Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Každý by chtěl získat legendární Deer Cuting Blade. A jeden z nejlepších bojovníků Wulinu, pan Liang Chengbi (Anthony Lau Wing) z Brokátové vily, by se o to mohl pokusit, protože je stejně dobrý, jako potulný šermíř Xiao. Zásluhou podivných intrik dívky zvané Malý Lord je unesena krásná manželka šermíře Liana, Bijun Liang (Cheng Li). Vina je svedena na šermíře Xiao (Ti Lung). Ovšem ze spárů Malého lorda ji zachrání právě šermíř Xiao, samotář a potulný bojovník s kopím. Mezi bojovníkem a krásnou paní se rozvine silné citové pouto, Xiao však paní Liang vrátí manželovi. Všechno ale nemůže skončit jednoduše. Ve hře je tajemný padouch Xu Rizu, legendární čepel, kterou vlastní, podivná vila, ve které se nachází loutkový svět miniaturních bojovníků a láska mezi šermířem Xiao a krásnou Bijun Liang.
Mysteriózní wuxia z roku 1978 natočil Chor Yuen podle Gu Longovy předlohy. (miklaras)

(více)

Recenze (2)

Epistemolog 

všechny recenze uživatele

Konečně zhlédnuta léta nedohledatelná šermířina stylového režiséra Chor Yuena. Komplikovaný děj potěší nepředvídatelnými zvraty na úkor přemnožeností zajímavých postav. Mystery-atmošce napomáhá snové nasvícení s kamerou zkušeného Wong Chita. Design King-Sam Chana, jehož umělecké ambice kočírovaly celý Hong Kong ve čtyřech 100vkách copkatých flicků, jest zde fakt luxusní přepych. Co se týče kostýmu, tak umělec Chiu-Yu Liu se rovněž bohatě vyřádil. Jeho zvučné jméno oblékalo hrdiny/ky ve třech 100vkách snímků a jakože je na co koukat. Nejvíce to odnesl stunt Brandy Yuen v dvojroli ženomuže, také hojně obsazovaný thug Chi-Keung Wong v růžové paruce a v druhé zombie nepoznáte choreografa Bun Yuena. Osobně jsem film sháněl hlabně kvůli akrobata Wah Yuena, který ztvárnil úlohu jednoho ze 4 Fengových bratrů. Nemilosrdná Ching Lee je zde namísto hrdinky v roli pečující manželky a překvapí i amorální sociopatka Candy Wen, která pod rouškou roztomilých usměvů ohromí pohromou smrtících ran. ()

miklaras 

všechny recenze uživatele

Swordsman and Enchantress natočil Chor Yuen podle Gu Longovy předlohy ve svém naprosto klasickém pojetí, tedy kulisy, mysteriózní atmosféra světa bojovníků Wulinu, akční choreografie Tonga Gaai a všechny ostatní výrazové prostředky jeho tak typických swordplays. V hlavní roli se představili Ti Lung jako swordsman Xiao, dále krásná Cheng Li a Anthony Lau Wing. Je to hodně klasická Chor Yuanova žánrovka, která nebyla v roce 1978 žádnou převratnou novinkou a pokulhává výrazně za peckami typu Sentimental Swordsman, nicméně není rozhodně horší, děj je kupodivu docela soudržný a logický i přes klasický zmatek ve jménech a identitách postav a hlavnímu hrdinovi jsem držela palce. Nápad s miniaturní říší loutkových bojovníků mě dostal, jde o docela roztomilý fórek a co se speciálních efektů týče, je to parádní :-) čínské triky 70. let , zahrnující převážně dvojprojekci mě prostě dostanou vždycky. Wulin, Ti Lung, Cheng Li a Chor Yuan, to je mix, který hodnotím vždycky výš, než možná zaslouží, ale nepočítám, že by se na téma tak zapomenutých filmů rozhořela diskuse, takže proč nenadsadit. 7/10 ()

Reklama

Reklama