Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh mladého atleta z oregonské univerzity, který se stal držitelem rekordů USA v běhu na dva a deset kilometrů. Steve Prefontaine již od dětství toužil po tom, aby vynikl ve sportu. Ctižádostivý běžec se srdcem bojovníka dosáhl svého snu - účasti na Olympijských hrách. Obrovský bojovník však opustil tento svět dříve než mohl dosáhnout vrcholu... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (34)

lillien 

všechny recenze uživatele

Sama běhám s oblibou právě střední tratě, takže si alespoň trochu dokážu představit jak to bolí, co musí v člověku být, co ho hnát a s jakým darem se narodit, aby to dotáhl k čase kolem 13 minut na pětce. Film podle skutečného příběhu o fenomenálním běžci, který si šel za každou cenu svoji cestou, by musel být strašná sračka, abych tomu dala méně než tři hvězdy. Ale mohlo to být třeba škaredě zahrané nebo nudné..Nebylo. Sutherland byl výborný. Crudup v roli Steva Prefontaina naprosto brilantní a vypadal dokonce mnohem líp, než samotný Prefontaine, který mi vizáží evokoval spíše východoněmecké porno. Každopádně to byla doba, kdy se ještě na ty chlapy na středních a dlouhých tratích dalo také dívat. Dnes už je to samý vysušený africký pastevec, který před závodem odloží hadr z hlavy a evropanovi uteče o dvě kola. Odhaduji, že chronické povaleče s laxním přístupem k jakémukoli pohybu film neosloví vůbec, no já si s chutí a pro srovnání pustím ještě konkurenčního Zázračného běžce , kde Steva hraje anorektický Jared Leto. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Přišlo m ito takové nevysvětlené oproti jiné verzi tohoto příběhu, kterou jsem už viděl. Steve je tu takový jednodušší s jedním jediným cílem a bez zaměření se na ostatní. Sportovní záběry jsou ale hodně nadprůměrné a napínavě natočené. K tomu výkon Donalda Sutherlanda a máme nadstardardní sportovní film. ()

Reklama

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Steve Prefontaine byl talentovaný běžec a zemřel mladý, což s sebou nese punc přitažlivosti, záhady a jisté nepostižitelnosti, ale nebude to hlavní důvod, proč se o něm - stejně jako o mnoha jiných - točí filmy. Ten člověk byl paličatej umanutej rebel, k tomu byl pěknej, měl dar z nebes a obrovský charisma - tady zprostředkované jen Billy Crudupem, ale věřila jsem tomu. Ten film je vůbec celej uvěřitelnej a Donald Sutherland jako trenér božskej. V o rok starším Zázračném běžci hrál Prefontaina Jared Leto a taky dobrý. ()

joker30 

všechny recenze uživatele

Mám rád filmy o sporte a tento nadherne zobrazuje sportovu filozofiu ktoru ja uznavam zo vsetkych najviac. Su vitazi a Vitazi.Najlepsi nie je ten, kto vitazi za kazdu cenu, lahsie alebo efektivnejsie. Najlepsi je ten, kto zvitazi sposobom najlepsieho,a ukazuje to na plnej ciare a to je hodne toho najvacsieho uznania, to je Fenomen ! ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Jako běžec tak dobrej film snad ani nemohu ohodnotit jinak. Tohle je moc dobře natočená srdcová záležitost. ● Pre toho pro běh udělal mnohem víc, než že vyhrával jeden závod az druhým. Z tehdy opovrhovaného běhu udělal masovou záležitost pro davy a díky jeho vzpouře proti AAU vešel 3 roky po jeho smrti v platnost Amateur Sports Act of 1978, díky kterému Amateur Athletic Union ztratila vliv na mezinárodní sportovní dění. ● Lasse Virén v Montrealu obhájil olympijský titul v čase, který byl o vteřinu pomalejší, než jaký zaběhl Pre den před osudnou havárií. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (3)

  • Pri tvorbe podrážky modelu Nike Waffle sa Bowerman nechal údajne inšpirovať manželkou pri príprave raňajok.
    (lumi3r3)
  • Režisér snímku Robert Towne chtěl, aby roli Billa Bowermana hrál Tommy Lee Jones, ten jí odmítl a úlohy se tak ujal Donald Sutherland. (aluna)
  • Do role Stevea Prefontaina byl zvažován i Tom Cruise, ten jí však odmítl s tím, že je na ní příliš starý. (aluna)

Reklama

Reklama