě super, super, super. Beru zpět, protože jsem si uvědomil, že některé prvky byly už dost sci-fi a nevěřil jsem mu, že by to dokázal. Takže jenom super, super. ()

Milky. 

všechny recenze uživatele

Takový nenápadný pohodový film, který se (jak naznačil kolega) hodí ale spíše do TV než kdekoliv jinde. Neumím si představit, že bych na Iluzionistu šel například do kina. České prostředí zaujme a často jsem se přistihl, že si připadám jakobych sledoval nějakou českou pohádku než americký film. Co mě trochu zklamalo byly až magické triky, které nakonec film nechal bez nějakého lepšího vysvětlení prostě převanout a divák zůstal při závěrečné pointě vykulený, že co se to stalo a jak to mohl Eisenheim na jevišti udělat. Jakože sledovalo se to dobře, ale za půl roku nebudu vědět, že jsem to viděl. ()

Ollie235 

všechny recenze uživatele

Zajímavou první polovinu plnou triků a iluzí v mých očích dost shodila vlastně celá romantická pasáž. Jak jsem totiž Nortonovi s Jessicou Biel ze začátku fandil, po chvíli mě začal jejich vztah-nevztah dost otravovat. Povedený konec a pěkné prostředí (mj. z Čech) mi to částečně vynahradil, ale na víc než 3* to není. Snad netřeba psát, že Nolanův Dokonalý trik je absolutně někde jinde. ()

Související novinky

PF 2014

PF 2014

01.01.2014

Zima dlouhá, léto krátké, Vánoce bez sněhu a v sedmi stupních. Ale uznejme, že na výborné filmy byl rok 2013 štědrý. Rivalové, Gravitace, Star Trek: Do temnoty, V zajetí démonů, Zmizení, druzí Thor a… (více)

Reklama

Reklama