Reklama

Reklama

Derren Brown: Ruská ruleta

(pořad)
  • Velká Británie Derren Brown Plays Russian Roulette Live
Dokumentární / Mysteriózní / Psychologický
Velká Británie, 2003, 51 min

Obsahy(1)

Chcete se zúčastnit velkého projektu Derrena Browna? Na tento dotaz odpovědělo na počátku roku 2003 hned dvanáct tisíc lidí. Derren z nich pečlivě vybral pět set, kteří dostali za úkol natočit o sobě krátký šot na video. Z nich pak pouhých sto dostalo pozvání k účasti na ojedinělém přímém přenosu. Protože britské zákony nedovolují hry se zbraněmi, muselo být místo přísně utajeno. Sto dobrovolníků je pozváno do sálu, hra s nervy začíná... Na konci zbyde jen jeden jediný muž, který prošel všemi Derrenovými nástrahami, jedna pistole a mistr magie, jenž ještě nikdy nebyl v tak smrtelném nebezpečí, v jakém se ocitá právě tento večer... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (28)

Lhurgoyf 

všechny recenze uživatele

Populárny iluzionista a manipulátor Derren Brown si z niekoľko tisíc záujemcov, pomocou rôznych psychologických metód a hier vyberie jedného, s ktorým si zahrá ruskú ruletu. Chlapík mu do ktorejkoľvek komory podľa vlastného výberu tajne vloží jeden ostrý náboj, Derren si zbraň priloží k hlave a bude sa snažiť... nezabiť sa. To všetko v priamom prenose vysielaným stanicou BBC. Tento nebezpečný kúsok okamžite vyvolal vlnu kontroverzie a odmietaní, tak isto ako otázok hraníc, ktoré je možné v televíznom vysielaní prekročiť. Niečo sa pokazí - a mozog iluzionistu sa za svedectva niekoľkých miliónov divákov rozpleští na najbližšej stene. Tak či onak, jedná sa o pútavý dokument plný Derrenových neuveriteľných kúskov, ilúzií a schopností, ktorý vám od napätia nedovolí vstať z kresla. Všetkým, ktorí sa chcú o tomto borcovi dozvedieť viac, odporúčam 6 dielny seriál Trick of the Mind. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Fascinovalo mě, kolik lidí (12 000) toužilo spolupodílet se na (sebe)vraždě nejslavnějšího šarlatána dneška. Jako tvor velmi skeptický stejně nevěřím, že v tom nebyl nějaký podfuk. Brown měl svého "spolupachatele" beztak vybraného od prvních minut a celá ta eliminační šou měla jenom pořad natáhnout na šedesát minut (ačkoliv nepopírám, že mě pobavilo "lidé z první a poslední řady končí"). Několikaminutová hra se životem mohla být v živém přenosu skutečně nervydrásající a možná si Brown skutečně byl jistý nebezpečnosti bezpečného čísla pět, čili následné mlčení nehrál, ale možná taky ne. ()

Reklama

Davidman 

všechny recenze uživatele

Derren Brown je jeden z nejlepších a nejslavnějších mentalistů na světě. Jeho umění je úžasné a dokážu si představit jak by mi při živém vysílání cvakaly zuby. Teďkon jsem bohužel znal předem výsledek, takže napětí nebylo tak vysoké, ale přesto to byl úžasný pořad, který od začátku do konce jen graduje. ()

Marsik 

všechny recenze uživatele

ČT2 HD - Super! Moc mě to zaujalo. Jedinou otázkou zůstává, co vše bylo hrané a co bylo opravdu skutečné. Už jenom to, že by žádná TV nesouhlasila s tím, aby se někdo v přímém přenosu mohl zastřelit. A také si nemyslím, že by Derren vložil svůj život do rukou jednoho jedince a spolehl se na svou předvídavost. Ale určitě můžeme konstatovat, že Derren Brown umí jednoznačně zaujmout. 80% (with J.) ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Na počátku stálo dvanáct tisíc dobrovolníků, kteří se přihlásili do projektu Derrena Browna. Na konci byl jeden revolver, jeden ostrý náboj a jeden muž, který v přímém televizním přenosu nabil Derrenovi zbraň na ruskou ruletu. Kdybych celý pořad viděla živě jako diváci BBC v roce 2003 a kdybych tedy nevěděla předem, jak vše dopadne, mohlo se jednat o můj největší televizní zážitek všech dob. Nicméně i bez toho mě tento pořad, ostatně jako vše, co jsem z Derrenovy produkce viděla, ohromil. Poté, co jsem se marně snažila najít jakýkoliv důkaz toho, že by Derren Brown v jakémkoliv ze svých pořadů využíval herce a ne obyčejné lidi, totiž pomalu začínám věřit tomu, že všechny své kousky skutečně zvládá díky schopnosti manipulace a díky znalostem lidské psychiky. A právě to z nich dělá ty nejzajímavější reality show, jaké v televizi můžete spatřit. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (3)

  • Přímý přenost probíhal se zpožděním, kdyby si Derren vystřelil mozek. (Davidman)
  • Britská policie ohlášenou show předem odsoudila a žádala, aby bylo vysílání zrušeno. (Davidman)
  • Svou práci v televizi začal Derren Brown třemi šedesátiminutovými speciály natočenými během dvou let, které byly rozděleny na šest částí, jež obsahují sestřih toho nejlepšího z jeho hodinových speciálů. Vybrané části z prvních sérií jsou dostupné na DVD a videokazetách jako Derren Brown - Inside Your Mind. U nás byl projekt uveden v České televizi jako Derren Brown: Magie a manipulace mysli (od r. 2004). (Paity)

Reklama

Reklama