Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dětství, které v Kalifornii prožila patnáctiletá Vanessa Lutz připomínalo peklo. Její nevlastní otec Larry obchoduje s drogami, matka Ramona je narkomanka a prostitutka, která už několik let předstírá, že nevidí, jak muž Vanessu pohlavně zneužívá. Když se nakonec otčím dostane za její zneužívaní a drogy za mříže a matka je zatčena za prostituci, usoudí sotva gramotná Vanessa, že se nechce dostat do žádné pěstounské rodiny a raději se rozhodne najít svou babičku, kterou v životě neviděla a začít u ní nový život. Ukradne auto sociální pracovnici, která měla na starost její rodinu a uteče z domu. Cestou se však auto porouchá a tak Vanessa pokračuje v cestě s mladým, příjemným a na první pohled slušným Bobem Wolvertonem, který pracuje jako právní poradce ve škole pro problémové chlapce. Bob si pomalu získává Vanessinu důvěru a nakonec ji přesvědčí, aby mu vyprávěla o tom, jak ji nevlastní otec pohlavně zneužíval. Jenže zanedlouho si šokovaná Vanessa uvědomí, že to, co vypráví, Boba vzrušuje. Vzápětí se ukáže, že muž je psychopatickým "vrahem z I-5", o němž se mluví ve zprávách. Muž, který zabíjí a znásilňuje ženy na dálnici I-5. A teď si jako další oběť vybral Vanessu. Dívka se pokusí z jeho auta uniknout, ale zjistí, že muž odstranil vnitřní kliku dveří. Podaří se jí zmocnit pistole a zasáhnout ho několika výstřely. Jako zázrakem však vrah přežije, Vanessa je zatčena a policie ji obviní z pokusu o vraždu. Americký film, který je zdařilou směsí road movie a vězeňského dramatu, vznikl v roce 1996 a původně byl určen pro televizní obrazovky, Velmi kladné recenze a příznivé přijetí nakonec vedly k rozhodnutí uvést film v kinech. Podle vlastního scénáře ho natočil jako svůj režijní debut scenárista Matthew Bright. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (107)

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Asi to měla být parodie na Červenou Karkulku. Upřímně v to doufám, protože jinak budu pana režiséra do konce života strašit ve snech za to, jakýho kreténa ze mě udělal, když jsem si tohle pustila s výhledem drsného, vysoce atmosférického, noirového dramatu. Možná jsem si měla předem přečíst několik komentářů, abych zjistila, že místo jako charismatického, sexistického zabijáka uvidím Kiefera v noční košili a čepečku hrajícího si v postýlce po vzoru vlka na babičku. Sakra! Věřím tomu, že parodie to může být dobrá a že si ten film jde při správném naložení užít. Jenže to člověk nesmí čekat brutálně dobře natočenou psychárnu a všímat si mezer ve scénáři větších než ozonová díra. ()

woody 

všechny recenze uživatele

Ten brutální sígr Karkulka že je Pravá blondýnka Witherspoon? A samozřejmě výborný Kiefer Sutherland který byl pro tu roli zrozen.Plné hodnocení nedávám jen pro ten příliš karkulovský konec.Jinak je to výborný thriller jen moc krátký. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Karkulkoidní nářez jak sviňa. Že je Reese výborná herečka vím už dávno a tady se mi to jen znovu potvrdilo, ale spíš bych vypíchnul Keifera. Zdaleka jeho nejlepší role, která v jistých směrech předznamenává Jacka Bauera (kdo viděl, chápe :) V rámci žánru, jak se píše na plakátě, two thumbs up. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Vynikající thriller, který staví především na hlavním hereckém duu Witherspoon vs Sutherland. Witherspoon podala fantastický herecký výkon drzéˇ, atraktivní bad girl se sprostou mluvou a Sutherland svého maniaka také zahrál velmi přesvědčivě a správně slizce. Je to vtipné, má to spád, nechybí násilí a sexuální napětí. Tohle já můžu. 80% ()

tron 

všechny recenze uživatele

Totálna sračka. Existenciu tohto filmu som síce vnímal, ale naposledy som ju aktívne zaregistroval niekde v 9O. rokoch, keď v Cineme dostal myslím 20% (max. 40). Kiefer Sutherland vie byť fajn, ale treba s ním vedieť pracovať. A bolo zjavné, že v tomto filme s ním pracovať nevedeli. Alebo nechceli. Alebo im to bolo jedno. A jemu asi tiež. Tak som snímku úplne vypustil z mozgových závitov. Podvraťácky ma na ňu v r. 2023 upozornil choze svojím komentárom, v ktorom to dal trochu do súvisu s legendárnym Stopárom s Hauerom, ale zároveň explicitne prízvukoval, že to má s „road movie triler“ spoločných len povedzme 15 minút. No... je to pravda. Napriek varovaniu som neodolal a nečakal som nič dobré, i tak som ale zostal zaskočený mimoriadne nízkymi „kvalitami“. Toto fakt produkoval Oliver Stone? Je to ozaj strašné. Audiovizuálna stránka je zosobnením toho najhoršieho, čoho bol Hollywood v 9O. rokoch schopný. Sutherland je vo svojej „civilnej“ linke fajn, ale po „tej“ zlomovej scéne sa z neho stáva... ako to napísať slušne... čo bol asi zámer, ale pozerať sa na to, čo tu stvára, to je ozaj horor. V druhom rade: Reese Witherspoon je tu totálne tragická. Jej postava je napísaná tak zúfalo, že som absolútne nechápal, o čo ide. Držať palce pre jej samovražedný mód je prakticky nemožné. Od istej chvíle je zrejmé, že si zaslúži elektrické kreslo... čo je u hlavnej hrdinky fakt mimoriadne zvláštny prístup. Korunku tomu nasadzujú nielen kuriózne scény zmietajúce sa na hranici sebaparódie (zmlátenie vo vypočúvačke), ale tiež posteľové finále, počas ktorého vám docvakne, prečo to preboha malo také úvodné titulky, aké to malo. Absolútne ma šokovalo (a vyviedlo z rovnováhy... a miery), že táto 3-miliónová übersračka tu má v dobe publikovania môjho komentu (7. 11. 2023) neskutočných 71%. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Matthew Bright je buďto prokletý génius, pro kterého v Hollywoodu nebylo místo, nesoudný magor nebo jen filmařský pankáč, který zvysoka kašle na klasické řemeslné normy. Jeho filmografie se vychyluje mezi póly kultovního undergroundového úletu "Forbidden Zone" a hvězdně obsazeného zhůvěřile zpatlaného melodramatu "Tiptoes". "Freeway" stojí někde uprostřed a ukazuje Brighta rovným dílem jako neotesaný drahokam i podvratného anarchistu. Režijní debut, který byl svého času uveden v hlavní sekci Sundance, mu produkčně zaštítil Oliver Stone, který se sám tou dobou nořil do vyšinutých vizí odvrácených stran Ameriky s projekty jako "Takoví normální zabijáci" a "U Turn". Ve štábu se mísili šestákoví fantasti odchovaní Rogerem Cormanem s věhlasnými jmény v čele se střihačkou Maysie Hoy odchovanou Robertem Altmanem a Brightovým starým kámošem Dannym Elfmanem. Navzdory hvězdnému obsazení dává film hrdě na odiv svůj punkový rodokmen dlouhými nepřerušovanými záběry a exaltovaným herectvím, které evokuje klasiky undergroundu jako Christopha Schlingensiefa. Ostatně s jeho projekty sdílí "Freeway" nejen zastřešující princip produkce, který můžeme shrnout jako "rychle, levně a zběsile", ale také základní koncept hystericky podvratného přivlastnění si mainstreamových motivů a jejich emancipačního přesazení do odvráceného prostředí, v tomto případě do světa delikventů, pouličních prostitutek a smažek. Brightova parafráze na Červenou Karkulku lavíruje mezi exploatační vyhroceností i soapoperovou teatrálností, zatímco servíruje nazlobenou pohádku, která s feministickým nádechem účtuje s tradičním sexismem a privilegovanou povýšeností. Cesta téhle Karkulky s hodně pošpiněným trestním rejstříkem z bezútěšného domova na periferii, nasyceného sexuálním zneužíváním, drogami a sociální mizérií, do babiččina domečku v trailer parku vede přes hodně spletité odbočky, včetně klasické kulisy delikventských bijáků, pasťáku. Ale stejně jako ve vzorové vyprávěnce bratří Grimmů i tady přináší setkání s vlkem nejen ohrožení, ale také prozření a uvědomění si vlastní ceny, a to nejen ve smyslu kolik si účtovat za kuřbu v postranní uličce. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Nejsem stoprocentně přesvědčená, že bych normálně dala čtyřku, přece jen tam nějaké to "ale" bylo. Nicméně když jsem viděla jak Reese ve svých dvaceti letech neslezla zpoza klapky a hrála naprosto jedinečně a přesvědčivě, tak to musím zvednout. Byla skvostná postavička se vším všudy. Kiefer hrál psychopata taky báječně, nicméně tady ho Reese trumfla. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Geniální satira s nepřekonatelnou Reese Witherspoonovou v roli "Červené Karkulky" - tak perfektní (ženský) herecký výkon jsem ještě neviděl!!!! ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Opravdu hodně netradiční černá komedie (spíš než satira), ve které podává Reese Witherspoonová opravdu výtečný výkon. Proč teď ta ženská hraje jenom v romantických komediích? Má rozhodně na víc!!! P.S: Hodně rád bych viděl pokračování od stejného autora, kde se má tentokrát navážet do pohádky o Jeníčkovi a Mařence! ()

choze 

všechny recenze uživatele

Miluju roadthrillery a tenhle má skvělé obsazení, ale zklamalo mě, že se na dálnici odehrává jen celkem malá část i ten černohumorný styl. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Tohle děvče to má solidně nahnutý na několika frontách. Matka šlape a fetuje, nevlastní otec fetuje, má podmínku a po dospívající dcerce se rád sápe. Ona sama nepatří mezi školní premianty a zrovna se rozhodla pro jeden dlouhý trip. Jenže auto vypoví službu velmi záhy. Sveze ji dětský psychiatr. Sám poměrně značně nevyrovnaný. Výsledkem je zajímavá satira, černohumorná, brutální, výborně zahraná. Zejména mladinká Reese Witherspoon si tímhle filmem hodně šplhla, většinu scén si krade pro sebe. Kombinace panenkovského zevnějšku, ostrého slovníku a spontánního chování je v jejím podání výtečná. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Stredoškoláčka Vanessa Julia Lutzová má ťažký život. Jej matka je sfetovaná prostitútka a jej nevlastný otec, drogový dealer, ju sexuálne obťažuje. Keď ich oboch zatknú, neplnoletá Vanessa sa rozhodne nájsť svoju starú mamu. Vydá sa na dlhú, nebezpečnú cestu. Všetko sa to však poriadne skomplikuje, keď sa zoznámi s obávaným vrahom z I-5. Tešil som sa na napínavý, vražedný, psycho thriller. Všetko sa to však zvrhlo na akúsi podivnú, hodne trapnú stupiditu. ** ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Ach, tí dnešní teenegeri! Ono mi tie dialógy miestami prišli, akoby ich písali samotní rovesníci filmu. Tak isto priebeh snímku, akoby stál za nápadom niekoho, kto nevie narátať do tri. Lenže keď sa odosobním od týchto, pre niekoho nepodstatných detailov, musím uznať aj Ja sám, že ako celok to z pohľadu "zábavy" a vyvolania záujmu skrátka funguje, pričom malá "Reese Witherspoon" zvládla svoju úlohu viac než slušne! Bavilo ... ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Trochu drsnější verze červený karkulky. Co se stane když psychopat Sutherland potká maniaka Witherspoonovou? No asi se semele pořádná porce zabíjení a satirickýho humoru. Ano napsal jsem hádám toho maniaka ke správný postavě, protože předpokládám, že je název filmu směřován spíš k hlavní hrdince než k zabijákovi z dálnice. A v tom je trochu problém. Zatím co Reese mi přišla naprosto bezchybná a fakt bych nechtěl tuhle holku nasrat, tak Sutherland ač ho jeho herecký schopnosti a charizma předurčovali k zářnému výkonu, tak na mě působil jenom jako extrémně neschopnej a totálně vylízanej nekrofil a závěrečná scéna jak si hraje na vlka v posteli, taky stojí za to. To jsou zkurvený velký oči Bobe! Ale jinak solidní nálož plná zjevný nadsázky a samozřejmě i nějaký tý správný sociální kritiky těch skvělých vyjetých spojených států. To můžu.75% ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Karcooolka. Velmi sympaticka sialenost, pri ktorej je mozno aj dobre ze nesla uplne na doraz. Reese aj Sutherland su paradni, Elfman vyfetoval asi vsetok matros v Hollywoode a cele to ma prijemnu bizarnu atmosferu. Krv, nekompromisnost a velmi umny nadhlad 8/10 ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Podle me docela povedena a zabavna silenost, u ktere jsem se naramne bavil. Lepsi je to nebrat moc vazne, spis jako oddychovku, moc smysluplne to totiz neni ;) ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Žánrově je těžké tenhle snímek zařadit. Máme tady psychopata a jeho oběť - tedy thriller? Ne tak docela. Máme tady komplikované osobnosti hlavních hrdinů - že by drama? Taky ne tak docela. Máme tady spoustu odlehčených situací - komedie? Tak trochu. Žánrový mix funguje překvapivě dobře, navíc zažitá klišé bourá nečekaným způsobem:-). Kiefer Sutherland odvedl skvělý výkon a spratkovitá Reese zdatně sekunduje. 85% EDIT: Při druhém shlédnutí po letech už mi některé situace přišly hodně přes čáru - laciná snaha šokovat za každou cenu. Ale pořád jde o povedený pohled do posraného života sociopata ze dna společnosti. 75% ()

Reklama

Reklama