Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Drama, jež vypráví o nekonvenčním životě malíře Paula Gauguina, jeho milostných zápasech i nekonečných problémech.  Drama Vlk u dveří je pohledem do životního příběhu francouzského malíře Paula Gauguina, jehož zde jedinečným způsobem ztvárnil Donald Sutherland. Po návratu ze svého prvního pobytu na Tahiti v 90. letech 19. století se Gauguin několik let protlouká na Montmartru. Jeho nový a radikální malířský styl však bohužel není pro širokou veřejnost příliš přístupný, jak ostatně dokládá i odmítnutí ze strany švédského spisovatele a dramatika Augusta Strindberga. Snímek také zachycuje Gauginovy milostné vztahy a v jednom případě dokonce i souboj. K hlavním prvkům, které pronikají celým filmem, patří Gauginova naprostá oddanost umělecké vizi a hloubka jeho osobnosti, kterou navíc výrazně umocňuje Sutherlandův podmanivý herecký výkon. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Když jsem chodil do školy, bylo u určitého okruhu lidí zvykem, mít na koleji zarámovaný obraz Paula Gauguina (Obrázky mohou být chráněny autorskými právy). Moje přítelkyně tam měla "Les Amoureux" (šílení milenci, spíš sami o sobě než láskou; protože na Tahiti se asi láskou nešílí, proto je název také jen Milenci). Já jsem měl na stěně "Deux Tahitiennes" (nejspíš dvě lesbičky). Stejně tak jako jeho dílo mě provokoval i jeho život, myslím že jsem přečetl všechny dostupné životopisy... Před svou poslední cestu do Tichomoří, tentokrát na Markézy (poslechněte si Brelovu "Les Marquises"), si Gaugin potřebuje vydělat peníze na cestu a pobyt, urovnat si své rodinné a milenecké vztahy, stmelit svoji uměleckou komunitu, vyléčit se ze sifilidy; nepodaří se mu skoro nic. Přesto jeho duch zůstává nezkrotný (jako vlk v nouzi) a svobodný (jako vlk bez psího obojku)... Pozn. 1: Každý opěvuje Donalda Sutherlanda; bylo by mi hloupé, nepřipojit se. Zváště jeho výrazná a přitom jemná mimika je odzbrojující. Pozn. 2: Třeba též pochválit casting ženských rolí (chladnou, vypočítavou a rozhazovačnou Mette z toho vynecháme), vždyť i proto se na životopisné filmy o malířích díváme. ()

bubun 

všechny recenze uživatele

Těžko uvěřit, že osoba, kterou v tomto filmu hraje Donald Sutherland, má být stejná osoba, kterou v v Žízni po životě hraje Anthony Quinn - rozdílné scénáře, přístup a rozdílné herecké pojetí udělá svoje, ale ať tak či tak, rozhodně šlo o svéráznou osobnost. Právě tohle jiné uchopení a zobrazení mě velmi baví. Jen velmi málo mi chybělo ke čtyřem hvězdičkám. Podle mne Vlku u dveří nejvíce škodí občasná utahanost (i přes poměrně krátkou stopáž), a pak hlavně to, jaký úsek Gauguinova života nám odhaluje - na to, aby fungoval, nejde do dostatečné hloubky (možná by to ani nešlo). Pokud by byl film více semknutý a jeho součástí by byla ještě jiná etapa jeho života, mohlo to být lepší. Vlk u dveří není právě moc kompaktní, a ačkoliv je zajímavé pozorovat Sutherlandova Gauguina, s žádnou postavou moc necítíte (možná až na mladou Sofii Gråbøl). Na druhou stranu komornost tohoto filmu je mi sympatická. Nevěřila bych, že to někdy napíšu, ale přece jen mi tam asi chybělo víc akce. ()

Courtemanche 

všechny recenze uživatele

Zpracováním jednodušší, dech nevyrazí, ale tady se to až tak neřeší. Jako biografický film je to vynikající, diváci kteří jsou zvědaví na malíře Paul Gauguin (Gogen), dostanou velmi dobrou ukázku malého světa malíře té doby, s vynikajícím Donaldem Sutherlandem. Bez přehánění jeden z jeho nejzajímavějších výkonů, -nejlepších filmů umělce, malíře. 3,5/5 ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Pár slabších chvilek to má ale jinak je to překvapivě povedený snímek o Gauginově mezitahitském období. Měl jsem obavy jak se s tím Sutherland popere ale padlo mu to jako prdel na hrnec a osobně mi byl v té roli sympatičtější než oscarem oceněný A.Quinn v "žízni po životě"....Nakonec je až škoda, že se filmaři neodvážili zmapovat delší úsek Gauginova života a nevzali nás až na Tahiti-věřím, že by to Donald utáhnul. ()

Galerie (30)

Reklama

Reklama